Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Ett nytt intresse?
God morgon! Vet ni vad jag gjorde häromdagen? Något väldigt otippat faktiskt... jag köpte aktier! Jag har aldrig varit intresserad av aktiemarknaden och har därmed inte heller kunnat nånting om det. Det har liksom varit ett sånt område som jag helt och hållet har tagit avstånd ifrån, pga. ointresse. Men så har jag funderat lite på, på sistone, att det kanske hade varit lite kul ändå att bli insatt och att faktiskt köpa lite aktier.
Och sen råkade jag komma över det här avsnittet av Framgångspodden och blev så inspirerad. Anledningen till att jag tidigare har hoppat över just det här avsnittet är för att jag trodde att det var nån torr finansgubbe (förlåt fördomsfullheten, den säger mer om mig än om den ev. gubben, jag vet 🙈) som satt och mässade i en timme. Men så var det istället den här unga tjejen - Andra Farhad - som tokinspirerade. Ett väldigt bra avsnitt, och jag lovar, när ni har lyssnat på det så finns det stor chans att ni också blir sugna på att köpa aktier. Hur som helst, Andra berättar om att hon var med i en chatt om aktier men att INGEN av männen svarade henne. Det var som att hennes frågor var luft, men så pratade de så klart med varandra, men totalignorerade henne. Jag kräks på den typen av människor, och just när det kommer till ekonomi så tycker jag att det lätt blir rätt mycket gubbighet och att man ser ner på yngre tjejer så där. 
Jaja, det coola i den här storien är att Andra startade ett anonymt Instagramkonto - Börshajen - och då fick hon så klart alla dessa män som följare. De trodde ju att det var en man som låg bakom kontot. Hur som helst, lyssna på det här avsnittet, hon är väldigt inspirerande. Det trista är att dödshot och hat från män, numera när alla vet vem hon är, tillhör hennes vardag. Jag förstår inte!!! Alltså verkligen inte. Vad är det man kan hata? Att hon pratar om pengar och makt (TROTS ATT HON ÄR EN UNG TJEJ) istället för om rosor? Det är så hon själv uttrycker det i den här artikeln. My God! 
Bild: Breakit
Så jag köpte i alla fall aktier då... och började sätta mig in lite lätt i det. Väldigt lätt ska poängteras. Och jag köpte bara för småpengar, men ändå. Väldigt kul och spännande faktiskt. Tycker bara att den appen som jag använder är rätt otydlig. Kanske ska byta faktiskt, till ett annat företag, vi får se. Men vill ni veta mer om det här? Jag är på en absolut lägsta nybörjarnivå så om jag skriver ett inlägg så kommer det vara ett inlägg som ALLA förstår 🙃
#1 - Hanna Karlsson

Vad spännande med aktier! Och vad sjukt att läsa om hur männen behandlar henne. De tycker väl att hon är inne på "deras revir". Grym hon är som fortsätter. Mer kvinnor i börsvärlden behövs.

Svar: Eller hur! helt sjukt ju! Men ja hon verkar grym! Hon gör nåt gott i det hon gör!! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#2 - Linda

Är ganska intresserad av aktier och ekonomi. Nischbankerna har riktigt bra alternativ med låga kurtage när man är i startgroparna. Ett bra tips kan också vara att spara i aktier via ett ISK (investeringssparkpnto) då blir det inget extra att tänka på vid försäljning och deklaration 😊

Svar: Aha... slipper man det då? Jag tänkte så här att jag sparar via ett ISK på det långsiktiga sparandet och leker lite själv med ett aktiekonto också. Men det är kanske inte det som är tanken egentligen...? :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#3 - Linda

På ISK betalar du schablonskatt och inget ”extra” när du säljer av med vinst. På en depå får du själv deklarera för det och sen betala in skatt för eventuell vinst, som då är 30%. Själv tycker jag det är smidigare med ISK pga det :)

Svar: Ok, då känns det ju bättre med ISK. Varför väljer man inte alltid det då egentligen?
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#4 - Linda

Njae, det har att göra med vilken avkastning du tänker dig kunna nå. Sen kan jag personligen tycka att man även ska väga in enkelheten ISK jämfört med depå. Men googla så ser du lite vad folk tycker, och jämför också storbanker med mer nischade alternativ. Själv har jag avanza för min ISK.
Hittade den här t.ex. som förklarar bra: https://rikatillsammans.se/vad-ska-man-valja-en-vanlig-aktiedepa-en-kapitalforsakring-eller-ett-investeringssparkonto/

Märks det att jag jobbat på bank i mitt förra liv? ;)

Svar: Haha... ja och det märks också att jag är väldigt newbie! TACK :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap