Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

När är det bra att posta på Instagram?
Inte nog med att vi ska skapa värdefullt och engagerande innehåll, det är också av stor vikt vid vilken tidpunkt vi postar på till exempel Instagram. Men när ska vi posta då? När är flest människor online? Och framförallt - när är våra följare som mest benägna att interagera med våra bilder? För på Instagram så handlar det inte om att folk bara ska se våra bilder, det är viktigt att de också interagerar med dem, i form av kommentarer eller likes, för att vi på så sätt ska få större räckvidd. Det funkar nämligen så att ju fler interaktioner våra bilder får desto större räckvidd ger Instagram oss.
Och förutom det, om folk interagerar med våra bilder så innebär det ju dessutom att vi
1) har skapat engagerande innehåll, och att vi
2)  knyter vår målgrupp närmare oss 
Men när är det då bra att posta?
Ja det kan naturligtvis vara olika för olika företag, personer och influencers, men generellt så kan man säga att söndagar till torsdagar mellan kl. 20-21 är bra tider att posta. Varför? Jo för att för det första så är många personer online då, och för det andra så är de flesta färdiga med vardagsbestyr som matlagning, träning, nattning av barn etc. och sitter tillbakalutade i soffan och har tid att titta på riktigt och därmed också tid att eventuellt interagera.
Om ni tittar på er statistik på Instagram så kan ni förmodligen se att ni även har en peak runt lunch - vissa har det vid 11,30 och andra vid 12 - men om vi tänker efter... de flesta är nog på väg ut någonstans då, eller sitter och pratar med nån kollega eller vän, och då är sannolikheten till interaktion inte lika stor som på kvällen ÄVEN om man är online alltså. Är ni med? 
Om ni inte redan har tittat på er statistik på Instagram så gör det! Har ni ingen? Ja men då måste ni ändra ert konto till ett företagskonto. Det finns ganska mycket statistik att tillgå när man har företagskonto. 
Vi kan se vilka dagar våra följare är som mest online på Instagram. I mitt fall är det tisdagar som ni ser:
Sen kan vi som sagt se vilka tider de är som mest online också. Och i mitt fall så är det tydligt så att jag borde posta alla mina bilder klockan 21. 
Varför postar jag inte alltid klockan 21 då? Jo, men jag tycker att det är en väldigt fin balansgång där. Visst är det kul att posta när så många som möjligt är online och dessutom benägna att interagera, men jag tycker också att det ibland är lite skönt att frångå strategiskt tänk och bara GÖRA det som faller mig in. Jag gillar känslan av att det inte är så uppstyrt och perfekt planerat alltid. Men det är så klart en smaksak.
Svaret på frågan om när det är bäst att posta på Instagram är i 9,9 fall av 10 alltså söndagar - torsdagar kl. 21,00, men titta gärna på din egen statistik för att få reda på exakt hur det ligger till hos din målgrupp.
 
 
#1 - Dorotea Pettersson, Personal Planner

Just det här är intressant. Det jag tycker är svårast är vilken tid jag ska posta ren reklam för en tjänst eller dylikt. Det får inte samma attention som en bild med text om min hund eller vad jag pysslar med idag. Eller ska man bara tänka att det finns där ute men inte ger samma reaktioner? Svårt!

Min bästa tid är mellan 05-07 på morgonen och efter 18 på kvällen. Och i stort sett när som helst på söndag.

Svar: Mellan 5-7 på morgonen? Märklig tid.. Brukar du posta då? Ibland undrar jag om statistiken påverkas av när man brukar posta... Har du lika aktiva följare kl 19 som 21 på kvällarna? Jag skulle inte tänka att "det finns där ute och är ok" utan hellre satsat på att hitta rätt timing för att få många kommentarer och likes på just samarbeten. För det är det företag och byråer tittar på när de ska välja influencers till samarbeten. I alla fall de som är kunniga :9
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#2 - Celine

Bytte just till ett företagskonto nu! Tack för tipsen!

Svar: Varsågod! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#3 - Camilla Persson

Vilket bra tips! :)

#4 - Camilla Persson

Vilket bra tips! :)

Svar: Tack så mycket! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#5 - Marias Memoarer

Jag har förstått att det inte bara är positivt att ha företagskonto, men om man skulle ändra till det en kort period bara för att kolla statistiken, och sedan gå tillbaka till normalt konto, går det bra att göra så eller binder man sig om man en gång ändrat till företagskonto?

Svar: Det går bra att ändra fram och tillbaka! Jag har gjort det tidigare och har faktiskt inte märkt nån skillnad... förutom att jag får statistiken då :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#6 - enna

Bra tips!

Svar: Tack snälla! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#7 - bloggarlisa

Blir alltid lite "medieklokare" när jag titta in hos dig, tack för det! :)

Svar: Vad roligt att höra! Tack! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#8 - Tess

Tack för bra tips! Jag har funderat på det själv men har inte hittat något konkret svar. Sedan håller jag med om att det är skönt att inte alltid följa strategier och vad som är "rätt" :)

Svar: Varsågod! :) Ja visst är det så!
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#9 - Dorotea Pettersson, Personal Planner

Svar på din kommentar på min första kommentar ;) Ja jag posar vid den tiden. Det är inte så konstigt med tanke på vad jag jobbar med. Jag jobbar med planering och att starta sin dag på ett bra sätt så morgnarna är viktiga. Att säga godmorgon är lite av mitt varumärke kan man säga.

Jag märkar att postar jag något före 7 på morgonen så får jag bra engagemang och på det jag postar efter 18 också. Det är då mina följare kikar in helt enkelt.

Svar: Aha... ja då är det därför de är aktiva då :) kul att höra! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap