Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Hur blir kommunikationen i sociala medier i framtiden?
God morgon! Jag är enormt stolt över mig själv som låg i sängen ända till halv nio idag. Många av er känner mig nog vid det här laget och vet att jag nästan aldrig går upp efter sex. Men så har jag känt mig lite halvkrasslig senaste dagarna (kan bero på stökiga nätter pga. Mios diabetes eller så ska jag bli sjuk, jag vet inte) och tänkte att nu måste jag göra allt för att sova lite extra, eller i alla fall vila. Hur som helst, när jag låg där och försökte somna om så låg jag och funderade över det vi gör på Mama Said, och på framtiden inom sociala medier. Kommer vi ens behövas? Kommer företag ens att behöva anlita oss? Jag menar, kommer de ens finnas i sociala medier?🤔
För å ena sidan så kan man ju tänka att "Hur länge ska Facebook vara så här stort egentligen?" och å andra sidan så blir vi ju mer och mer uppkopplade och mer och mer beroende av de olika sociala kanalerna. Så hur blir det?
Så här... I somras läste jag artiklar, kollade på YouTube och lyssnade på poddar om just det här. Jag lyssnade på en massa smarta människor som spådde om framtiden, och har dragit mina egna slutsatser utifrån det:
Först och främst: JA, vi kommer att fortsätta att hänga i sociala medier, och JA, företag kommer också att göra det. Det finns liksom ingen som kommer backa nu och tänka att "Äsch, vi skiter i det här, vi satsar på printannonser istället". Nä, det kommer inte att hända, utan utvecklingen kommer fortsätta framåt. (Puh! Mama Said kan fortfarande växa alltså😅)
Det som kommer att hända däremot (och det ser vi redan nu) det är att det kommer bli svårare och svårare att bara prata om sig själv och inte bry sig om andra. Nej, det är inte algoritmerna som ställer till det för oss på Instagram... det är att det numera finns så många människor där som vill nå ut med sitt innehåll. Konkurrensen är mycket hårdare nu än tidigare och därför blir det svårare att nå ut. Jag skulle dock säga att det fortfarande finns chans att växa ganska snabbt, men inte med hjälp av fler eller snyggare bilder utan snarare genom två andra saker: 1) genom att nå in istället för ut och 2) genom att nätverka och intressera sig för andra mer än för sig själv.
Men hur når man in då? Och vad betyder det ens? Ja alltså att nå in betyder att dina följare följer dig för att de faktiskt bryr sig av en eller annan anledning. Mer än att det är snygga bilder i ditt flöde alltså. Du säger något, visar något eller skriver något som berör på ett eller annat sätt. Det behöver inte nödvändigtvis vara personligt eller väldigt mycket öppenhet i det, man kan beröra på många sätt. Kanske genom igenkänning, humor osv. Och själva huret kan vara lite klurigt, men först och främst så måste man fråga sig vad ens drivkraft är. Vill jag till exempel prata om psykisk ohälsa för att dela med mig och hjälpa andra eller är det för att jag vill ha fler följare? Vill jag visa upp kläder och mode för att få fler följare eller för att jag verkligen vill inspirera andra? Förstår ni skillnaden? För om det är för att du verkligen vill inspirera, hjälpa andra eller kanske få andra att skratta eller bli snyggare så ska du anpassa din kommunikation och dina bilder efter det, och då är det lättare att ni in. (Vi får prata mer om huret i ett annat inlägg)
Petra Månström är en person som når in och inte bara ut. Hennes nisch är löpning, men hon bjuder också på väldigt mycket mer. Kolla in hennes Instagram så förstår ni vad jag menar. Hon gör löpandet väldigt inkluderande och lättillgängligt även för de som känner sig som sämst i klassen på löpning. Hon heter @maratonpetra på Instagram.
Sen är det det här problemet med att vi alla bara postar och postar och postar, och så förväntar vi oss att få många likes och kommentarer på våra inlägg. Men tänk efter... om fler och fler lägger mer och mer tid på Instagram för att få till snyggare bilder, för att posta oftare, för att skriva bättre och så vidare... då finns det ju ingen som har tid att likea andras bilder. Vill vi lyckas i framtiden (och även nu) så måste vi tänka om. För de sociala kanalerna blir mer och mer som den riktiga världen nämligen. Vem går omkring på ett mingel med svinsnygga kläder och bara visar upp sig och tar emot hälsningar och kommentarer från folk som aktivt kommer fram och säger hej? Ingen! Är man på ett mingel så går man omkring och är trevlig, sätter sig själv åt sidan en stund och ställer (förhoppningsvis) frågor till folk som man träffar och kanske vill lära känna, eller hur? Det är exakt så vi måste agera i sociala medier också. I framtiden kommer kanalerna garanterat att låta oss se, i statistiken, hur mycket vi interagerar med andra konton och det kommer bli väldigt mycket viktigare än att lägga ännu mer tid på att polera sitt eget. 
Så för att summera det här nu då... hur ska vi göra om vi vill hänga med och växa i de sociala kanalerna även i framtiden? Jo vi måste göra två saker:
  1. Börja lägga mer tid på att prata med andra (på riktigt! Inte bara genom en kommentar som "snygg bild!") och mindre tid på våra egna konton. Som i verkligheten alltså. Hur får vi nya vänner irl? Just det, genom att skapa relation! 
  2. Börja nå in istället för nå ut! Kan tyckas vara lite klurigt, jag vet, men det fina är att alla som bara vill visa upp någonting och inte bryr sig om själva nätverkandet kommer att sållas bort. Sociala medier kommer vara socialt och inte en catwalk.
Vad tror ni? Håller ni med? Lägger ni tid varje dag på att nätverka med andra människor utanför era egna konton? Berätta gärna hur ni ser på det🤓
#1 - Linda

Håller med om mycket, problemet som jag ser som liten egenföretagare är när man ska hinna med att nätverka...

Svar: Ja jag håller med om det! Det är svinsvårt att lägga tid på det eftersom det inte genererar några intäkter här och nu... :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap