Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

"Man måste nischa sig"
God morgon! Jag körde en 04,30 idag med eftersom vi ska hålla i en podcastutbildning idag och jag behövde gå igenom det i lugn och ro. Men till nåt helt annat nu... Just nu funderar jag mycket över det här med att hitta sin nisch. De senaste veckorna har jag pratat med flera personer om jobb, framgång och utveckling - och vi landar hela tiden i samma sak: Man MÅSTE hitta sin nisch om man vill lyckas. 
Jag har pratat med Julia (Tuvessonskan) om Instagram och blogg, där ju hon gör ett grymt jobb. Och en av nycklarna till hennes framgång är att hon redan från början bestämde sig för en väldigt tydlig nisch och gjorde en välarbetad strategi som hon sen håller sig till.
Sen pratade jag ju med Elin (Teknifik) i förrgår, och hon startade sin blogg på samma sätt; mycket planering innan och så har hon ju en väldigt tydlig nisch som hon verkligen håller sig till. 
Man kan inte prata om vegetariska instagrammare/ bloggare utan att nämna Julia och man kan inte heller prata om techbloggar utan att nämna Elin. 
Det känns liksom solklart att har man en nisch så är det mycket lättare att lyckas. Och så tvärtom då - att har du inte nischat dig, så är det - trots att du är duktig på det du gör - väldigt svårt att lyckas. Eller? Håller ni med mig?
När det gäller Mama Said så är ju vi nischade. Det finns ingen som kan prata om företag som jobbar med sociala medier, content, poddar och videos utan att tänka på oss.
Men sen när det gäller till exempel min blogg så är det mycket, mycket svårare. Jag pratade med Kalle - en kille som precis har hoppat av sin trygga anställnig och startat eget - om det under ett möte igår. 
Och han har flera saker som han är duktig på och vill göra, och har jättesvårt för att plocka bort nåt bara för att. Och jag förstår det. Verkligen. Samtidigt så förstår jag ju att om folk ska veta vad man gör så måste man kunna säga det i max en mening. Och för att återgå till bloggande... det är lättare att få trafik, och sponsorer för den delen, om man har en tydlig nisch. Och det är också lättare att få ett engagerat community. 
Men nu vill jag höra med er... Hur tänker ni? När det kommer till blogg till exempel, tycker ni att man ska ha en tydlig nisch? Åh vad jag älskar att diskutera såna här saker. Jag önskar att ni alla hade varit här så att vi hade kunnat prata irl 😊
PS. Varför vi har en kollektivavtalsbibel på bordet? Eftersom vi har fått Unionen som kund så krävs det att vi har kollektivavtal. Ny erfarenhet, men inget som direkt förändrar för oss. 
#1 - Linda

Jag tänker att det beror på om man har sin blogg främst som hobby eller som jobb. Har man sin blogg som jobb tror jag att det är viktigare med en nisch för att nå ut. Samtidigt är det ju också jätteviktigt att det känns kul att blogga. Svårt val helt klart :)

Svar: Ja exakt så tänker jag med... Supersvårt...
Alexandra

#2 - Anna-Maria

Åh, det där är så knepigt tycker jag! Både med blogg och som företagare! Jag är ju främst musiker men har så mycket annat kreativt jag vill hålla på med också. Kan man vara kreativitör till yrket istället och på så vis få in "allt"? Haha! 😁

Svar: Haha... ja! Det måste man väl kunna vara :)
Alexandra

#3 - HELENE

Jag gillar att läsa bloggar som handlar om "det riktiga livet" som det är och då är det ju svårt att nischa sig. Blir liksom inte på riktigt då. Nischar man sig blir känslan kanske mer proffsig men även mer "PR".
Men beror ju vad man är ute efter med sin blogg. Som Tuvesonskans blogg är ju jättebra, men för min del använder jag en sådan blogg till att söka recept på o ibland scrollar igenom lite för inspiration. Jag läser inte allt från start till slut. Medan din blogg läser jag gärna alla inlägg just för att det handlar om så mycket olika och verkligen speglar livet, inklusive det lite mer privata som Mios sjukdomar etc.

Svar: Ja jag är precis som du! Jag läser inte nischade bloggar varje dag... men gillar däremot att följa personliga bloggar där det finns en story :)
Alexandra

#4 - Hanna

Min nisch är ju min pilates och jag vill skriva mycket om det men samtidigt vill jag inte begränsa mig så att min blogg handlar om bara det vilket gör att min blogg kanske ändå blir ganska spretig. Jag tycker det är jättesvårt, jag vill att min blogg ska växa men samtidigt vill jag inte begränsa mitt skrivande. Svår balansgång...

Svar: Ja det ÄR en svår balansgång... Jag känner ungefär likadant men VET ju samtidigt att om man vågar nischa sig ordentligt så är det lättare att växa... Knepigt det där... :)
Alexandra

#5 - Minna

Jag är väldigt nischad i min bransch och jag kan säga att det bara har gett mig fördelar. Men det är som du säger svårt att nischa sig från början, det tar ett tag innan man hittar sin nisch. Jag har jobbat som fotograf länge och fotar "det mesta" i väldigt många år, men nischade mig helt och hållet till nuvarande nisch tidigt 2015. Det har automatiskt gett mig tydlighet i min kommunikation och mina sociala medier. Allt blev lättare. Försöker blogga regelbundet men där svajjar jag fortfarande om vad jag tror att folk vill läsa. För själv gillar jag nischade bloggar men de får väldigt gärna vara uppblandade med personliga inlägg.

Svar: Ja jag ser det nu när jag går in på din hemsida! Och det ÄR ju så tilltalande när man direkt får klart för sig exakt vad ett företag (eller en person) gör. Jag gillar nischade bloggar men tycker också att det måste in nåt personligt för att jag ska följa varje dag eller varje vecka :)
Alexandra