Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Så får du fler följare på Instagram
Hörni det är dags igen va? Ett blogginlägg om hur man får fler följare på Instagram. Det är nämligen den vanligaste frågan i mina flöden så jag tänker att den är värd att återigen besvaras. Och nu ur perspektivet hur själva tjänsten Instagram och dess algoritm fungerar. Och även lite ur perspektivet hur vi människor fungerar. 
Vad är en algoritm?
Till att börja med så vill jag förklara vad en algoritm är. En algoritm är bakomliggande teknik som, utifrån vad du verkar tycka om, visar relevant innehåll i dina flöden. Detta för att du ska slippa få mängder av sånt som är totalt ointressant. Algoritmer är alltså en nödvändighet - annars hade vi aldrig orkat vistas på Instagram. Det hade helt enkelt dykt upp för mycket dåligt innehåll. 
Instagrams algoritm är alltså till för dig, för att ditt flöde ska bli relevant och intressant. Men hur fungerar den då? Jo men i korthet så kan man säga så här att algoritmen försöker ta reda på vilket innehåll som är bra och engagerande nog för att få stor räckvidd.
Så fungerar Instagrams algoritm
Men nu ska vi gå in lite mer exakt på hur du kan jobba för att anpassa dig efter algoritmen och därmed få större räckvidd och fler följare.
  • Se till att få många kommentarer! Se till att få så många kommentarer på dina inlägg som möjligt. Men hur gör man det då? Ja det räcker inte med att avsluta dina inlägg med en "engagerande fråga", utan du borde istället försöka hitta en inbjudande tonalitet och faktiskt prata med dina följare. Rannsaka dig själv. Vill du prata med dem? Det borde du om du vill växa och få fler följare. Alla människor gillar att bli trevligt bemötta, och framförallt att ens bli bemötta. Försök alltså att hitta en tonalitet där du pratar med dina följare, och sen finns det så klart en del tips för att förenkla för dig så att folk börjar prata med dig. En sak som alltid fungerar är att vara personlig, en annan är att be folk om hjälp och tips (Folk älskar att tipsa och hjälpa).
Det här inlägget, som är ett av de mest personliga som jag har postat, är det som har fått flest kommentarer senaste året i mitt flöde. Som ni ser så är det en ganska lång text, och det har jag märkt att folk läser långa texter. I alla fall om de har ett innehåll och berättar något.
 
  • Långa och genuina kommentarer! Egentligen bör du inte sträva efter att "få kommentarer" utan istället efter att ni ska ha samtal, du och dina följare. Ja för då lyckas du bäst. Att få långa, genuina kommentarer väger mycket tyngre än att få en kommentar i form av "Snygg! 😍" Faktum är att kommentarerna bör vara minst fyra ord långa, men gärna ännu längre alltså. Ju längre, och ju fler fram-och-tillbaka-diskussoner, desto bättre. Allt handlar egentligen om genuina och meningsfulla interaktioner snarare än att vi ska hacka algoritmen. Det finns färre och färre genvägar, vilket tvingar oss att bli bättre och mer genuina. Bra ändå tycker jag.
Jag älskar när jag, på riktigt, börjar prata med mina följare i kommentarsfältet. Just i det här inlägget så bestämdes två lunchdejter. Ja alltså med personer som jag känner lite sen innan.
 
  • Sitt kvar när du har postat! När du har postat ditt inlägg - sitt kvar och interagera! Svara direkt på de kommentarer som du får och var där. Det som händer de 15 första minuterna är nämligen avgörande för hur stor räckvidd du ska få. Instagrams robotar tittar nämligen på hur inlägget går och anpassar räckvidden efter det. Därför är det en dålig idé att posta när dina följare inte är online eller när de är i lägen där sannolikheten att de kommenterar är väldigt liten. Det är till exempel större chans att jag kommenterar på kvällen när jag sitter tillbakalutad i soffan än när jag springer iväg på lunchen för att köpa en sallad. Visst, jag scrollar i flödet (och hamnar därmed i statistiken som aktiv följare just då) men jag är inte benägen att kommentera. Så fundera över vad dina följare gör när du postar ditt inlägg.
  • Använd så många av Instagrams funktioner som möjligt! Instagram vill att du ska använda så många av deras funktioner som möjligt, så använd Instagram stories och gör livesändningar lite då och då. När du sänder live brukar Instagram dessutom promota det hos dina följare.
  • Gå in på andras Instagramkonton och interagera! Det här är egentligen den enklaste punkten av de alla och ändå är det så få som gör det. Nu säger jag, en gång för alla: Att gå in och kommentera andras bilder med relevanta kommentarer ger dig större räckvidd. Jag tycker att vi, generellt, är alldeles för upptagna av oss själva och vårt eget innehåll och därmed lägger all tid där. Lägg istället 30 minuter om dagen på att gå in och prata med andra, på deras Instagramkonton. Det ger effekt av två skäl: 1) Du skapar relation med människor 2) Instagrams algoritm gillar det. Och båda punkterna gör att du får större räckvidd och fler följare. Bra va?
  • Skapa interaktion på Instagram Stories! Ju mer interaktion du får på Instagram stories desto bättre är det för ditt flöde. Alltså; ju mer interaktion du får där desto större räckvidd får du tack vare Instagrams algoritm. Och ja, du bör också svara på alla kommentarer som du får på Instagram stories. Jag tycker att det är konstigt att man bara svarar på kommentarer i flödet men struntar i att svara på de som kommer via Stories. Enda vettiga anledningen jag kan komma på till att det är så är att man inte "tjänar" någonting på att svara på Stories, eller att "Det syns ändå inte utåt". Och är det så så kan man inte i nästa andetag säga att man älskar att prata med sina följare och bygga relation. Bam! Där lät jag kanske lite hård men jag förstår verkligen inte grejen med att inte svara på kommentarer på Stories. Men nu, tadaaa, nu när jag outar att det faktiskt gynnar oss att svara på även de kommentarerna så hoppas jag att fler börjar göra det. Och faktiskt... det ger en dålig eftersmak att inte få svar när man pratar med någon, så oavsett man tjänar på det eller ej så är mitt tips att man alltid pratar med dem som pratar med en. Precis som om det hade varit i verkliga livet.
Att använda omröstningsfunktionen tycker jag är ett jätteroligt sätt att få folk att interagera på Stories. Och jag älskar att göra små undersökningar och sen titta på resultaten. Och det är så lätt för följarna att interagera när de får två alternativ. 
 
  • Få följarna att stanna i minst 3 sekunder! Det är bra att få följarna att stanna vid ditt inlägg i minst tre sekunder. Men hur gör vi det då? Jo antingen genom att posta fler bilder i samma inlägg (Då bör du se till att det finns en nyfikenhet att swipea åt sidan, det räcker oftast inte med att bara posta fler bilder för sakens skull. Före och efter-bilder brukar fungera bra, samt bilder som har en story till exempel), eller så kan du posta en video eller en lång och intressant caption som gör att man stannar upp för att läsa (och kanske till och med kommentera).
  • Anänd relevanta hashtags! Använd gärna hashtags, och se till att de är relevanta. Eftersom man kan följa hashtags så vill vi ju att de bilder som hamnar i folks flöden ska kännas relevanta. Risken finns annars att de väljer att "Visa inte för den här hashtaggen" och det är dåligt för oss och ger minuspoäng enligt Instagrams algoritm. Därför rekommenderar jag att du är varsam och framförallt högst relevant med dina hashtags. Tänk efter, om du själv hade följt en hashtag, hade du då velat se den bilden som du postar? Jag rekommenderar att man använder fem hashtags av den anledningen att det är svårt att hitta fler som är relevanta, men gör man det så go ahead!
En sak som vi ska komma ihåg, som jag nämnde tidigare; algoritmerna är till för att vi ska göra ett genuint och bra jobb med våra följare, det vill säga att vi ska skapa riktiga relationer så om du inte orkar fundera på algoritmer hit och dit - bestäm dig istället för att skapa relationer på ett genuint sätt, då blir det bra! Lycka till!
 
#1 - Jacqueline

Så himla bra inlägg tycker jag! Att du poängterar själva kärnan av varför vi från början ens signade upp oss på sociala medier: för att faktiskt ha en relation till de vi följer. Jag har inte jättemånga följare, men de är de bästa följarna! De likear och kommenterar och interagerar med mig (har i enligt InoS statistik i genomsnitt runt 27% engagemang) och det är såååå roligt! Det har blivit så mycket roligare att hålla på med tex. Instagram sedan jag började vara mer personlig och faktiskt ta mig mer "kvalitetstid" där. Med det menar jag att jag faktiskt läser folks captions, kommenterar och interagerar med andra, inte bara slöscrollar hej vilt och slentrian-likear osv.) :)

Svar: Exakt!! Speciellt när man själv är personlig så som du beskriver! Det blir en mycket härligare känsla då också!! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap