Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Har man semester som egenföretagare?
Jag märker att det just nu snackas mycket om semester bland mina entreprenörsvänner. Ska man ta semester eller inte? Och vad menas egentligen med semester? Vissa tänker att de ska stänga av precis allt. Inte läsa mail, inte skicka iväg produkter, inte svara på jobbsamtal och så vidare. Och det är ju grymt. När folk säger så, så tänker jag alltid "Smart! Då tar de hand om sig själva och håller längre", för det handlar ju om att få det där mentala avbrottet, att liksom slippa öppna mailen varje dag, att inte bry sig ifall det ringer, att stänga av hjärnan och inte tänka på hur man ska lösa än det ena och än det andra. Och så vidare...
Men för mig funkar det inte så. Inte alls. Jag hade tyckt att det hade varit så grymt att vara helt avstängd men det går verkligen inte, och så får det vara nu. I alla fall tills vi är större och jag kan ha en person som kan ta över mina arbetsupggifter. Som det ser ut nu så jobbar ju alla mina kollegor med kunder, så de skulle inte ha tid att ta över nåt mer. Så därför får det bli lite så där halvdant. 
Jag har mina stunder på morgonen när jag sitter och jobbar.
Men... jag måste ändå säga att jag har semesterkänsla och att jag känner att jag till stor del kan stänga av mentalt. Framförallt så känner jag inte samma press, och då främst tidspress, som i vardagen. I vardagen försöker jag göra alla telefonsamtal så korta som möjligt, jag blir halvt knäckt om jag ska göra ett extra spontanärende en vardag (det kan vara en sån enkel sak som att gå till systemet, handla present till någon, vattna någons blommor etc) och jag gör sällan "roliga" grejer eftersom jag har så ont om tid. Jag har oftast optimerat varenda jäkla minut (helt sjukt ju! Skärpning!) under dagen.  Samtidigt så är jag duktig på att ändå sitta ner och äta lunch i lugn och ro, jag lägger mig i tid på kvällarna och sover som en prinsessa på nätterna (bortsett från att jag är uppe ibland pga. Mios diabetes) och jag bokar in luft mellan mina möten. Så jag springer liksom inte omkring med andan i halsen hela tiden, men istället så jobbar jag mer eller mindre sju dagar i veckan och stänger aldrig av. 
Ja ja, hur som helst, det jag vill komma till är att jag ändå har semesterkänsla. Och det är nog mycket tack vare att vi direkt gjorde ett miljöombyte. Det är verkligen grejen tror jag.
Jäkligt klyschigt, men tänk att vakna och ha den här utsikten varje morgon, och att vart jag än går i huset, och på terrassen, så är det det här jag ser. Visst måste det väl göra gott för själen?
Första veckan, då när jag först var hemma och sen i Småland, jobbade jag i snitt ca. fem timmar om dagen så den räknar jag inte riktigt, men nu den här veckan så har jag verkligen njutit. Jag har fixat en hel del med admingrejer såsom fakturering, betalning av fakturor, löner, läst och åtgärdat mail, börjat göra överföringen till Wint (Puh! Det är ett rätt stort projekt men förhoppningsvis så värt det) osv. men jag har gjort det utan tidspress och utan att det har drabbat barnen. Jag tycker ju om att jobba, och så länge jag kan göra det när jag känner för det så funkar det ändå. Är det inte så här det är för alla egenföretagare? I alla fall under första åren. Eller? (Men ja, jag drömmer om att, när vi är lite större, ha en riktig semester där jag stänger av allt i några veckor. Wow!)
#1 - Mösstanten

Ta hand om dig själv, bara och lyssna på din själ och kropp så det inte blir för mycket.

Svar: Ja det ska jag. Tack för omtanken🙏
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#2 - Kicki Ekonomisk PT

Jag har nog aldrig haft riktig semester, så som semester SKA tas, 3-5 veckor eller så. Har varit egen företagare sedan 1995 och tycker att friheten att jobba lite mindre passar mig perfekt. Ibland några timmar på morgonen eller någon dag i veckan. Gillar att hålla mig igång lite grann. Ibland är jag ledig en vecka men sedan jag började jobba online så är det riktigt svårt att stänga av helt. Var nog lättare på IRL tiden att bara stänga av telefonen.

Svar: Ja det förstår jag att det var... Jag var med lite på IRL-tiden men hade inte eget då.... men förstår ändå vad du menar. Jag kunde inte ens läsa jobbmail hemma :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#3 - Kicki Ekonomisk PT

Jag hoppas att du får den vila du behöver! Men det ser ruskigt härligt ut. Bara att njuta

Svar: Ja det är grymt härligt här! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#4 - Stella - Hildebrandt Sustainable Living

jag tänker också som du att som egenföretagare har en inte riktigt semester på samma sätt som en anställd de första åren. Jag har drivit eget ett par år och kände ändå den här sommaren att jag fick till det rätt bra. För mig var det viktigt att göra en plan på vad jag ville få gjort under sommaren och sen fick det delas upp lite efter hur det passade. Kunde jobba ett par timmar på morgonen, sen vara ledig och åka och bada och sen jobba en stund till sent på kvällen. Jag kände att jag fick den avkopplingen jag behövde men samtidigt hann jobba så pass mycket att jag inte var stressad över att jag inte fick något gjort. Lång utläggning och nu är hösten ändå här :)

Svar: JA men kul att höra! Ja men ungefär så blev det för mig med. Jag tycker att jag fick riktigt bra återhämtning! :)
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap