Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Svenskarna och internet 2018 - en sammanfattning kring sociala medier
Har ni sett att "Svenskarna och internet 2018" har kommit ut? Jag tycker att det är lika spännande varje år att titta på hur utvecklingen inom sociala medier går. Och om jag ska sammanfatta det som jag har fått med mig hittills så är det ingenting som direkt förvånar mig. Håller ni med? 
Här är några utdrag ur rapporten, samt mina egna kommentarer till:
"Facebook är det största sociala nätverket (76 %), Instagram nummer två (60 %) och Snapchat tredje störst (38 %). • Instagram växer mest med en ökning på 7 procentenheter, medan Facebooks tillväxt är 2 procentenheter."
Ja, säga vad man vill. Facebook ÄR fortfarande störst - även om det skulle kunna förändras inom några år och även om vårt användande har förändrats (se nästa punkt).
"Facebook är populärast, men tvåan Instagram och trean Snapchat växer snabbare. Och det dagliga Facebook-användandet har stagnerat. Bland de yngre har det till och med blivit allt ovanligare att kolla Facebook varje dag. Av Facebook tjänster är det enbart Messenger som används i samma utsträckning som tidigare. Alla andra aktiviteter, såsom att delta i grupper och publicera inlägg, minskar. Med den här tillväxttakten skulle Instagram vara lika stort som Facebook om tre år."
Det här är intressant! Speciellt för vårt jobb. Vi bryr oss inte om vilken kanal som är populär att hänga i utan jobbar med att skapa relationer i den kanal där kunderna, och de potentiella kunderna till våra kunder, hänger. Det här med att färre personer skriver inlägg, postar bilder, är med i grupper etc. på Facebook kan jag verkligen relatera till. Jag använder mest Facebook messenger. Hur gör ni? Postar ni ofta på Facebook? Scrollar ni mycket i flödet? Jag scrollar i första hand i Instagram Stories, i andra hand i Instagram-flödet och i tredje hand på Facebook. Och Snapchat använder jag när jag får privata grejer skickade till mig, vilket händer ofta. Jag scrollar aldrig i nåt flöde där däremot. 
"Användningen av Instagram ökar och det är nästan två tredjedelar (60 %) som använder tjänsten. Nära 2 av 5 (38 %) gör det dagligen. Instagram är ett av det sociala nätverket som växer snabbast."
Jahapp. Ja men det är väl inte så mycket mer att säga om det här va? Det visste vi väl. Frågan som jag ställer mig nu är: Hur länge kommer "alla" vara där? Kommer kidsen lämna nu när även gammelmormor entrar scenen?
"Uppkopplade saker, såsom klockor, kylskåp och bilar finns i hemmet hos varannan svensk (50 %)."
Jag undrar om det är många som har kylskåp och annat uppkopplat egentligen..? 🤔 För det är stor skillnad på att ha en klocka som är uppkopplad och ett online-kylskåp. Jag personligen har en klocka men skulle väääldigt gärna ha fler smarta prylar i hemmet. Har ni det?
"Twitter (22 %) och Linkedin (30 %) har stagnerat eller visar tecken på minskning."
Twitter förvånar mig inte... men jag trodde faktiskt att LinkedIn skulle fortsätta att växa så sakteliga.
"Populära tjänster ökar betalningsviljan för innehåll"
Det här ÄLSKAR jag! Det vore ju grymt om vi går mot att vara mer villiga att betala för värdefullt innehåll, eller hur? Dels för att det då kommer att anses vara ett större värde för alla som faktiskt skapar bra innehåll och dels för att vi själva kommer att få ta del av bättre innehåll. Jag tycker att det är självklart att innehåll som är kvalitativt ska kosta. Så nej, jag blir inte irriterad när jag hamnar på "betalt innehåll" när jag klickar på en dagstidningslänk.
"7 av 10 använder internet för att arbeta hemifrån." och "Hälften läser jobbmejl på semestern."
Det här förvånar mig inte ett dugg, jag skulle dock tycka att det är riktigt kul om de här siffrorna så småningom börjar sjunka, eller hur?!
"Den genomsnittliga internetanvändaren nyttjar minst fem olika meddelandetjänster... Facebook Messenger (64 %) och WhatsApp (32 %) ökar, medan Skype minskar (48 %)."
Det här är inte särskilt förvånande om man tittar på sitt eget beteende. Det som jag tycker är intressant dock är hur företag försöker ta sig in i de privata konversationsplatserna med sina erbjudanden. Kommer det verkligen funka? Jag har svårt att tänka mig att vi kan skapa relation i meddelandetjänsterna, tror ni inte det?
En annan sak, som jag som entreprenör tycker är intressant, är det här - vad våra vanligaste dagliga aktiviteter på nätet är. Jag tänker att det är intressant utifrån företagande... Vad är det värt att satsa på? Vad gör folk på nätet liksom.
  
 
 Alla siffror och citat kommer från rapporten "Svenskarna och internet 2018".
Fotograf: Elin Graf