Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Den som sa det han var det
Kommer ni ihåg det där uttrycket: "Den som sa den han var det!" Som man ofta sa när man var liten. Kommer ni ihåg? Det kan tyckas vara ett ganska barnsligt uttryck men jag tycker ändå att det ligger någonting väldigt sant i det. Jag tänker ofta på det när jag hör att folk pratar illa om andra människor, och kan faktiskt inte låta bli att "döma" den som pratar illa snarare än den som blir pratad om. Jag tror nämligen att det i 99,9 % av fallen är så att den som säger någonting, antingen direkt till någon eller bakom ryggen, oftast är den som sitter med just det problemet som hen tar upp.
Till exempel:
"Du ska alltid bestämma" sägs oftare av den som vill bestämma än av den andra.
"Du ska alltid ha rätt" sägs oftare av en person som alltid vill ha rätt än av den andra.
"Du bara ljuger, jag kan inte lita på dig" sägs oftare av en person som själv inte talar sanning.
... och så vidare. Jag vet att det här kan låta lite förenklat men jag tycker att det stämmer i så otroligt många fall, och om vi tänker efter... det är sällan så att en person som inte bryr sig om att bestämma ens tänker på att någon annan vill göra det. Förstår ni hur jag tänker? 
Jag kommer ihåg en gång för väldigt många år sen, när en bekant klagade över att alla på deras gata mätte sig med varandra. Vem har snyggast bil? Vem är hemma tidigast med barnen? Vem har snyggast kök? ... och så vidare. Det tog ett tag, men så småningom, när jag hade hört hennes stories om just de här grejerna - där hon faktiskt mätte sig med sina grannar och försökte överträffa dem - så insåg jag att det var ju hon som hade det här problemet, inte grannarna. Ja men ni fattar vad jag menar va? Har ni tänkt på det här? Om inte, tänk på vad ni själva retar er på hos andra... Visst är det ofta sånt som ni själva har "problem" med?
Och på tal om det här med att "snacka skit" - vad tycker ni om det? Jag tycker absolut att det är okej att skvallra lite ibland, med människor som man litar på, men jag är EXTREMT mycket emot att prata illa om vänner, kollegor och bekanta som jag sen ger ett smile, och där jag visar att jag gillar dem. Det har jag svårt för. Vad tycker ni i den frågan? 🤔
#1 - Linda

Hmm, har nog inte tänkt så mycket på detta, intressant reflektion. Nä skitsnack kan jag vara utan. Men gör skillnad på om jag har svårt för en person och vill dryfta detta med någon annan för att försöka förstår personen beteende bättre. Men oftast är det ju bättre att prata direkt med personen,, men om man trots flera försök inte når fram, kan det vara bra att dryfta det med någon annan. Tycker nog inte att det är samma som att snacka skit?

Svar: Nej det tycker inte jag heller! Man MÅSTE få prata lite för att försöka förstå. Just exakt det pratade Mia Törnblom och Christina Stielli om i sin podd som kom ut igår eller idag. Himla intressant!
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#2 - Anonym

Så bra beskrivet!!! Håller verkligen med dig. Vad det gäller skvaller ses det allt för ofta som något negativt men kan lika väl vara positivt.

Svar: Absolut! Lyssnade på Mia Törnblom och Christina Stielli i deras podd tidigare idag, och där pratade de om just det! :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

#3 - Linda

Å! Den får jag ta och lyssna på!

Svar: Ja gör det! :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap