Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Bloggskola: Så här kommunicerar man för att få en stor blogg, del 3 - Ha en personlig och inbjudande ton
Varsågoda - del tre i bloggskolan. Idag ska vi fokusera på din tonalitet. Om du vill ha en blogg där dina läsare är engagerade och faktiskt kommenterar ibland (det vill du! För annars kan du lika gärna ha en statisk hemsida) så måste du själv ha en tonalitet som bjuder in till det. Det finns så många bloggar där ute, och om du vill växa så är det bra om folk faktiskt får lära känna dig. 
Jag har lånat bilder från följande bloggar: Angelica LagergrenJessica LagergrenAtt leva sin drömJennifer SandströmLinda Hörnfeldt  och Bossbloggen
 
Ha en personlig och inbjudande ton
Tänk på att en blogg är ett socialt medie - det innebär att dina läsare förväntar sig att det ska vara just socialt. Det är, i de flesta fall, stor skillnad på en blogg och på ett magasin eller en "vanlig" hemsida. I den här bloggskolan så kommer jag utgå från att du har, eller vill skaffa, en blogg där du har en personlig relation med dina läsare. Personlig på din nivå förstås. Att ha en personlig relation behöver inte betyda att du ska dela med dig av hela ditt liv eller att du måste skriva om dina känslor eller om att du har ångest. Det kan snarare innebära att du ser dina läsare; att du alltid svarar på kommentarer, att du kollar in deras bloggar ibland och kanske kommenterar där, att du kanske lägger tid på att ta det ett steg längre och kollar in deras Instagramkonto och så vidare... Ni fattar grejen, eller hur? Precis som om du vill få nya "vänner" i verkliga livet så måste du i bloggvärlden bjussa genom att även lyssna på och se andra, inte bara prata om dig själv, utifrån dig själv. Ett annat sätt att vara personlig på är att, som Elin (Teknifik) ofta pratar om, ibland visa bilder på sig själv (även om man har en teknikblogg), vara transparent med priser, statistik och kontaktuppgifter, alltid vara snabb på att svara på allt som kommer in och så vidare. 
Så här gör Elin för att få in en personlig touch när hon ska skriva om något som egentligen handlar om fakta. Hon är grym! Vill ni läsa inlägget om att hyra cykel i Köpenhamn så kan ni göra det här.
 
Sen gäller det att även skriva på ett inbjudande sätt. Du måste liksom bjuda upp till dans, och frågan är hur du gör det? 🤔 Det där måste du fundera på själv, vad som passar dig, men ett tips är att du tänker att du sitter och pratar med en kompis. Du börjar konversationen på ett sätt, frågar under tiden om hen hänger med på ett eller annat sätt och avslutar kanske med en fråga eller annan öppning för att få hens reflektioner. Fundera på det här. Hur kan du skriva så att du bjuder in till något slags samtal? För du vill ju att folk ska kommentera, eller hur? Gör det enkelt för dina läsare att prata med dig. Jag tycker att man bör lägga rätt mycket tid på att hitta sin tonalitet och för att göra den mer inbjudande än "magasin-lik". Förstår ni hur jag menar? Kanske att ni börjar ett blogginlägg med Hej, God morgon eller Hur mår ni? (fritt att hitta bättre, mer innovativa fraser🤓) istället för "Idag har jag..." Förstår ni skillnaden? I det första exemplet så börjar jag med att fokusera på mina läsare, på att bjuda in, och i det andra exemplet börjar jag med att prata om mig själv.
Lycka till!
Det här är en serie som pågår 8 juli - 15 juli. Varje kväll kl 20,00 delar jag med mig av tips på hur man kan jobba med sitt innehåll för att få en stor blogg. Om du gillar det får du gärna länka och tipsa andra - eller så läser du bara själv. Puss!
 
#1 - Hanna Karlsson

Jag väntar med spänning på nästa inlägg. Det är ett riktigt bra tema.

Svar: Vad roligt att höra! :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

#2 - Madeleine

Åh! Vilken bra idé med detta som serie, kommer fortsätta läsa. Du delar alltid så bra innehåll. Tack! 😀💗

Svar: Vad kul att höra! Tack! Och varsågod 😘
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap