Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Hur börjar man blogga?
Jag fick frågan häromdagen om hur man gör om man vill börja blogga. Och det är en väldigt stor fråga som kan innehålla allt från "Vad ska jag blogga om?" till "Hur gör jag rent tekniskt", men jag ska försöka summera det på ett enkelt sätt nu så att ni som är sugna kan komma igång direkt.
Först och främst så tycker jag att man ska sätta sig ner och fundera lite innan man startar bloggen, och ställa sig några frågor, och sen är det bara att köra igång. Clara, som driver Bossbloggen, är ett bra exempel på det här med att tänka efter före. Hon planerade sin blogg i flera månader innan hon satte igång, och det har gjort att hon är väldigt tydlig och man vet liksom vad man får i hennes blogg.
Jag fångade Clara på bild (i farten) när hon föreläste förra veckan när vi var i Åre.
Hur som helst, ju mer man förbereder, desto enklare och bättre blir det helt enkelt. Så nu kör vi igång då. Hoppas att den här guiden hjälper dig:
  • Varför vill du blogga? Vad är målet? Är det att du vill inspirera? Tjäna pengar? Lära känna nya människor? Skriva av dig? Fundera helt enkelt ut vad målet är först. Då blir det nämligen lättare att veta din riktning sen när du är igång. För om man ska ha en blogg så krävs det engagemang varje dag, eller åtminstone flera gånger i veckan. Frekvensen är beroende på vad syftet är förstås, men om du vill ha läsare så är kontinuiteten viktig.
  • Sen skulle jag bestämma mig för vilka personer jag pratar till. Riktar du dig mot män eller kvinnor? En viss ålder? Vissa specifika intressen? Tänk dig tre, fyra "personas" som du namnger och sätter ålder och intressen på så blir det lättare sen när du är igång. Då är det så lätt att tänka "Passar det här Stina?" Om nu Stina är en av dina personas alltså.
  • Och sen, utifrån vad ditt mål är och vilka du pratar till, så är det dags att bestämma ämnen. Vad ska du blogga om? Även om du har en blogg som handlar om något väldigt specifikt, som till exempel träning, så kan du ju välja att även lägga in mer personliga inlägg som handlar om annat också. Du kan ju ändå ha din röda tråd; träning. 
Jag bloggar till exempel mycket om familj, entreprenörskap och en del träning... Men ibland hamnar jag ju lite utanför mina ämnen. Man går ju igenom olika faser i livet och personligen har jag svårt att blogga om business när jag ligger på sjukhus med Mio. Då följer bloggen liksom med. 
Det största och viktigaste i livet är ju ändå familjen och eftersom de brukar vara med i min blogg så blir det mycket av den varan när det tar stor plats i livet ♡
  • Nu kan du börja fundera över vilken bloggplattform du vill blogga på. Om du är nybörjare och inte har någon som helst koll på teknik och layout och sånt så hade jag valt att starta en blogg på Blogg.se, då kan du nämligen komma igång snabbt och få en snygg layout direkt. Välj gärna "Pro" så får du snyggare bloggmallar att välja mellan, samt att du slipper ha en massa reklam från dem i bloggen. På blogg.se är det enkelt att följa instruktionerna om du bara klickar på "Skapa en blogg". Jag bloggar på blogg.se. Annars kan du välja Wordpress, men om du vill ha en snygg blogg så krävs det att du har lite koll på teknik och layout.
  • Varje blogginlägg borde innehålla både text och bild. Jag försöker själv just nu att hitta mitt eget bildspråk, men tycker att det är svårt. Jag gör så att jag samlar på mig sånt som jag tycker är snyggt, i en mapp på telefonen, och så ska jag så småningom försöka hitta mitt eget bildspråk. Jag skulle vilja att man, när man går in i min blogg, direkt känner igen att det är en "Alexandra-bild". Men jag tycker som sagt att det är svårt och håller just nu på att testa mig fram. Är det någon som är duktig på bilder som har lust att guida mig, så hojta! Men i övrigt, när det gäller bilder, se till att ha ganska stora och snygga bilder. Ju snyggare bilder desto bättre.
  • Svara alltid på kommentarer! I alla fall om du vill ha samtal med dina läsare. Det blir så mycket roligare när man känner att vi är ett vi liksom. Istället för att du spottar ur dig en massa och sen inte får nån respons. Kommunicera med dina läsare. Det går faktiskt att få en grym vi-känsla om du gör det. 
  • Frekvensen då... Jag tycker att man ska blogga varje dag. Ibland kan det vara skittufft att få till men ju mer frekvent, desto bättre. Sen beror det så klart på vad man har för blogg. Resebloggare, inredningsbloggare och matbloggare brukar till exempel sällan blogga varje dag, men annars så skulle jag rekommendera det, om du har en mer personlig blogg. Jag har som mål att blogga tre gånger om dagen under vardagar, och två gånger om dagen under helger. Fundera över hur du vill ha din frekvens.
Jag tror att det här är en tillräcklig guide för att du ska vara redo och komma igång med din blogg. Saknas det något? Ställ i såna fall frågor i kommentarsfältet. Och ni som redan bloggar, har ni fler tips? Fyll gärna på!
Och i övrigt så tycker jag att ni som är intresserade av att börja blogga, borde investera i Lindas bok "Yrke: Influencer".   Där står ALLT du behöver veta om själva branschen. Som till exempel hur du ska agera när du får ditt första mail om bloggsamarbete.
Kör hårt och lycka till!
 
#1 - Lillian

Bra tips!
Innehåll har jag funderat mycket på. En smyckesblogg, ja. Men att alltid skriva om smycken kan bli lite trist i längden. Även om man varvar det med stenar och pärlor! Jag skulle nog få slut på ämnen efter några veckor känns det som. Samtidigt tycker jag det är väldigt roligt att formulera mig i text och dela med mig av små vardagliga betraktelser. Så jag bestämde att det blir mixen helt enkelt. :-)
Ditt bildspråk skulle jag säga kännetecknas av oftast ljusa, lite krispiga bilder. Inte välarrangerade fotomässigt, som en annan fotonörd, utan mer klickat i vardagen spontant och jag tror att det är så du vill ha det också? Tycker inte du är så spretig alls faktiskt. :-)
Frekvens har jag funderat mycket på. Tror inte jag kan få ur mig ett inlägg om dagen så jag satsar på 3-4 i veckan. Är det helkört för min del då tro?

Svar: Nej då, det är inte kört... men allt beror ju på vad man har för mål med bloggen. Du kan ju börja med några gånger i veckan, och sen om du känner att du vill öka antalet läsare så kanske du ska öka. Jag tycker att bloggar som inte bara håller sig till sin nisch är roligast att följa. För då blir det nån slags story, så du kan väl bestämma dig för att X antal inlägg ska handla om smycken och x antal om annat. Tack för feedback om bildspråket. Nej det är ju inte välarrangerat... mest för att jag tar så otroligt många bilder egentligen. Jag hade tyckt att det var fantastiskt kul att ha lite mer "snygga" bilder men utan att de för den sakens skull tappar "in the moment"-känslan... Det är svårt!! 😬 Men kul att höra att det inte upplevs spretigt i alla fall. Mitt mål är i alla fall att försöka öka kvaliteten på något sätt men ändå kunna ta många bilder varje dag :)
Alexandra

#2 - Frugan E

Tackar för jättebra tips! Har själv svårt att hitta min grej lite känner jag, samtidigt vill jag inte låsa in mig i en snäv nisch, liksom. Jag har en vision dock för bloggen, bara att det inte är genomförbart just nu.. :P Svårt! Men jag ska definitivt ta och sätta mig ner och "tänka ut" min målpublik. :)

Svar: Vad roligt! Det är mycket roligare när man har haft en liten "workshop" med sig själv tycker jag :)
Alexandra

#3 - Anna

Tack för tipsen. Jag skulle gärna vilja veta mer om hur man sprider sin blogg till fler :)

Svar: Varsågod! Ok, jag ska faktiskt skriva ett sånt inlägg också. Håll utkik!! :)
Alexandra

#4 - Sofia

Tack!
Har just börjat så alla tips är så välkommna. Och bekräftelse på att jag tänker rätt lika så!

Svar: Vad roligt! Lycka till! Varsågod :)
Alexandra

#5 - Hanna

Vad roligt att det här inlägget är på startsidan. Bra tips. :-)

Svar: Ja eller hur! Hade ingen aning om det men såg det igår kväll. Så himla kul!! :)
Alexandra

#6 - A W

Superbra tips!

Svar: TAck snälla! :)
Alexandra

#7 - AyumuSWE

Super bra tips både till dom som bloggar och skulle vilja. :) Skickade denna till en bekant som funderar på att börja då du hade verkligen bra tips. :)

Svar: Vad roligt! Tack! Hoppas att det hjälper :)
Alexandra