Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Gör en sociala medier-strategi inför 2019
Snart nytt år kära vänner! Wow! Jag vet inte vad jag ska säga om 2018... Insikternas år kanske. Men det är ett annat blogginlägg... Nu tänker jag att vi ska prata om hur vi kan lägga upp en strategi kring våra sociala kanaler. Och det här går att applicera både för dig som influencer och för dig som jobbar med sociala medier för ett företag. 
Just nu, så här i årsskiftet, så känns det som en bra tid att se över sina kanaler och kanske göra en ordentlig strategi, tycker ni inte det? Jag lovar, om ni har en strategi så kommer ni också ha lättare för att lyckas i sociala medier. Så jag tänker att jag ska vägleda er genom den här mallen. Varsågoda!
1) Varför?
Vad är målet med att ni ska kommunicera i sociala medier? Varför gör ni det här? Vad vill ni uppnå? Är målet till exempel varumärkesbyggande eller ökad försäljning? De flesta har som slutmål att de vill sälja mer, men det finns säkert fler syften än så... När jag utbildade ett gäng inom turismnäringen en gång så var det en tjej som berättade att ett av hennes syften (hon drev ett pensionat på Österlen) var att folk skulle känna att här var alla välkomna, vuxna som barn, och att när man kom dit så skulle man äntligen få lova att sänka axlarna och få ro i kroppen typ. Försök hitta ett större syfte än bara "Vi vill ha fler kunder". Om ni lyckas så kommer ni också lyckas få fler kunder, så släpp den grejen för en stund.
2) Vem?
Vilka målgrupp vill ni nå? Vad har målgruppen för intressen? I vilka kanaler befinner de sig? Vilka andra företag följer de? Ta reda på så mycket som möjligt om målgruppen för att veta vad de är intresserade av och engagerar sig i. Rita gärna upp personas och namnge dem! Ju tydligare ni gör dem desto lättare kommer det sen bli att anpassa innehåll, tonalitet, timing etc.
Så här skulle en beskrivning av persona kunna se ut: (OBS! Det kan kännas lite fördomsfullt när man sitter och gör en beskrivning om en persona, men så är det. Ju tydligare desto bättre som sagt...)
Namn: Peter Nilsdotter
Ålder: 45-60
Livsstil: Familj med barn i tonåren, fru
Privatekonomi: VD-lön, har ett hus som är avbetalat (inget lån)
Bor: Storstad eller finare förort
Yrkestitel: VD på ett större företag
Inställning: Vill ligga i framkant och har förstått värdet av dagens kommunikation, men har lite svårt att veta hur han ska genomföra det och behöver övertygas.
Intressen: Golf, skidor, vin, resor, affärer, segling, aktier
Inspireras av: Högt uppsatta och välutbildade personer
Vad ogillar han: Ungt, barnsligt språk, slangspråk, för feministiskt, junioritet
Mediakonsumtion: Dagens industri, DN, Sydsvenskan, Göteborgsposten, ekonomisidorna, Veckans Affärer
Användande av sociala medier: Har LinkedIn, har Facebook (lägger ut semesteralbum) interagerar knappt med andra, gör gärna Facebooks egna videos.
Hur kommunicerar man med Peter?: Business-prat, hög nivå, gärna att det är en högt uppsatt person som skapar/ kommunicerar. Det får gärna handla om ekonomi, affärer eller exempelvis amerikansk politik eller världspolitik.
Språket: Seniort, mer formellt, moget, inte så mycket humor.
Övrigt: Är allmänbildad. Gillar senioritet och bra titlar.
Budget: Relativt stor
3) Vad?
Vad ska ni dela med er av för innehåll i era sociala kanaler? Tänk “What´s in it for me”?  Det vill säga - skriv sådant som mottagaren är intresserad av och vill läsa om snarare än sådant som ni som företag vill berätta. Se till att 80% av ert innehåll är relevant för mottagaren och alltså inte bara handlar om produkter eller sälj på nåt sätt. Sen, när ni har skapat 80% bra innehåll - ja men då "har ni råd" att dela 20% direkt säljande innehåll, eller prata om er själva och era produkter.
Fundera också ut vilken typ av innehåll ni ska kommunicera i respektive kanal. Det är alltid bra att bestämma sig för några ämnen som man sen håller sig till i sin kommunikation. Det är också bra om ni försöker variera innehållet mellan kanalerna så att det skiljer sig något mellan dem.
4) När?
Jag tycker att man ska fokusera på att skapa relationer snarare än att tänka tekniskt och anpassa sig för mycket efter algoritmer... MEN... det finns en sak som jag verkligen tycker att vi ska anpassa oss efter dock: Nämligen vilken tid vi postar. Ni kan se i er statistik vilka tidpunkter era följare är som mest aktiva, men det är också väldigt lätt att testa själv. Eftersom vi jobbar med flera olika kunder så har vi rätt bra koll på vilka tider som funkar, och jag skulle säga att i de allra flesta branscher (Jag har hittills inte stött på någon där det skiljer sig avsevärt) så är det bäst att posta mellan 20-21 söndagar - torsdagar. Och i andra hand tidiga vardagmorgnar, runt 7-8. Tittar man i statistiken så kan man se att trafiken ofta ökar en stund runt lunch också, men jag upplever att det är få som interagerar med ens inlägg då. Visst, de kanske ser dem - när de står i lunchkön - men det ska mycket till innan de, i det läget, kommenterar. 
Ta reda på när just era följare är som mest benägna att gilla eller kommentera era inlägg och se till att hålla er till att posta (oftast i alla fall) på de tiderna.
5) Hur?
Hur ska det här genomföras? Genom veckomöte där veckans innehåll planeras och delegeras? Eller på annat sätt? Sätt upp en plan för hur allt innehåll ska planeras och se även till att planera in att ni ska titta tillbaka på hur det gick föregående vecka och vad som har varit sämre och kan förändras eller vad som har varit bättre och kan göras mer av. Vilket var förra veckans bästa respektive sämsta inlägg? Utgå alltid från interaktioner, det vill säga hur många gilla och kommentarer ni har fått.
Målet är att ni varje vecka ska bestämma hur veckan läggs upp i de sociala kanalerna. Vad ska spridas? Vem ska skapa innehållet som ska spridas? Vem ska sprida det? När ska det spridas? Och vem följer upp så att ni vet hur nästkommande vecka ska bli?
6) Tonalitet?
Vilken tonalitet har ni i företaget generellt? Ofta speglas företagets ton på hemsidan, men ni bör inte ha lika informativ och formell ton i de sociala kanalerna. Fundera ut hur tonaliteten ska skilja sig mellan de olika kanalerna och bestäm vart gränsen går kring till exempel personligt, humor och sånt som kan provocera.
Bestäm er också för vilka emojis som kan användas och vilka som inte kan användas. 
7) Hur gör konkurrenterna?
Hur jobbar era konkurrenter i de sociala kanalerna? Var inte rädda för att inspireras av de mest framgångsrika. Titta på vilken sorts innehåll de skapar, när de sprider sitt innehåll, i vilka kanaler de jobbar och vem de riktar sig till. Titta på deras statistik. Vilka inlägg gillar deras följare mest? Låt er inspireras utan att kopiera!
8) Vart?
Vilka kanaler ska ni jobba i? Det här är givetvis direkt kopplat till vilka målgrupper ni vill nå. Bestäm er för vart ni ska finnas utifrån vilka ni vill nå och utifrån hur mycket tid ni har. Börja hellre med en kanal och gör den riktigt bra, innan ni går vidare och börjar jobba i en till.
Hoppas att det här kan hjälpa er! Om ni lägger ner tid på det här så kan jag lova att det kommer vara till stor hjälp! Lycka till! ✌️
 
Checkar av to do-listan
God förmiddag på er! Jag känner att jag å ena sidan har hunnit varit riktigt "duktig" och hållit mig till min planering, men att jag å andra sidan knappt har checkat av nåt på min långa jul-to do-lista. 
Igår var jag på kontoret och röjde. Jag röjde och röjde och röjde, och passade även på att få iväg två stora kubbokhyllor och lite andra möbler och grejer som vi inte behövde. Skruvade isär bord som inte används, rensade i skåpen och... ja... gjorde allt som man gör när man röjer. Det blev tre sopsäckar (!) med papper och annat som skulle slängas, och det var så otroligt befriande att få ordning där. MEN... nu har vi ingen skiljevägg mellan oss och företaget som vi hyr ut halva kontoret till... Innan hade vi de där kubbokhyllorna men jag tycker att det blev så himla rörigt. 50 fack att "råka samla massa skit i". Ja men ni fattar... Nu är de i alla fall borta, och vi behöver en ny slags rumsavdelare. Typ två såna här, men det är så dyrt (runt 10,000:-)  så jag letar alternativ. Helst enfärgat, typ vitt, eller ljust grått. 
Men VAD?!? Jag åkte runt till flera ställen som säljer begagnade kontorsmöbler igår när jag var klar men alla var stängda. UPPDATERA era hemsidor folket! ♡
Ja ja, jag är så NÖJD med att kontoret är rensat nu i alla fall!
Jag har också tränat på min föreläsning varje dag! Älskar att jag bara kavlar upp ärmarna och gör det... trots att jag är rätt trött på att höra mig sjäv...
Och så har jag spelat in fyra avsnitt av Sociala medier och kommunikationspodden. YAY! Perfekt att göra det nu när jag är själv hemma under helgen. Utan barn och hund (som kan låta). Tänker att jag ska spela in 2-3 avsnitt till när jag ändå är i farten. 
Jag har också gjort en lista över de som har bokat sig till min föreläsning. Hittills är det 43 personer som har bokat och betalt, och det finns 67 platser. 
Sen har jag inte hunnit göra så mycket mer. De första dagarna använde jag typ hela dagarna till föreläsningen, men nu när jag bara kör den en timme om dagen så kommer jag hinna ikapp. Jag känner att många av de nästkommande grejerna är sånt som kräver lite fundering... Kanske att jag åker till Bokskogen och tar en promenad... och tänker. Vi får se. Nu ska jag i alla fall iväg på yoga. Jag har barnfri helg och känner mig så fri. Kan träna när jag vill, jobba när jag vill och äta när jag vill. Puss!
 
 
 
Vad är du stolt över?
God morgon kompisar! Igår spelade jag och Linda in podd, och vi pratade om flera saker (Bra avsnitt om jag får säga det själv), och det är framförallt en sak som jag vill prata om här. Och som jag vill bjuda in er till också. Nämligen: Vadär vi mest stolta över att ha gjort (eller inte gjort) under 2018?
Jag är mest stolt över att jag i somras kom till insikt med att jag inte längre ville springa på som en galning och alltid jobba. Liksom inte ha respekt för min egen tid. Jag kom verkligen till insikt och gjorde en förändring på riktigt. En förändring som är hållbar. Jag har sen dess, slutat att tänka att all min tid är arbetstid,och i de allra flesta fall inte tagit hem jobbet. Visst, jag har hållit på mycket med min föreläsning på helgerna, men jag har fortfarande slutat med att ta hem det vanliga jobbet - det som stressar. Det som har gjort att jag har sagt tusentals gånger: "Mamma ska bara..." Usch vad jag inte gillar den personen. Men så håller jag alltså inte på längre. Och nu på jullovet så har jag som sagt bestämt mig för att min arbetstid är mellan 6-11, eller ibland 12, beroende på när barnen går upp. 
I den bästa av världar så hade jag så klart inte jobbat alls, men just nu funkar inte det. Och det måste jag ju acceptera. Och det gör jag. Jag tycker dessutom att jag har hittat ett alldeles lysande sätt på att att få ihop det utan att det ska gå ut över julmyset och tiden med barnen. 
En annan rutin som jag har fått in - som tillhör det här - är att jag varje vardagmorgon går upp 05.20 och kör 5-15 minuters meditation och sen skriver ner dagens tankar i en bok. 
Så det här är jag alltså stolt över. Hur är det för er? Vad är NI stolta över? Det hade varit så kul om ni vill dela med er... så kanske vi andra kan få inspiration till våra nyårsmål. Puss! ♡