Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Hur många bloggläsare måste man ha för att tjäna pengar?
Jag fick en del frågor efter att jag skrev det här inlägget igår, och jag tänker att jag gör blogginlägg av dem så att fler kan läsa. Det blir väl bra va? 😊
Den fråga som jag har fått flest gånger är: "Hur många bloggläsare måste man ha för att tjäna pengar?" Det är så klart större chans om man har fler läsare, det säger sig själv, men det finns flera andra parametrar som spelar in:
  • Om du har en rikigt informativ och professionell "säljsida" i bloggen så gör du det som sagt först och främst lätt för kunden att hitta dig, och sen så signalerar det också professionalism och inger en viss trygghet. Mardrömmen är nämligen att samarbeta med en influencer som inte ÄR influencer och som inte riktigt vet hur ett bra samarbete ser ut. Det tar väldigt mycket tid från kunden att "lära upp" hur till exempel ett sponsrat inlägg bör se ut. Jag skulle säga att ju mindre man är, desto viktigare är det att ha en bra säljsida.
  •  Antal kommentarer spelar också in! Ser man som kund att det finns många kommentarer i bloggen så är det RIKTIGT bra! Många kommentarer visar att läsarna bryr sig om dig och vice versa. Ju mer engagemang, desto bättre. Då tänker man som kund att den här influencern har VERKLIGEN kraft att påverka. Vi skulle hellre samarbeta med en influencer som har 10-15 kommentarer (vilket är rätt mycket ju) på varje inlägg, men "bara" har 2,000 unika besökare per vecka, än med en som har noll kommentarer och 5,000 unika besökare per vecka. Engagemanget är viktigt!
  • Men om vi kommer till antalet nu då... Jag ska spalta upp det så att det blir enkelt att läsa och förstå:
- 10,000+ unika besökare per vecka - Oftast är det den här storleken på influencers som vi söker. Våra kunder vill ofta jobba med fler influencers samtidigt och då är det här en rätt så rimlig nivå. Viktigt är dock att det är influencers som har ett högt engagemang. De går alltid före de med lägre.
- 3,000 - 10,000 unika besökare per vecka - Vi brukar nästan alltid försöka hitta någon i det här spannet också ifall vi jobbar med fler influencers samtidigt till samma kund. Här är engagemanget ännu viktigare. Och samma sak med en proffsig säljsida. Det ökar nämligen förtroendet om vi inte riktigt vet vem influencern är.
- 1,000 - 3,000 unika besökare per vecka  - Här krävs det att man är väldigt nischad ELLER att man har en väldigt nischad och smal målgrupp (och talar om det!) SAMT att man har högt engagemang. Och återigen, det är ÄNNU viktigare att ha en proffsig säljsida när du är så här "liten". Allt för att övertyga kunden om att du är bra på det här och tar det på allvar. "Fake it til you make it!" (OBS! Fakea ALDRIG fakta eller siffror dock).
- 500-1,000 unika besökare per vecka - Ju mindre du är desto svårare är det att kunder hittar till dig. Därför krävs det ÄNNU mer av dig när det kommer till engagemang, säljsida och nisch/ specifik målgrupp, och jag skulle säga att det också krävs att du själv jagar lite mer. Det här gäller egentligen för alla men är viktigare ju färre läsare du har. Maila ditt erbjudande till potentiella kunder och byråer, ta möten och tala om att du finns. Hitta andra fördelar än just antalet läsare. Sälj på engagemang och nisch, alternativt på din unika målgrupp. Kavla upp ärmarna och bara kör! Jag önskar att det hade funnits en sida där alla influencers i hela Sverige hade legat, som Bloggportalen typ. Men eftersom det inte gör det så måste du visa att du finns. Det viktigaste när du är så här "liten" är att du har ett högt engagemang, så se gärna till att skapa det.
När det kommer till vad influencers ska ta betalt så får det bli en annan diskussion, och därmed ett annat inlägg men jag kan säga att variationerna är ENORMA. Det finns bloggar hos stora mediehus som har 500 unika besökare per vecka och tar 5,000 kr. Men som sagt, det tar vi i ett annat inlägg. Men ja, du kan börja ta betalt redan från 500 unika besökare i veckan! Ni får jättegärna ställa frågor kring det här så ska jag svara utifrån våra erfarenheter.
Lycka till! 
 
#1 - Sofi

Bra inlägg. Matnyttigt o tydligt. Tack.

Svar: Varsågod :)
Alexandra

#2 - Lexochlogan

Toppen bra tips. Så viktigt att belysa detta och att det inte är omöjligt om man inte har 10000 läsare, att det krävs lite mer jobb men att det går. Tror företag vill och behöver blanda ”topp” bloggare och lite mindre och det är jag själv glad för.

Vad behöver man göra för att ha en ”sälj” sida, inte riktigt med på hur man skulle göra det

Svar: Nu ser jag att du bloggar på Nouw - då har du ju en färdig mall redan så det kanske inte finns utrymme till en separat säljsida... Men Jag tänker att du kan göra en sida som du länkar till i kategorier eller om du kan lägga det under "profil". Det är tomt där nu ser jag, men jag gissar att du kan lägga till text och bilder där? :)
Alexandra

#3 - ByLisa.se

Vilket bra inlägga! Jag är helt grön på det här med att bliggogga så jag försöker plocka upp alla tips jag kan hitta! 🙂 Såg att det frågades om i tidigare kommentar, men förstår ändå inte, Vad är en "säljsida"? Ha en fin lördag!

Svar: Tack!Det är som en specifik sida på din blogg där du talar om hur många unika besökare per vecka du har och vad du tar betalt för samarbeten :)
Alexandra

#4 - Hanna

Vilket bra och intressant inlägg!

Svar: Vad bra! Ha en fin dag :)
Alexandra

#5 - Evelina

Bra tips!!

Svar: Tack! Vad kul att du tycker det :)
Alexandra

#6 - Miasunset

Bra tips! Tack! Säljsida har jag aldrig ens haft tanken på att ha... ska ta till mig och fixa =)

Svar: Vad bra! :)
Alexandra

#7 - Åsa Aabakken

Vad mycket bra information, toppen att få lite inblick för mig som är nybörjare.

Svar: Tack, vad roligt att höra! :)
Alexandra

#8 - Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Jättebra inlägg med mycket information. :) Tusen tack för att du delar med dig. Kram! <3

Svar: Tack snälla! :) kram
Alexandra

#9 - Sandra

Hej! Spännande ämne det här. Jag har precis börjat blogga. Bloggen handlar om hur det är att ha en tonåring som hamnat i en depression. Jag har försökt hitta liknande bloggar, men inte kommit någon vart. Hur kan jag nå ut till intresserade läsare?

Svar: Jag har skrivit några inlägg om hur man bör jobba för att få en stor blogg. Kanske det här kan vara läsvärt: http://alexandrabylund.com/2017/december/sa-far-du-en-stor-blogg-2.html :)
Alexandra

#10 - JUNITJEJ

Tack för detta inlägg!!

Svar: Varsågod :)
Alexandra

#11 - Rebecka Lindström

Tack för inlägget! Ska läsa igenom ytterligare en gång för att verkligen ta till mig! Kram :)

Svar: Vad kul! lycka till :) Kram
Alexandra

#12 - Netti Starby

Tusen tack för alla tipsen och så himla bra information! :-D

Svar: Varsågod! :)
Alexandra

#13 - BelleBlue

Mycket intressant sammanfattning vad antalet besök betyder.. Du skriver om också att en säljsida är viktig. Men jag hittar inte din säljsida. Eller var har man säljsida.

Svar: Jag har faktiskt ingen säljsida eftersom jag inte fokuserar på att sälja in samarbeten direkt. Jag tänker att jag vill ha 10,000 unika besökare per vecka innan jag ev. börjar jobba med samarbeten :)
Alexandra

#14 - BelleBlue

Tack för svaret!

Svar: 😊
Alexandra