Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Processbeskrivning
Hörni, igår pratade jag med en vän angående att IKEA är så otroligt smarta i alla sina lösningar. Som till exempel att man kan parkera sin kundvagn när man ska gå in och äta, att man kan dra en vagn med alla brickor på med ena handen medan man håller ostyriga ungar i andra, att det finns plats för barnen att leka medan man äter, att man bara kan köpa korv, mjukglass och kanelbullar i korvkiosken (vilket ju gör att det går svinsnabbt trots högt tryck)...  och för att inte prata om alla smarta förvaringslösningar de har i sitt sortiment. Ja men man älskar ju deras smarta lösningar, eller hur?
Sen har jag funderat mycket på det här med paketering och hur hela kedjan fungerar. Jag gillade ju verkligen hur Elin hade styrt upp sitt erbjudande. Jag älskar när det finns en solklar kedja från början till slut. Det ger ett proffsigt intryck och ökar garanterat försäljningen.
Och så, en annan grej som jag också går och funderar mycket på - det är att jag gillar när saker är "smooth" och "seamless". Jag skulle vilja att när jag går in i min bil så ska jag inte behöva trycka på en massa knappar och vänta för att få telefonen att connecta med stereon. Det ska bara funka, seamless. Ni fattar vad jag menar va?
Hur som helst, jag pratade med min vän igår, och när jag började dra liknelser med Mama Said och talade om att jag vill att vi ska bli "crisp" hela vägen så frågade hon om vi kanske borde göra en processbeskrivning. Och JA, det borde vi verkligen. Så nu är jag så himla peppad på att göra det, på att rita upp stort på väggen och fundera över varje steg från första kontakt tills att fakturan skickas till kunden. Målet för oss, som jag kom fram till rätt snabbt igår, är att:
1) det ska vara lätt för kunder att köpa våra produkter. Just nu är det en lååång process, även om det inte är nödvändigt.
2) det ska vara snyggt paketerat.
3) det ska vara smart och smooth hela vägen. Det ska till exempel inte sluta med att de måste ladda ner ett nytt program för att få ut fakturan till exempel. Och det ska finnas klockrena deadlines och processer för hur vi inleder samarbete. Och så vidare och så vidare...
Förra veckan filmade vi hos ett företag som hade gjort en logistikbeskrivning på väggen, ungefär så som vi borde göra vår processbeskrivning, och jag tyckte att det blev sååå tydligt och överskådligt.
Ja men allt ska helt enkelt klaffa och kännas sådär utomordentligt proffsigt. Förstår ni hur jag menar? Jag tror att om vi ritar upp hela kedjan så kommer det bli enkelt för oss att förstå vart vi borde bli bättre och vart vi redan är bra. Har ni gjort nåt sånt här nån gång? Fördelen med att inte vara 100% i driften (som jag ju är nu) är att man får mer tid till att tänka och sätta sånt här i verket. Men, även om jag jobbar med vår kund nu under några veckor till så ska jag INTE släppa den här bollen. Jag tror att vi har mycket att tjäna på att göra en processbeskrivning! Vad tror ni?
#1 - Emily

Låter mycket klokt! Jag har inte någon heltäckande sådan trots att jag jobbar mycket med processer hos mina kunder 😊
Ni skulle kunna göra det i form av en kundresa som visar både de olika momenten och hur kunden (ska) uppleva varje moment. Så det inte blir en alltför administrativ/logistisk process utan kopplad till vad ni vill att kunden ska känna/tycka längs vägen.

Svar: Ja! Bra tänkt! Tack 😍
Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap