Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Vett och etikett på Instagram
Det finns en del ganska tydliga knep som folk ibland, i all välmening gissar jag, tar till för att växa på Instagram och jag tänker att jag med det här blogginlägget vill tala om att det finns vissa saker som du kanske bör undvika, som liksom ger lite sur eftersmak och som i längden får dig att se sämre ut snarare än att ditt konto växer sig större.
Jag vill inte på något sätt göra det här inlägget negativt men jag tänker att jag vill ta upp några saker som jag ofta ser på Instagram, och som vi skulle tjäna på att sluta med. Ok, redo? Here we go. Här är mina vett och etikett-tips för Instagram:
  • Att gå in och likea tio bilder hos någon, helt random, utan att börja följa den personen känns som ett typiskt "Hej här är jag, jag vill bara att du ska se mig och jag bryr mig egentligen inte ett dugg om dig och dina bilder". Tänk efter! Hur stor är sannolikheten att du fastnar så mycket för tio bilder hos en okänd person att du går in och likaer dem, men ändå inte vill följa personen? 
  • Att gå in och följa personer och sen direkt - när hen har följt tillbaka - avfölja, är extremt ofint och oattraktivt och säger tyvärr mer om dig än... om någon annan. Det känns billigt och falskt så undvik gärna det beteendet. Många har appar där de kan se vem som avföljer så tänk på att det ofta syns vad du gör.
  • Att först uppmana folk, genom att ställa en fråga, att öppna sig och skriva en kommentar under ditt inlägg och sen inte svara tillbaka är väldigt ignorant och kommer garanterat göra att färre personer engagerar sig i dina inlägg. Och följden av det vet vi ju: Instagrams algoritmer kommer se till att du får lägre räckvidd. Med all rätt skulle jag säga. Om du bjuder upp till dans så stanna för guds skull kvar och dansa!
  • Att "shamea" andra människor är aldrig en bra idé och säger också mer om dig än om personen som du "shamear". Visst gör folk misstag; en person kanske råkar uttrycka sig fel, en annan benämner sig själv som vegan men bär skinnjacka och en tredje flyger för mycket. Enligt dig. SKIT i vad andra gör, och om du nödvändigtvis vill läxa upp någon - börja med att titta på dig själv. Känner du att ALLT du gör i livet är perfekt, så kan du i ett DM - inte genom att skrika ut till allmänheten - tala om för personen ifråga vad du tycker. Och tänk på att all feedback som ges med kärlek brukar oftast tas emot med kärlek. Och tvärtom... 
  • Om du pratar om andra personer så se till att länka dem. Alltid! Att tänka på vem som är störst och "Varför skulle jag länka till henne, jag är ju mycket större än hon" är bara dumt och snålt. Och återigen: Det säger så mycket om dig. 
Vad tycker ni? Håller ni med mig? Är det något jag har missat?🤔
#1 - Maria Ekblad - nyföddfotograf i göteborg

Fast det där allra första gör jag ofta bara för jag surfar runt utan att mena något med det. 😀 Typ om man kommer in på något konto och gillar vad man ser och det är ett fint konto men kanske inte vill se mer i längden.

Svar: Men gillar du verkligen tio bilder då? Jag brukar också kunna likea en bild men aldrig tio utan att vilja ha en fortsättning. Eller? :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#2 - Fanny

Jag upplever att väldigt många använder sig av det som du skriver om under den andra punkten; att först följa men sedan avfölja så fort de har fått ett gäng nya följare på sitt konto. Det är så otroligt genomskinligt och tramsigt.

Svar: Ja det är inte att bygga relation direkt - och det säger så mycket om den som gör det. Det är ett alltför billigt trick ;)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap