Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Åtta nycklar till framgång
Häromdagen tittade jag på ett treminuters-talk där Richard St. John talar om vad det är som gör att vi lyckas. Man kan ju tycka att det är lite väl kort att leverera det på tre minuter, men jag tar verkligen hans ord på allvar eftersom det ligger sju års forskning och 500 intervjuer bakom. Men ok, vill ni veta vilka åtta nycklar det är nu då? Varsågoda! Här får ni sanningen om hur vi ska lyckas (och mina egna kommentarer kring det):
1) Passion - Om vi gör saker som vi älskar att göra så kommer pengarna att komma till oss! Och när jag tänker på Mama Said så är det precis så. Det företaget föddes nämligen tack vare att jag älskar kommunikation och sociala medier. Det var liksom inte jag som såg till att det skulle startas ett företag där jag skulle tjäna pengar utan det var mer så att kunderna kom till mig och bad om hjälp, innan bolaget ens fanns, eftersom jag älskar just kommunikation och sociala medier. Och nej, pengar behöver inte innebära framgång för alla, men det är en annan diskussion.
2) Hårt arbete - Hårt arbete lönar sig, men det får gärna vara roligt ändå säger han. Ja men jag har sagt det här förut. Det går inte bara att starta företag och sen glassa omkring och göra de roliga grejerna, ta ledigt lite då och då för att man "behöver" en paus mitt i veckan och känner att man annars inte är kreativ, eller anse sig behöva en massa andra saker som inte har med jobbet att göra. De första åren ÄR hundår. Det krävs väldigt mycket hårt arbete, och är man inte beredd på att jobba kvällar och helger ibland (UTÖVER heltid vardagar), och faktiskt försaka andra saker, så tror jag att det är svårt att lyckas. Och ja det här gäller även om man inte är egenföretagare, det vill säga om man vill lyckas på andra plan. Hårt arbete lönar sig. Jag säger inte att det är den rätta vägen att gå här i livet, men jag säger att det ofta krävs om man vill lyckas. Och ja, det är även det Richard St. John säger.
3) Vara bra på något - Han säger att vi ska bli riktigt bra på någonting och annars öva, öva, öva tills vi blir det. Och det är så sant. Tänk efter... finns det nåt område där du känner dig 100% säker och kompetent? Där du skulle kunna hamna i en diskussion med någon, vem som helst, och fortfarande känna att du är helt säker inom ditt område? Jag brukar tänka så när det kommer till kommunikation och sociala medier. Och jag känner faktiskt att jag skulle kunna prata med vem som helst, hur duktig hen än är på sociala medier, och ändå känna mig 100% kompetent och säker. Förstår ni hur jag menar? Om jag ska ta ett annat exempel som till exempel träning... Jag har varit personlig tränare i två och ett halvt år och jobbar som det en gång i veckan. Jag är alltså långt ifrån så kunnig som många andra personliga tränare, och skulle inte känna mig bekväm att till exempel föreläsa för ett gäng proffs inom branschen. Jag är inte tillräckligt kompetent helt enkelt. Är ni med mig? 
4) Fokus - Vi ska fokusera på en sak säger han, och jag tror verkligen på att det är viktigt att inte vara spretig. Men samtidigt så sneglar jag ibland på till exempel Isabella Löwengrip, som ju har många företag och inte verkar rädd för att hoppa in i nya projekt. Jag tror visserligen att det är så att om man redan har lyckats och därmed har rätt mycket pengar och kan anställa folk så är det lättare. Så det kanske är så helt enkelt att man först måste lyckas med en sak, innan man kan börja göra en massa annat... Jag vet inte. Men jag förstår verkligen att fokus på en sak lönar sig. 
Jag tror SÅ mycket på de här orden:
5) Pusha oss själva - Han menar att vi måste pusha oss själva även om vi till exempel är blyga, tvekar på oss själva och liknande. Kanske lite att han menar att vi inte ska vara rädda att kliva ur vår comfort zone ibland. Och jag tänker ofta på det här uttrycket:
Så himla självklart, eller hur? Det är verkligen något som jag försöker tänka på varje dag för att inte traska omkring i samma gamla fotspår och ändå förvänta mig en förändring.
6) Förse andra med något som ger värde - Det är lite svårt att översätta "serve" till svenska, men poängen är att han menar att vi ska inte förse oss själva med något som ger värde, utan snarare andra personer om vi ska kunna tjäna pengar.
7) Ha en idé - Han tar Bill Gates som exempel och säger att vi måste ha en idé. Jag uppfattar det som att många människor går omkring och bär på idéer men att det kanske saknas nåt slags marknadsundersökningstänk kring själva idéerna ibland. Något som kan lösa ett stort problem i min värld kanske inte alls behövs i din värld, eller hur? Så innan en idé får kallas affärsidé tycker jag att man ska göra lite research. Det är enkelt, det är bara att fråga runt i X olika grupper. Inte bara bland nära och kära...
8) Vara uthållig och fortsätta - Även om man gör misstag så måste man fortsätta säger han. Och jag håller verkligen med. Jag brukar beskriva entreprenörskap som en hinderbana; man ska springa hela banan och KOMMER att stöta på hinder. Ibland river man dem men det är liksom inte anledning för att avbryta loppet, man är fortfarande med och springer fram till målet. Och om det inte finns några hinder på vägen - ja då har man sprungit fel. Eller så springer man inte alls och behöver öka farten.
Jag tänker att många entreprenörer har passion, kunskap och bra idéer men att det kanske kan saknas uthållighet. Vad tänker ni?
#1 - Linda

Ja, håller med om det kring entreprenörer. Tror det är en sak som jag själv förknippar med en ”äkta” entreprenör att det finns en rastlöshet och att det behöver vara nya saker hela tiden, och då blir uthålligheten lidande. För mig gör jag skillnad mellan entreprenör och egen företagare. En entreprenör startar flera bolag/projekt/idéer medan en företagare mer håller sig till en sak, mycket förenklat uttryckt, men du förstår kanske vilket spår jag är inne på?
Sen är det intressant det där med att vara bra på en sak, tycker Stenmark uttryckt det mycket bra:”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”

Svar: Ja jag förstår precis vad du menar... Det känns som att entreprenörskap är mer som en egenskap och att egenföretagare kan man vara av andra drivkrafter än att skapa, driva och förändra. Det behöver inte vara så förstås, men jag håller med om att entreprenörer ofta har flera saker på gång... Så himla bra uttryck det där!! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap