Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Guide: Så tränar du inför en föreläsning
Nu när jag äntligen har kört premiären av min föreläsning så måste jag säga att jag har kommit att bli nåt slags proffs på hur man ska jobba för att lära sig över en timmes material helt utantill. Och för att liksom känna sig helt hemma med sin text så att man kan våga ta sig an scenen med ett tryggt kroppsspråk och röstläge.
Varsågoda! En guide till hur du kan träna inför en föreläsning:
  1. När du har skrivit hela texten, kör den om och om igen högt för dig själv så att du får in ett talspråk istället för ett skrivspråk. Håll dig inte till manus till punkt och pricka utan kör den så att det låter naturligt när du pratar. Och så ändrar du din text efterhand. Vi vill inte lyssna på skrivspråk utan det måste låta naturligt, som när vi pratar.
  2. Bestäm dig för att köra igenom hela föreläsningen minst en gång om dagen (beroende på hur lång tid du har på dig), och stå då framför en spegel och prata högt. Försök ha samma energi som om det vore irl. Det är viktigt att du kör den högt, att sitta och tänka tyst i huvudet är inte alls samma sak. 
  3. Träna redan från början på kroppsspråket! Gör stora rörelser. Om du får in det redan från början (Håll koll i spegeln) så kommer din kropp minnas det när du står där framme på scenen och kanske är nervös.
  4. Rita upp hela föreläsningen, i grova drag, på ett stort papper eller på nåt slags plakat. Använd olika färger för olika delar så att du lätt kan se hur storyn tar sig framåt. Bilder och färger gör att du får lättare för att komma ihåg och därmed kan memorera mer.
  5. När du har kört föreläsningen om och om igen framför spegeln - byt strategi. Kör bara vissa delar av föreläsningen om och om igen. Ta ut t ex tio minuter eller en kvart och fokusera på att lära dig den delen utan och innan. Sen fortsätter du så även med de andra delarna. Det var när jag gjorde så här som det verkligen började sätta sig för mig.
  6. Gör så tidigt som du bara kan - men när du vet att du har ditt slutgiltiga manus klart - manuskort, och använd gärna många olika färger. Skriv bara de inledande orden på varje stycke på manuskorten. Jag använde inga manuskort när jag körde min premiär, men jag hade de liggandes på ett ståbord nära mig så att jag skulle kunna titta på dem om jag behövde.
  7. Kör igenom föreläsningen för vänner innan det är skarpt läge. Kör gärna en del för en vän och en annan del för en annan vän. På så sätt så skapar du minnen som förknippas med dina vänner. Och det kan alltså hjälpa dig att komma ihåg bättre. Förutom att du bör köra igenom föreläsningen nån gång innan det är dags för din premiär så tycker jag att du ska testa att byta miljö minst en gång. Att kanske stå i ett annat rum, på ditt kontor eller på annan plats där du kan vara ifred och köra igenom den högt. Att bara byta miljö kan stressa lite, och du behöver stressas lite innan det är dags, för att vänja dig.
  8. Förutom att du ska träna, träna, träna på din föreläsning, så VISUALISERA HUR BRA DET KOMMER ATT GÅ! Lägg tid på det här. Tryck inte ner dig själv genom negativa tankar utan tänk positivt, positivt, positivt. Det finns ingen idrottare i hela världen som har blivit framgångsrik genom att säga "Du kommer aldrig klara det här" eller "Fy vad jobbigt det här kommer bli!" Lägg tid på att visualisera hur enkelt och roligt du kommer att tycka att det är. Och på hur fint det kommer kännas när du får alla applåder. Och har lyckats!
  9. Kom till platsen i god tid och var framme på scenen så mycket du kan. Känn in den. Om det är möjligt, kör inledningen högt, innan folk kommer in i lokalen. Och om det är möjligt, stå i dörren och ta i hand på alla som kommer. Då kommer det att kännas mindre skrämmande sen när det är dags att gå upp på scenen.
  10. Innan du går upp, sista kvarten, gå in på toaletten eller nån annanstans där du kan vara ifred. Samla dig och koncentrera dig på den första biten, sen kommer allt rulla på av sig själv. Och så gör en powerpose, det vill säga nån slags pose där du känner världens power i dig. Stå så i två minuter och din hjärna kommer uppfatta det som att du känner dig väldigt powerful och säker.
Lycka till!