Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Vi måste sluta att försöka bemästra Instagrams algoritm!
Det är väldigt mycket prat om Instagrams algoritm, och vi är alla till och från väldigt frustrerade över att inte lyckas bemästra den. Ibland, till synes helt utan rimlig anledning, så tappar vi följare flera veckor i rad, och tappet är större än ökningen trots att vi kämpar på och gör precis som tidigare. Frustrerande ju!
"Vad är det algoritmen håller på med?!?😡" Känner ni igen det? 
Och så pratar vi om, bloggar om och diskuterar kring hur vi ska göra för att lyckas ändå, för att lyckas bemästra algoritmen. Och jag är defintitivt en av dem, jag har ju till och med utbildningar och webinar kring det här. Och visst finns det knep att ta till, men jag tror ändå att vi borde tänka om. Jag tror att de som framöver kommer att lyckas på Instagram (och i alla andra sociala kanaler med för den delen) är de som gör sin egen grej och inte lägger sin tid och energi på att göra som alla andra. Som inte lägger tid på att, rent tekniskt, anpassa sig efter algoritmen.
Algoritmen är till för att det ska bli så bra för följarna som möjligt, och de (Instagram) ligger ALLTID steget före oss. Tanken är inte att algoritmen ska bemästras, tanken är att den ska tvinga oss att göra så bra och engagerande innehåll som möljigt (och att vi inte ska kunna fuska oss till större räckvidd). Så att det innehåll som PÅ RIKTIGT är bra ska få sin plats. Därför tror jag att de personer och företag som väljer att hitta sitt eget jag, som har något unikt, och som inte följer den här mainstream-trenden som börjar bli mer och mer vanlig i takt med att vi försöker bemästra algoritmerna, är de som kommer att lyckas.
Alla har ett ljust och enhetligt flöde, alla ställer en "engagerande" fråga i slutet av sin caption, folk skapar små grupper för att kommentera varandras bilder inom de första 15 minuterna eftersom det är bra för algoritmen... och så vidare. Så mycket tid, energi och tankeverksamhet som går åt till att jobba för algoritmen. Problemet med det här är att alla blir likadana, och DET är inte bra innehåll, och det är inte heller hållbart.
Vi borde istället lägga tiden och engagemanget på att hitta vårt eget bildspråk, vår egen ton, vårt eget sätt att prata med våra följare på så att de känner sig inkluerade och vill hänga med oss. Alla vill bli sedda, så det är DET vi borde fokusera på - att se våra följare. Att ställa en fråga i slutet av en caption innebär inte att följarna känner sig inkluderade eller sedda...
Vi måsta helt enkelt hitta vår egen grej, och vår egen ton, och sticka ut! Det känns som att vi håller på att tappa bort oss själva helt och hållet, och som att vi kämpar för att få till ett ljust, fräscht och enhetligt flöde istället för att köra vår egen grej.
Trots detta predikande så ska jag ändå ge er de vanligaste tipsen som just nu ges kring det här med att anpassa sig efter Instagrams algoritm...
Det här är vanliga knep att ta till om du vill bemästra algoritmen:
  • Skapa engagemang! Se till att ställa engagerande frågor i dina captions, frågor som kräver svar som är längre än fyra ord.
  • Skapa tidig interaktion! Samla ihop ett gäng vänner och hjälp varandra att alltid kommentera varandras bilder inom de första 15 minuterna. (Det här tror jag för övrigt är en dålig idé - jag är säker på att Instagram kommer att hitta ett sätt att banna de som gör så här på grund av att det faktiskt är fusk).
  • Posta bilder kontinuerligt och gärna på samma tider.
  • Använd lagom med hashtags! Använd hashtags, men INTE för många, och se upp för de som är shadow banned, typ "dogsofinstagram" och andra som är väldigt ounika. Och använd bara såna som är väldigt tydligt sammankopplade med din bild. 
... men jag tycker ännu hellre att ni borde ta till er av det här:
Men om vi istället skulle göra så här..? (Jag vågar lova att det här är lösningen)!
  • Hitta ett EGET bildspråk! Det vill säga ett bildspråk som inte är anpassat efter att flödet ska vara snyggt och enhetligt, eller efter dagens bildtrender - utan mer att vi går tillbaka till oss själva och försöker hitta det som VI faktiskt gillar. Precis på samma sätt som att vi inte tar på oss de kläder som är trendiga bara för att de är just trendiga (det kan se rätt knasigt och utklätt ut om det inte känns rätt, eller hur?) så borde vi inte heller följa algoritm-och-bildtrender på ett slaviskt sätt. Givetvis kan vi låta oss inspireras av dem, poängen är att vi inte ska tappa bort oss själva, utan behålla våra egna JAG. Ibland kan det vara svårt att hitta sitt eget bildspråk. Det kan vara svårt att skilja på vad JAG gillar och vad jag tror att jag BORDE gilla... Ett tips är att fundera på vilka bilder du hade tagit och satt upp på väggen om INGEN annan än du skulle se dem. 

  • Prata på ett inbjudande sätt istället för att ställa "engagerande frågor"! Prata med dina följare (det är stor skillnad på att prata med sina följare och på att ställa en fråga i slutet av en caption), bjud på dig själv, bjud in till tvåvägskommunikation. Enda sättet att ha ett engagerande konto där dina följare ständigt pratar med dig är att du verkligen känner att du VILL kommunicera med dem. Tänk efter hur du gör om du är på ett mingel. Om du vill att folk ska prata med dig så går du inte bara fram och ställer en "engagerande fråga" och vänder på klacken och inväntar svar. Du bjuder ju in, bjuder på dig själv och försöker vara intressant och engagerande själv, eller hur? Precis på samma sätt borde vi agera på Instagram om vi vill ha engagerade följare. Förstår ni hur jag tänker? Jag menar att vi ska hitta tillbaka till vår egen ton, och försöka vara personliga och genuina och faktiskt ha en poäng med det vi säger/ postar. Det här kan vara ganska svårt, det vill säga att hitta sin egen ton, men jag skulle hellre kämpa med det än med att anpassa mig efter algoritmen.
  • Var aktiv! Visa dina följare att du är där, och istället för att be andra människor att kommentera ditt inlägg de första 15 minuterna, bestäm dig för att själv sitta kvar med telefonen i handen och var aktiv. I den stund du postar en bild så startar kommunikationen med dina följare. Var där de första 15 minuterna och var aktiv. Visa att du finns där så lovar jag att du kommer att få fler och fler kommentarer. Folk kommer märka att ni har en aktiv tvåvägskommunikation.
För att summera det - visst finns det stor idé med att hålla koll på algoritmen och göra mindre förändringar anpassat efter den, men att skapa hela sitt bildspråk och sitt Instagramflöde efter den tror jag är en väldigt dum idé. Det algoritmen vill är att vi ska skapa bra och engagerande innehåll, och därmed är det mycket bättre att vi fokuserar på det, och sen gör små anpassningar utifrån algoritmen. Vad tror ni? Håller ni med mig? Kan vi inte bara "ta tillbaka" våra JAG nu och gå vår egen väg? Jag är säker på att de som gör det kommer att lyckas bäst. 
PS. Jag lyssnade på Alice & Biancas podd häromdagen, där de pratade om just Instagram, och enligt den person som Bianca hade träffat i New York, som jobbar på Instagram, så ska vi 1) strunta i hur flödet ser ut, 2)  skriva långa texter och 3) gärna posta sju (!) bilder om dagen. Ja men ni förstår ju... Det finns oändligt med knep att ta till - men i slutändan kommer det funka hur vi än gör om vi bara tar tillbaka våra egna JAG och är intresserade av våra följare. 
Amen🙏
 
 
#1 - Jenn - forever abroad

Hahaha. 7 bilder om dagen. Den ska jag testa! Eller kanske inte, vore kul dock att se vad som hände ;)

Vill också säga SÅ HIMLA BRA TIPS! Jag försöker tänka typ så. Eller tänka så att jag inte orkar anpassa mig och att jag har en idé om vad jag vill lägga ut (som jag kom fram till efter en paus och när jag funderade över min instagram-strategi: https://jennifersandstrom.se/2018/01/11/darfor-ska-du-ha-en-strategi-instagram/ ) - och följer det. Och lär känna mina följare och vad de uppskattar, men inte så till den grad att jag bara kommer posta de bilder som "får mest likes". Nu när jag format min strategi vet jag att det inte är därför jag instagrammar :)

Tack för pepp och tips!

Svar: Vad kul att höra! Ska genast in och läsa blogginlägget :)
Alexandra

#2 - Miss Baby Peaches

Jag tycker att ditt inlägg är fantastiskt. Så pass fantastiskt att jag tänker dela det på ruff diamonds hemsida. Dags att ta tillbaka våra JAG!

Svar: Vad roligt! Tack! 😘
Alexandra

#3 - Emilia

Du är bjussig med ditt innehåll. Jag tror också på långsiktiga satsningar på sina följare, där mer inte alltid är bättre. Tack!

Svar: Tack så mycket😊
Alexandra

#4 - Linda

Känns ändå komiskt varför #dogsofinstagram blivit shadowbanned... känns ju inte riktigt logiskt! Men bra inlägg, tror också man måste köra sin egen väg, instagram ändrar snart algoritm på nytt, och de jobbar ju för att motverka spam. Och på nåt sätt vill de hitta nya sätt för att kontona också ska utvecklas, förstår du hur jag menar?
P.s: verkar vara knas att bloggen interna länka vidare till en korrekt https adress? Verkar vara samma sak på Jenns inlägg? Https är ju det ”nya” :)

Svar: Hmm, vad menar du med länkarna?Ja jag förstår exakt vad du menar med Instagram! :)
Alexandra

#5 - Linda

Äsch, autocorrect. Det skulle stå: att blogger inte kan länka vidare till en korrekt https adress. I rutan står ju http, skriver man in https klarar den inte av att länka?
Skriver jag http, funkar länken, men det tar lång tid att komma dit eftersom den omdirigeras till https, som är min ”korrekta” adress

Svar: Aha!! Nu fattar jag ;) störigt!!
Alexandra

#6 - Caroline

Åh! Bästa inlägget! Men jisses med 7 inlägg om dagen. Haha! Gjorde typ det En gångoch skämdes nästan i slutet av dagen 😂. Men fick en hel del inspiration nu för mitt egna flöde ❤️

Svar: Haha... eller hur! Bra!! Sluta att ha prestationsångest nu och bara kör 😍
Alexandra