Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Tips på hur man tar semester som egenföretagare
Jag skrev om  att det är svårt att till 100 % ta semester när man är egenföretagare, och eftersom jag märker att det är ett kärt ämne så har jag samlat ihop mina bästa tips på hur du, som egenföretagare, kommer i semester-mode, trots att du egentligen måste jobba lite då och då. Varsågod:
Säg till alla att du har semester
Ju mer du säger till folk att du har semester desto mer kommer din hjärna att tro på det och gå in i semestermode. Egentligen handlar semester mer om att hjärnan måste få koppla av och komma ner i varv och då är det viktigt att du "tror på" att du har semester även om du inte kommer kunna vara helt bortkopplad.
Hitta dina guldstunder när du jobbar
Som egenföretagare måste man ofta jobba lite även under semestern. Se till att skapa rutiner för ditt jobbande och hitta en plats där du har en egen stund, kanske tidigt på morgonen innan de andra har vaknat, och kan sitta och jobba i lugn och ro. Gör gärna jobbstunden till något mysigt där du sitter bekvämt, dricker extra gott kaffe och kanske har magisk utsikt.
Här sitter jag och jobbar på morgnarna, innan barnen har vaknat. 
Gör ett miljöombyte så fort semestern startar
Bästa sättet att snabbt bryta jobbstressen och komma ner i varv är att byta miljö, så gör det så fort som möljigt. Så fort du sätter dig på flyget, tåget eller i bilen så infinner sig ett annat fokus. Och när du landar på ditt nya ställe känns jobbet ofta ganska långt borta vilket är bra för hjärnan.
Sätt autosvar på mailen
Det var några år då det var helt ute att sätta på autosvar på sin mail. "Vem gör det? Man är väl uppkopplad jämt!" Men glöm det. Avkoppling, nedvarvning, avstängning och allt vi kan kalla det är så rätt om du ska hålla. Sätt på autosvar på mailen där du talar om att du är på semester och kanske har lite längre svarstider. Så här står det på mitt autosvar: "Jag har semester, och därför kan det ta lite längre tid innan jag svarar. Om det är viktigt - skicka ett sms till mig på 0733-300205. Glad sommar!"
 Var tydlig mot familj, vänner och kollegor
Om du har dina små guldstunder när du sitter och jobbar - var tydlig med det till alla så att de vet när du jobbar. För familjens skull (eller vännerna om du semestrar med dem) så är det skönt att veta när du är närvarande och inte. Se till att rama in dina jobbstunder så att de blir 100 % jobbstunder och att du därmed kan vara 100 % ledig när du är ledig. Det kommer kännas lugnt i dig om du vet att du mellan vissa tidpunkter kan sätta dig och svara på mail, ringa tillbaka till de som har ringt och så vidare. Och då är det lättare att släppa allt när du inte jobbar. Och på samma sätt så kan det vara skönt för kollegorna att veta om det är okej att kontakta dig eller inte. Tala om vad du kan tänka dig att göra under semestern och vad som gärna får vänta tills du är tillbaka. Var tydlig mot alla runt omkring dig helt enkelt.
Om du tycker att det är kul att jobba - stressa inte över det utan bara gör det
Om man är entreprenör så har man i många fall intresse för det man gör och ibland kan det vara kul att sitta och nörda ner sig i någonting. Det är ofta som jag, under semestern eller annan ledighet, sitter och pillar med en ny hemsida, lägger om ekonomin till nytt system😉, kommer på nya idéer, startar webinars och så vidare och det är väl kanske det som är en av de vanliga grejer som utmärker en entreprenör tror jag. Om du har tid, och faktiskt känner för att sitta och jobba med något roligt projekt - gör det! Känn ingen stress över att du egentligen inte borde jobba utan ligga och läsa en bok i hängmattan istället. Om det känns bra - do it!
Har ni några bra tips på hur man kommer i semestermode som egenföretagare så lämna gärna en kommentar! 
 
 
#1 - Gime

Vilken fin blogg du har!:)

Svar: TAck snälla! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap