Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

5 viktiga sanningar om Diabetes typ 1
1. Varför tar diabetiker sina sprutor vid matbordet? Kan de inte gå undan och göra det?
När man tar en spruta inför måltiden så anpassar man det livsviktiga insulinet efter vad som ligger på tallriken, och det är rätt mycket pill att hålla på med nålar och dosering, så nej, det funkar inte att gå iväg. Och dessutom - att ta sprutor blir, när man tar mellan 7-9 stycken om dagen, varje dag - en rätt stor del av livet. En del av livet som det inte finns någon anledning att gömma eller behöva gå undan med. Och det GÅR inte att gå undan. Så vida man inte ska lämna sin tallrik så fort man har fått in maten på bordet. En diabetiker tar cirka 3000 sprutor med insulin varje år och närmare 4000 stick i fingrarna för att mäta blodsocker. 
Jag skulle aldrig, aldrig säga till Mio att han ska gå undan eller gömma sina sprutor. Aldrig!
2. Kan inte blodsockret stabiliseras efter ett tag om man sköter det rätt?
Blodsockernivåerna måste justeras och optimeras varje timme under dygnet och kan alltså aldrig någonsin bli stabila. De svänger upp och ner hej vilt beroende på hur väl man lyckas anpassa sitt insulin till antal gram kolhydrater man äter vid varje måltid. Och anpassat till hur mycket man rör sig, hur man mår i övrigt, om man är sjuk på annat sätt och så vidare. Blodsockret påverkas inte bara av mat utan även av så mycket annat.
3. Kan en diabetiker bli bättre? 
En person som har Diabetes typ 1 kan aldrig bli frisk, eller ens bättre. Snarare tvärtom. Att ha höga blodsockernivåer, vilket alla diabetiker har ibland, är detsamma som att blodet är förgiftat. Och det är farligt och tär på organen. Diabetes typ 1 är en livslång sjukdom och än så länge finns det tyvärr inga botemedel.
4. Kan en typ 1-diabetiker äta allt?
Ja, man kan äta allt även om man har diabetes. Problemet är att det kan vara väldigt svårt att hålla normala, eller någorlunda normala, blodsockernivåer om man äter för mycket dålig mat. Så fort en diabetiker stoppar i sig kolhydrater så måste hen anpassa insulindosen efter hur mycket kolhydrater det är, om de är snabba och om de äts i kombination med fett eller inte... och en massa andra saker som till exempel hur mycket hen har, eller ska röra på sig, och så vidare. Och det kan vara svårt att både äta pizza och sen nåt annat gott efter det. Ofta får man välja antingen det ena eller det andra.
5. Vad gör man om en diabetiker svimmar?
Ring ambuluans! Om det finns en akutspruta (Glucagon) i närheten (De förvaras alltid i kylen) så sätt den rakt in i låret. Det går bra att göra det genom kläderna. Om det inte finns någon spruta - kleta in massor av socker, sylt, honung eller nåt annat sött under överläppen och på sidorna längs hela tandköttet. Smörj på så mycket det bara går. Personen måste få i sig socker för att ha en chans att vakna. Tveka aldrig! Bara gör det! Sen måste hen till sjukhus.
Diabetes typ 1 är som sagt en livslång sjukdom som påverkar hela familjen dygnet runt, året runt - för alltid. Det är en oerhört tuff sjukdom, och vetskapen om att den efterhand förstör organen är fruktansvärd. Den där kampen efter ett balanserat blodsocker är ett evigt jagande som tyvärr aldrig kan bli bättre. Det jagandet sker varje timme, varje dag och varje natt - beroende på insulingmängd, matintag, fysisk aktivitet, allmänt mående och så vidare. Och nej, diabetes typ 1 kan man inte bli frisk från oavsett hur man sköter sig, och tyvärr finns det även andra autoimmuna sjukdomar som man kan få när man har diabetes. 
Fuck diabetes!
PS. En diabetiker tar närmare 3000 sprutor per år med insulin i magen och benen, och cirka 
#1 - Anonym

Hej, jättebra skrivet! Vad tror du om att bönor kan hjälpa till vid diabetes? https://www.adlibris.com/se/bok/lat-bonor-forandra-ditt-liv-9789188429285

Svar: Tack snälla :) Bönor är säkert en bra grej att äta, men det skulle inte hjälpa diabetesen tyvärr...
Alexandra

#2 - Johanna

Så viktigt att sprida kunskap. Ni är grymma som kämpar och visar er viktiga vardag så fler förstår. 💖 kram

Svar: Ja visst är det!! Tack ❤️
Alexandra

#3 - Dorotea Pettersson, Personal Planner

BRAAAA inlägg. Jag kan inte mycket om diabetes då jag inte har någon nära som har det men jag förstår ju att det är tufft. Tack för framför allt punkt nummer 5. Bra att veta vad man kan göra förutom att ringa ambulans.

Jag vet vad det innebär att leva med kronisk sjukdom men mina kan man inte dö av. Stoooor skillnad på det. Heja Mio!

Svar: Tack! :)Men du har väl ständigt ont istället? Eller? Smärta som inte försvinner är nånting vidrigt som ingen borde få uppleva...
Alexandra

#4 - Finurliga fröken

För mig är det helt ofattbart att man tycker att den diabetiker ska gå undan. Vad är Det som man inte vill se? Det ser knappt ut som en spruta, nålen är så liten att du bara ser den om du tittar riktigt nära, man tar ju knappt av sig naken för att ta spruta. Vill man inte se får man väl titta bort!!

Svar: Ja det är sant, man ser ju inte den riktigt... Men jag gissar att det handlar om okunskap. Att man tror att det är en enkel sak eller nåt. Jag hoppas att fler kommer förstå vad D1 är.. för det är så trist att det är så här...
Alexandra

#5 - Carro

Check på allt det ja! Jag blev så fruktansvärt upprörd när jag hörde om Katrin Zytomierskas uttalande om att hon blev äcklad av kvinnan som tog spruta vid bordet på restorangen.. Min mamma hade aldrig någonsin kommit på den tanken! Jag fick det sagt till mig en gång i skolan när jag gick på högstadiet och hade haft diabetes i 2 år, att jag ju kan ta den på toan innan jag går in i matsalen. Blev så förbannad!! Räcker att vi som har denna skitsjukdom kämpar varje dag, inte ska vi behöva gömma oss också. Den där kontrollen och stressen med blodsockret 24/7 tycker jag är oerhört jobbig :( Sista tanken innan jag somnar och första tanken så fort jag vaknar, oavsett tid på dygnet. Jobbigt!!

Svar: Ja jag förstår det! Och märker det på Mio också... ÄVen om jag som förälder tar ansvar så oroar det honom ALLTID! Jag önskar så innerligt att fler skulle veta mer om den här sjukdomen. Jag visste inte heller så mycket innan Mio fick diabetes så jag förstår att det handlar om okunskap...
Alexandra

#6 - Linda

Bra att du tar upp detta! Kunskapen om diabetes är alldeles för låg och framförallt kunskapen kring skillnaden mellan typ 1 och typ 2. Så sent so förra veckan hade Aftonbladet den braskande rubriken att en person bytt livsstil och slapp sin medicin. Ja för typ 2 ja. Detsamma med förslaget om bönor i kommentarerna, ja, det kan fungera om du har typ 2. Typ 1 diabetes och typ 2 diabetes är två helt skilda sjukdomar. Att bli frisk är givetvis en högsta önskan, men som stark två skulle jag säga, att för egen del, är att kunskapen kring denna sjukdom ska öka. Jag tänkte på det du skrev om att man kan hamna i koma som diabetiker, viktigt att påpeka att det även kan hända av för högt blodsocker.... skulle nog säga att bästa rådet är att ringa ambulans :)

Svar: Ja jag håller med, det är så himla mycket förvirring mellan de där sjukdomarna. VArför heter de ens typ samma sak... Så himla förvirrande ju. Ja det kan ju i och för sig hända även om man är hög, men det är väl väldigt mycket ovanligare att det går så snabbt?Eller? 🤔
Alexandra

#7 - Linda

njae... Det beror på hur hyperglykemin uppkommit. Om man gått med ett för högt blodsocker under lång tid, då tar det lång tid, precis som du skriver innan man faller i koma. Men om det beror på att något akut händer t.ex. insulinbrist p.g.a. att en insulinpump slutar fungera då kan det gå väldigt fort, eftersom total insulinbrist uppstår väldigt fort. Sen i jämförelse, så skulle jag väl säga att det är mer vanligt förekommande med lågt blodsocker och koma till följd av det.. Men t.ex. insulinbrist p.g.a en pump som slutat fungera är också livsfarligt... Tänker att om man som utomstående inte vet och inte har möjlighet att kontrollera blodsocker ring 112 i första hand :)

Svar: Sant! :)
Alexandra

#8 - Anonym

Hej, jag har också Typ 1 men mäter min blodsocker med en sensor från "freestyle libre". Därmed slippar man dem konstanta stickningar in fingret. Om din son redan använder en sån sensor "glöm" min kommentar ;), tänkte bara det är bra att veta.
And sorry for the little weird swedish - I'm german :).
Katrin

Svar: Tack snälla för tipset :) Men han kan tyvärr inte ha den eftersom han får så mycket eksem... :(
Alexandra