Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Gillar du genuint eller redigerat innehåll?
God morgon! ☀️Jag berättade ju att jag träffade Felicia från Loppi idag, och en sak som vi pratade om vill jag prata om nu här med er. Och jag vill gärna att vi diskuterar det här tillsammans - både ni som ni som är influencers och ni som inte håller på med blogg och Instagram. Det är så kul om ni kan vara med i snacket här, för jag vet verkligen inte vad facit är.
Så här: Under trendrapporten så pratade Katarina om att det går mot att vi vill se mer genuint innehåll. Tänk då alltså bilder som inte är så redigerade, och texter som är mer "on the go", mer här och nu så att säga. Ja det är i alla fall min tolkning av genuint innehåll. 
När jag började blogga (waaay back) så var det väldigt mycket här och nu som gällde och det gick inte ens att tidsinställa inlägg. Det var som att man rapporterade från just här och nu, och utan att bjuda på värdefullt innehåll. Så kallade SEO-inlägg var inte ens att tänka på. Och när man visade upp kläder (Japp, jag var modebloggare) så gjorde man det på bilder i rätt dålig kvalitet och alltid de kläderna som man - på riktigt - hade på sig den dagen. När det någon gång upptäcktes att nån modebloggare bytte till klackar just inför fotograferingen och sen tog av de igen så blev hon typ bannlyst. "Hon är inte äkta!" och "Det där är ju inte DAGENS outfit!"
Ja och idag vet ni ju hur det ser ut... Är man modebloggare idag så hittar man ett location, bokar in en fotograf och tar med fem outfits för att plåta och sen har man aldrig mer på sig det igen. Typ. Ja men mer som ett glossigt magasin. Och många företag satsar mycket pengar på flashiga reklamkampanjer i form av snygga videos, alla stora Instagramkonton har enhetliga och snygga flöden och vi tänker helt enkelt så att det knakar på hur vi ska göra den bästa kampanjen eller skapa ett välbesökt Instagramkonto. Men nu snackas det alltså om - och det har vi ju hört på flera håll, eller hur? - att vi vill tillbaka till mer genuint innehåll. Vi vill kunna identifiera oss med de influencers och företag som vi följer, och är det alldeles för långt ifrån verkligheten så kan vi inte det.
Och enligt Loppis undersökning så säger alltså fler att de vill ha mer genuint innehåll. Frågan är... stämmer det? För det är klart att man svarar så i en undersökning tänker jag. Det tror vi ju att vi vill... ha äkthet liksom. Men är det de kontona som vi sen följer IRL? Nånstans så tror, och hoppas, jag det. Eller? Vad tror ni?
Föredrar ni en blogg som Johanna Kajson, som är väldigt genuin, "on the go" och här och nu? Eller följer ni hellre en mer redigerad blogg, som till exempel Vanja Wikström, som satsar mer på inlägg med hållbart innehåll (som kan googlas till) och en "rosa och härlig" värld? Nu ligger det ingen som helst värdering i de här två exemplen, jag följer båda och tycker att de är bra på helt olika sätt. Och jag kanske ska tillägga att Vanja inte på något sätt är en ogenuin och falsk typ. Tvärtom en helt grym person som också är väldigt bjussig. Ja men jag gillar båda helt enkelt, och har börjat gilla Vanjas blogg ännu mer nu när hon inte hinner vara så strategisk och planerande i sitt bloggande utan mer bjuder på här och nu-inlägg (pga. ny bebis) från verkligheten. Jag gillar ju sånt. Som den här bilden på Mandy till exempel. Älskar den. För den är så hon på riktigt (när hon Insta storyar sig själv i de mest knäppa lägen) - även om den är tagen av en fotograf, och även om den bara nästan är tagen in the moment. 
Om vi för över det här till företagsvärlden, till de varumärken som vi själva följer och till de reklamkampanjer som vi fastnar för och nästan vill se - vilka är det? Vilka kampanjer vill vi inte missa? Ja det är ju väldigt få gånger man sitter kvar när det kommer reklam på TVn eller på Youtube, eller hur? Jag tänker på en annan sak... när jag tittar på vilket slags innehåll kidsen konsumerar (ja för vi vuxna tar ofta efter dem) så är det sånt som är äkta, som bygger på känslor, som har personlighet och som levereras genuint. Där är det inte skärpa, ljud och ljus som står i centrum... Ja men ni fattar. Men jag vill veta... vad tror ni? Vad tycker ni? Tror ni att vi är på väg mot mindre "perfekt" och mer "genuint"?
📷:Elin
#1 - Nilla

Det tråkigaste på Instagram är när man scrollar igenom flödet och ser att många influensers fått en och samma deal. Det är för mig otroligt trist att se på. Mer ”on the go” på Instagram. Sen gillar jag bra, välskrivna och planerade bloggar.

Svar: Ja eller när alla får samma stil på bilder, kläder, inredning etc... Det tycker jag också blir trist. Jag gillar också "on the go" men, som Elin skrev, så får det ändå gärna vara med kvalitet :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#2 - Elin Häggberg // Teknifik

Jag tror att människor vill ha kvalité fortfarande men komma bort från det stylade och stela. Det behöver finnas en tanke bakom och bilderna måste ju fortfarande vara snygga och inspirerande. Så någon sorts mellanting är nog det bästa? För om vi verkligen VERKLIGEN ville ha helt genuint innehåll skulle ju ingen följa influencers alls utan bara sina vänner?
Det vi säger att vi vill ha och det vi verkligen vill ha är ju inte alltid detsamma, precis som du skrev. Ligger mycket i det.

Svar: Så sant! Där sa du nåt. Genuint MEN med kvalitet. Det är ju verkligen ingen motsättning. Du är ett bra exempel på det :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#3 - Mösstanten

Genuint med kvalitet, säger jag. Det finns väldigt mycket yta. Jag vill helst ha lite mer.

Svar: Ja det låter rimligt :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#4 - Emily

För mig fyller olika konton olika funktioner. Precis som att jag läser ELLE-tidningar för att få ”visuell inspiration” och läser Amelia/Tara för att få mer vardagliga historier (om man ska generalisera lite). Dvs jag har inte en generell förväntan på samtliga konton jag följer.

Men om ett konto är konsekvent så ökar chansen att jag vet vad jag får där. Ditt konto älskar jag för att få en vardaglig men samtidigt visuellt snygg inblick i en spännande företagarvärld. Men jag har också försökt utan att lyckas (nåja, inga stora försök kanske 😄) att hitta ett riktigt bra mode-konto som visar snygga och funktionella businesskläder i mellanprisläge. Skulle jag hitta det så skulle jag inte behöva veta något om människan bakom det kontot. Inser när jag skriver det här att jag kanske helt enkelt ska följa typ Åhléns och andra affärer där jag ofta handlar 😄

Svar: Vad kul att höra! Tack! :)Jag skulle också vilja hitta ett sånt konto! Fast det hade gärna fått ha liiite personligt i sig. Inte bilder på barnen och så men kanske nån personlig vinkel kring kläder och stil. Bra grej! Kanske något någon borde starta! :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#5 - Minna

Jag hakar på: genuint med kvalitet!!! En svår konst att bemästra men när det funkar är det otroligt bra!

Svar: Ja jag håller nog med faktiskt!
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#6 - Sara i Åre

jag tror att även "on the go"-innehåll ska vara extremt genomtänkt. det är lite som make up. "naturlig makeup" är absolut svårast att få till och kräver egentligen mycket mer än det som ser sminkat ut. precis så är det med innehåll. vi fastnar för det som vi upplever som äkta och genuint - men det är som med sminket. det kräver absolut mest. de senaste åren har jag noterat en stark trend av perfekt operfekt. vi intresserar oss för t.ex. josefin dahlberg för att hon har en story kring sin bakrund som inte varit enkel och vi tar till oss av hennes budskap eftersom de känns äkta på grund av erfarenhet. jag märker det med företag jag jobbar med; att bilder som är perfekta är de som våra kunder engagerar sig i mest. de ska inte vara "krispigt redigerade", de ska vara "äkta redigerade". men det innebär INTE att man kan sätta vilken medarbetare som helst bakom iphonekameran - för det äkta och det genuina kräver extrem eftertanke. det innebär inte att det i och med det blir oäkta, men det kräver professionalism.

Svar: Ja det var lite så här jag tänkte faktiskt... Och det känns nästan lite jobbigt det här med att det är perfekt men att man inte förstår hur mycket jobb som ligger bakom. Det jag menar är jobbigt är alltså att förr var det väldigt populärt att ha mycket extensions, mycket fillers och botox och allt vad det nu är, stora bröst etc... så att det syntes! Och nu gör folk lika många ingrepp och lika mycket fix men det är ingen som ser att man har gjort ingrepp. Jag är livrädd för den hets det skapar. "Alla är ju så perfekta". Haha.... ser att jag skev väldigt rörigt nu men hoppas du fattar ;) Hur som helst - när det kommer till innehåll... du menar alltså att det är samma sak där..? Ja du har nog rätt i det. Ännu mer prestationsångest ju ;) Men jag tror du har rätt!
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#7 - Angelica Wåhlin

Svår fråga! Kollar jag igenom t.ex min instagram så hittar jag konton som är både och. Jag skulle så gärna vilja säga att det enda jag vill ha är "genuint och här och nu och inte redigerat", men samtidigt tänker jag att även det här med bloggar och bilder är en konstform. Så ibland vill jag ha "on the go" och "här och nu". Ibland vill jag bara scrolla igenom välplanerade, riktade inlägg och fantastiskt tagna/redigerade bilder. Förstår man hur jag menar? Känner att det blir lite luddigt kanske.

Svar: Jag förstår precis! Det är nog så att de flesta av oss kanske vill ha både och... :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#8 - Evelina

Jag läser mest bloggar som är genuina...tröttnar snabbt på alldeles för "perfekta" bloggar. Genuina bloggar med bilder, en blogg utan bilder slutar jag genast läsa....Samma sak där jag fastnat för fina bilder men då måste absolut inte vara perfekta....

Svar: Ok, kul att höra! Tack :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap