Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Guide: Så kommunicerar du i sociala medier - Tvåvägskommunikation

Det här med hur man, som företag, ska kommunicera i sina sociala kanaler är något av det som jag lägger mest tid på under mina utbildningar. Hela grunden ligger nämligen i själva kommunikationen och det är liksom ingen idé att försöka sig på tricks och hacks utan mycket bättre att istället göra sin hemläxa och se till att kommunicera på ett bra sätt. Så jag tänker att det enda rätta är att jag gör en bloggserie om det här, eller hur? Vi börjar idag med del 1.

Tvåvägskommunikation

Först och främst - sociala medier är just sociala medier. Om ni vill hålla på med envägskommunikation så rekommenderar jag att ni gör det på er hemsida, och vill ni ge information om era produkter så rekommenderar jag att ni satsar på annonsering. I sociala medier, såsom på till exempel Facebook, LinkedIn eller Instagram handlar det om att bygga relationer, och för att göra det så krävs det att ni har tvåvägskommunikation, det vill säga att ni pratar med målgruppen, inte bara postar inlägg. Förstår ni skillnaden?

Att posta ett inlägg och sen gå därifrån är något som jag skulle vilja kalla envägskommunikation. När ni postar själva inlägget, ja men det är ju kommunikationen, relationsbyggandet, börjar. Sitt kvar! Och prata med dem som pratar med er. De som kommenterar ska snabbt få svar på sina kommentarer, de ska få känna att ni är där. Tänk efter själv... Om du till exempel skulle äga en klädesbutik och en kund skulle komma in och säga "Oj vad mycket snygga kläder ni har fått in!", vad gör du då? Jag gissar att du inte bara skulle säga "Tack!" och sen jobba vidare med nåt? Nej du hade förmodligen gett ett leende och börjat prata med den potentiella kunden, eller hur? 
Du hade ju drivit konversationen framåt, väldigt glad över att den här personen kommer in i din butik och dessutom bemödar sig med att ge beröm. Eller hur? Vi ska bete oss på exakt samma sätt i sociala medier. Det är ingen skillnad! Vi bygger relationer på samma sätt oavsett vi sitter bakom en skärm eller om vi ses i verkliga livet. Och våra hjärnor skiljer inte på att bli dissade i verkliga livet eller i sociala medier. Det ger alltså lika dålig känsla att bli nonchalerad i sociala medier som om vi kommer in i en butik och blir nonchalant bemötta. Och ja, vi kan känna oss nonchalerade även om vi får ett svar. Om jag som kund till exempel lägger ner tid och engagemang i min kommentar och bara får svar i form av en like, eller får svar flera dagar senare, ja men det ger ofta en dålig känsla. Det är inte tvåvägskommunikation.
Dessutom... vi borde se dem som kommenterar våra inlägg som vårt guld, det allra mest värdefulla vi har och som vi borde ta väl hand om. Vi borde definitivt se till att ta hand om dem innan vi jagar nya följare. Återigen, hur fungerar det i verkligheten? Du tar ju först och främst hand om dina nära och kära innan du jagar nya vänner, eller hur? Har du inte tid till dina nära och kära så söker du inte heller efter nya vänner, eller hur? Exakt på samma sätt borde du tänka i sociala medier. Ta väl vara på varenda person som är så engagerad i ert varumärke att hen faktiskt kommenterar era inlägg. Det ska rätt mycket till idag innan människor kommenterar ett företags inlägg på till exempel Facebook. En like är lätt att ge, men en kommentar så mycket svårare - men också väldigt mycket mer värdefull för er som företag. Tänk på det! De som kommenterar är ert guld! Prata med dem, det är det minsta ni kan göra.
En annan sak... Vi måste sluta tänka att vi postar i sociala medier, det vill säga att vi postar ett inlägg på Facebook. Det är ju det vi gör visserligen... postar... men tänk istället att ni startar en konversation! Det kommer hjälpa er att komma med något mer värdefullt. Lycka till.
To be continued...
#1 - Sara Borg

Tänkvärt och bra! Du är grym :-)

Svar: Tack snälla :)
Alexandra

#2 - Hanna Karlsson

Tänkvärt! Verkligen bra inlägg, tack för det. :-)

Svar: Tack så mycket! :)
Alexandra