Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Hur påverkar Facebooks nya algoritm oss?
Det här är ett sponsrat inlägg i samarbete med Mama Said Media
God morgon och gääääsp! Ska vi plötsligt ha en massa dåliga nätter på rad nu? Inatt var det stök med blodsockret igen, vilket resulterade i ännu en natt med bara fyra timmars sömn. Blä! Ja ja, ikväll får jag lägga mig tidigt. Men strunt i det... Nu vill jag prata om Facebooks nya algoritm. Är ni på?
Först och främst, vet ni vad den innebär? Jag förklarar för säkerhets skull längre ner i det här inlägget. Men först vill jag prata om den absolut största, och mest avgörande, förändringen:
➡️Facebook kommer numera fokusera på att hjälpa oss att ha meningsfull kommunikation med varandra istället för att hjälpa oss att hitta relevant innehåll. ⬅️
Det här innebär att de inlägg som ingen interagerar med alltså inte kommer att visas, och att det alltså är kommentarer vi är ute efter. I praktiken innebär det ett par saker:
  • Det är aldrig (och jag menar verkligen ALDRIG) bra att lägga ut ett inlägg som ingen kommenterar. Den typen av inlägg måste bort om vi vill nå ut.
  • Videos har inte längre samma höga fokus. Videos är så klart fortfarande bra, men det är ÄNNU viktigare att folk engagerar sig med vårt innehåll. Tänkvärt. Ibland kanske en video engagerar på så vis att många tittar på den, men det är ju inte säkert att folk för den sakens skull kommenterar, eller hur?
  • Inlägg där folk taggar varandra, typ "Kolla på den här Anni, visst är den snygg!" måste ju vara bästa sortens inlägg eftersom jag och Anni då kommunicerar med varandra.
  • ALLA captions måste skrivas på ett sätt som naturligt uppmanar till interaktion. Ingen caption får lämnas åt slumpen. Med andra ord: Att skriva bra captions har alltså blivit ÄNNU viktigare.
  • Det verkar alltså viktigare att skapa engagerande innehåll än att hålla sin kontinuitet och frekvens av värdefulla inlägg.
Vad säger ni? Har ni någon input på det här? Jag vill gärna höra hur ni tänker...
Och just det... Den nya algoritmen innebär bland annat följande:
  • Det inlägg som folk interagarerar med, det vill säga där de pratar med varandra, kommer att prioriteras högst.
  • Det är inte längre okej att uppmana folk till att gilla, dela, tagga eller ge en reaktion. Gör vi det som kommer de inläggen att nedprioriteras.
  • Inlägg från familj och vänner samt informativa inlägg prioriteras.
  • inlägg som länkar till en hemsida eller app som har dålig användarupplevelse kommer att nedprioriteras.
  • inlägg som länkar till en hemsida eller app som är långsam kommer att nedprioriteras.
Jag ska som sagt köra ett webinar på tisdag, där jag lär ut hur vi kan jobba för att lyckas även nu efter att den nya algoritmen har börjat gälla. Här kan ni boka in er om ni vill vara med.
#1 - Louise

Superbra tycker jag, förutom om det innebär att hela inlägget fylls med "tagga bla bla". Trött på all skit och reklam som kommer upp på facebook så skönt att man kan ägna mindre tid åt appen och få se sina vänners inlägg istället.

Svar: Ja det är väl det folk helst vill verkar det som :)
Alexandra