Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Guide: Så kommunicerar du i sociala medier - What´s in it for me?
Innan ni ens börjar ta er igenom den här guiden, tänk efter... Vad brukar ni själva gilla, kommentera och dela i sociala medier? Har ni någonsin delat en produktnyhet? Eller kommenterat något som mest har känts som en annons? Förmodligen inte va? Och som ni kanske vet så är det, i och med de nya algoritmerna, avgörande att vi får kommentarer om vi vill ha räckvidd.
What´s in it for me?
Har ni en företagssida på Facebook så har ni säkert märkt hur räckvidden just nu sjunker och sjunker. Varför det är så kan ni läsa mer om i det här inlägget, om Facebooks nya algoritm. Men om vi bortser från det en stund och istället återgår till oss själva... Vad hade krävts för att du skulle kommentera på en företagssida? Förmodligen att inlägget ger ett värde för dig, eller hur? Eller kanske för att du vill tipsa någon vän om nånting och pingar hen, eller att du tycker att företaget försöker föra en genuin konversation med dig? Nåt sånt va? Poängen är att innehållet måste ha ett värde för dig, inte för företaget. Ska man, som företag, prata om sina produkter så är det bättre att göra det i annonsformat. Tänk alltid "What's in it for me?" Och "me" i det här fallet är förstås inte ni som företag, utan mottagaren. 
Det ni, som företag, borde fundera på är vad målgruppen är intresserade av, och hur det kan kopplas till er verksamhet. Ni måste nämligen tänka större än bara kring era produkter och exakt det som ni gör. Om ni ska ha en chans att lyckas på till exempel Facebook eller Instagram så måste ni få användarna att känna att de måste följa er, och att de annars missar nånting. 
Jag ska ge ett exempel: Om du till exempel driver ett café på Österlen så kan du börja med att fundera över vilka det är som besöker ditt café om somrarna. Turister eller hur? Och de kör kanske inte flera mil bara för att komma till ditt café, utan det är förmodligen Österlen som lockar. Är du med? Då kanske du ska låta bli att prata om dina kakor och istället prata om Österlen. Kanske din Facebooksida borde innehålla guider och tips om Österlen, vandringsleder, tips på sevärdheter, dagsturer man kan göra med bilen, tips på Österlens mest barnvänliga stränder... och så vidare. Förstår ni hur jag menar? Jag skulle gilla den här sidan eftersom det skulle kännas som att jag missar nåt om jag inte gör det, och eftersom det tillför ett stort värde för mig. När jag väl ska till Österlen så vet jag vem som är den bästa att kolla in, och dessutom, utan att du har nämnt dina kakor en enda gång, så ligger ditt café top of mind i mitt huvud, så det är klart att det hade blivit ett av våra stopp. 
Hänger ni med?
Tänk alltså snarare på vad målgruppen är intresserade av än vad ni har för produkter. Det är klart att det måste finnas en relevant koppling, men det vet jag att ni är smarta nog att förstå. Försök hitta den bara och kör. Låt "What's in it for me?" bli ditt mantra. Så fort du postar någonting i sociala medier så ska det vara någonting som du själv känner att du skulle kunna börja följa ett företag för. Du kan också tänka "Hade jag kunnat tänka mig att marknadsföra det här inlägget?" Om inte, lägg inte ut det! Då är det nämligen inte tillräckligt bra!
#1 - Lillian

Låter ju hur enkelt och klart som helst men så förbenat svårt att jobba efter. Hur fasiken går det ihop? :-)

Svar: Haha... ja det kan man fråga sig :)
Alexandra

#2 - EN MÖLNBOBOS LIV

Gillar verkligen dina inlägg om instagram och Facebook.
Vi har dock problemet att företaget jag jobbar på har en facebook/instagram som täcker skandinavien (och baltic, island, grönland, färöarna). Allt i en sida och med en så salig blandning produkter som båtmotorer, motorcyklar och snöskotrar m.m
Väldigt svårt att få till det hela då våra återförsäljare (som använder sidan till att dela saker bland annat) vill ha sakerna på lokalt språk.
Drömmen vore att ha en FB per produktgrupp och sen kanske då få ha det på engelska.
Svårt det där men du har ändå många tips som vi kan tänka på.

Svar: Har ni testat att göra en global sida? Då kan man kommunicera på en och samma sida på olika språk, och om man har FB inställt på svenska så ser man det svenska innehållet, om man har det på isländska så ser man det på isländska... Så som till exempel HM har. Det går att skapa via inställningar men jag vet att det är problem just nu. Vi har gjort så till kunder tidigare, men just nu så ligger funktionen nere för vissa... Men om det gör det för er så kommer det säkert funka snart igen. Det borde ni fundera på :) Läs mer om det här: https://www.facebook.com/business/help/331800410323820
Alexandra

#3 - EN MÖLNBOBOS LIV

Tack för svaret! Ska kolla på den funktionen :-)

Svar: :)
Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap