Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

4700 ord senare
Hur gick första dagen av bokskrivandet då? Jo men jag måste VERKLIGEN säga att det gick långt över förväntan. Jag var lite rädd över att inte riktigt hitta innehållet och själva formen, men det gick alldeles strålande. Jag började som sagt bara skriva, och hade så himla mycket att säga att det flöt på i en rasande fart. Eller det är det jag inte vet egentligen. Vad är en rasande fart när det kommer till bokskrivande?
I effektiv tid så skrev jag mellan 9,15 -12, och sen ca. klockan 13-16, med ett break för utcheckning och på jakt efter en ny plats, inom hotellet, att sitta på. Så säg att jag förlorade en halvtimme där. Sen, efter klockan 16, så satt jag med lite jobbgrejer. Jag har egentligen inget planerat den här veckan, förutom att skriva bok då, men det KOMMER ju dyka upp lite jobbsaker ändå, det vet jag. 
Men vad blev det nu då i effektiv skrivtid? Typ fem timmar lite drygt. Det låter kanske inte så mycket, men jag kände ändå att det räckte.
Kanske jag kan klara av fler timmar idag när jag för det första inte är så trött från gårdagen, och för det andra kanske inte behöver göra andra halvtunga jobbgrejer, som igår. Vi får se.
Jag fick ihop 4700 ord igår i alla fall. Ni som vet, är det lagom? Eller bör jag öka takten? Jag bara kastar ur mig orden just nu (någonting som jag lärde mig när jag frilansade för Aftonbladet en gång i tiden. Jag skrev "hemma hos-reportage" bland annat) och skriver helt ohämmat, så det kommer självklart bli en hel del ändringar sen när jag redigerar texten. Men jag vill ändå veta på ett ungefär hur mycket jag bör skriva per dag om jag ska kunna komma väldigt långt på en vecka. Nån som vet hur lång en faktabok brukar vara? Hur många ord?
Reflektioner efter första dagen:
  • Skriv, bara skriv! Om jag tvekar över synopsis och hur jag ska sälja in den till ett förlag, lägg det åt sidan och bara skriv!
  • Fem, sex timmars effektiv skrivtid känns som en rimlig nivå för mig. Jag menar verkligen att jag under de timmarna är tokfokuserad och inte gör någonting annat, förutom under mina femminuterspauser.
  • Jag gillar att bestämma mig för hur långt race jag ska köra innan jag tar en kortare paus. Och under de racen så gör jag INGETING annat än svarar i telefon när Mio ringer.
  • Jag skrev 4700 ord första dagen, och om boken ska bli 150 sidor, så innebär det, enligt den här sidan, att det är cirka 33,750 ord. Det skulle innebära att jag kan få ur mig "basen" på sju arbetsdagar. Basen alltså... Efter basen finns det ju mycket mer att göra, och det krävs ju att jag också sitter heltid i sju dagar och dessutom har samma tempo. Jag räknar iskallt med att vissa dagar kommer att vara mycket trögare... Men vi får se.
#1 - Lillian

Nix, ingen aning men det kan väl vara väldigt olika? Och nu tror jag du gör som vi kom överens om igår att vi gör: hur SKA man göra? :-) Om du känner att orden rinner ur dig så gör de väl det? Låter ju som en fantastisk känsla. Njut av den!

Svar: Haha... ja men nu vill jag ju veta för att kunna planera min tid :) Men point taken! ;)
Alexandra

#2 - Emma

Hur långt är ett snöre? ;-) Nej, men jag fattar vad du menar. :-) Här kan du kolla det faktiskt, mellan tummen och pekfingret: https://www.vulkanmedia.se/egenutgivning/boksidor/. Skriver du exv 70 000 ord blir det väl en uppåt 280 boksidor typ. Kring 250 sidor är väl en normallång fackbok? Tycker det låter som att du har bra fart på skrivandet! Tror för övrigt att det är en bra metod (om man är sån lagd) att bara skriva på så här i början och få ut det ur systemet. Ett synopsis är bra bara för att få kläm på vilka rubriker och underrubriker du vill få med, men sen bara skriv. Redigerar och går tillbaka gör "man" sen. Lycka till!

Svar: Haha... ja jag vet. Det är egentligen omöjligt att svara på, men igår hade jag INGEN aning... googlade mig dock till den där sidan som du tipsar om. Men jag tänker att min bok kanske är ungefär som den som Linda skrev "Yrke: Influencer" - och den är på ca 150 sidor, så det kanske är lagom. Eller? Haha.. jag men vi borde ta ett möte snart!! :)
Alexandra

#3 - Hanna

Vad härligt att känna att det flyter på med skrivandet! Jag har dock ingen aning om antalet ord är tillräckligt. :-)

Svar: Ja väldigt skönt :)
Alexandra