Alexandra

Grådassiga växter och högt blodsocker
God morgon härliga ni! Vilken helg vi har haft! Massor av sol och mycket utomhushäng. Vi håller som sagt på att fixa terrassen och igår kväll kom jag hem med några krukor som ska pryda det inte så fina staketet.
Jag älskar grådassiga växter. Haha... förstår ni vad jag menar? Såna som har en grådammig yta på det gröna liksom. Så jag köpte bara såna och köpte krukor som också var lite grådassiga i färgen. 
Som ni ser så köpte jag inte krukor till alla växter, utan jag vill ha olika. Så det får bli efterhand. Det är inte så fint när de står i sina plastkrukor, jag vet, men jag har hellre det än köper på mig krukor som jag inte vill ha.
Hur som helst, nog om krukor nu. Helgen har helt enkelt varit helt fantastisk, och terrassen börjar så smått ta form. Vi är inte klara än... alls, men snart så. Har ni också haft sol där ni är?
Idag, nu på morgonen så ska jag och Mio till diabetesmottagningen och jag är jättenervös för hans HBA1C, det vill säga hans långtidsblodsocker. Det har ju varit rekordhögt på sistone, och även om jag är uppe mer än nånsin på nätterna så har vi svårt att få till det. Natten mellan lördag och söndag till exempel... även om han lät bli att äta godis/ snacks på kvällen så låg det väldigt högt hela natten.
Han smakade en godis ur Alvins påse på dagen... det var allt. Och det funkade så klart bra - bara han tar insulin till så går det att äta lite godis ibland. 
Hur som helst... tillbakan till natten då... Jag gav insulin och gick sen upp och kollade flera gånger och det bara steg hela tiden. Suck... Jag ser liksom inget mönster. Det hade lika gärna kunnat vara superlågt. Jag fattar inte. Men det jag fattar är att hans blod hela tiden är förgiftat 😔 Bu för det (som Alvin brukar säga). Men nu ska vi alltså gå till diabetesmottagningen och få domen. Ja inte från dem alltså - de är jättesnälla - men för oss själva liksom. Både jag och Mio är nervösa. Håll tummarna för att HBA1C har sjunkit sen sist!!! Och... Ha en HÄRLIG måndag! Det ska vi ha 😍
Tio tips för att få er företagssida på Facebook att växa
Det blir svårare och svårare att lyckas med sin företagssida på Facebook. Varför sjunker räckvidden? Hur ska vi jobba för att lyckas nå ut till så många som möjligt? Hur får vi fler följare? Och framförallt: Hur får vi vår företagssida på Facebook att växa? Det här är bara några av de frågor som jag får dagligen... Därför har jag gjort en lista över sånt som ni som företag kan tänka på kring er kommunikation på Facebook. Och om ni följer mina tips så lovar jag att er företagssida kommer att växa! Håll till godo!
1) Prata om sånt som målgruppen är intresserade av! Fundera på vad ni vill säga, och sen vänder ni på det och funderar istället på vad era följare, utifrån det, vill höra. Det är nämligen så att ingen vill följa ett företag på Facebook som bara pratar om sig själv. Precis som att ingen vill prata med killen på minglet som bara går omkring och pratar om sig själv och aldrig lyssnar på andra, eller hur? 

2) Hitta en inbjudande tonalitet! Skriv era inlägg på ett inbjudande sätt så att ni ger folk möjligheten att svara med en kommentar. Kommentarer väger nämligen tungt på Facebook och gör att ni får större räckvidd, särskilt om ni får folk att prata med sina vänner i ert kommentarsfält. 
3) Alla inlägg bör ha en bild! Se alltid till att ha en bild eller en video med i era inlägg och sudda ut URL'en (hemsideadressen) om ni har kopierat in den från en annan sida. Ett extra tips är att vi människor gillar bilder på människor (helst kvinnor och barn), mat och sånt som är lokalt betingat.
En typisk Malmöbild till exempel...
 4) Sitt kvar och var social! När ni har postat ert inlägg, sitt kvar en halvtimme och svara på kommentarer direkt. För det första så förväntar sig folk det och för det andra så gillar Facebooks algoritmer det, vilket ger er pluspoäng och i förlängningen också större räckvidd. Ni bör alltid svara på kommentarer så fort som möjligt.
5) Ta väl hand om era befintliga följare! Se era följare som ert guld! De är det viktigaste ni har, och ni borde ta väl hand om dem innan ni ger er ut och jagar nya. Precis så som vi tar hand om våra nära och kära innan vi letar nya vänner, eller hur? Se till att få era befintliga följare engagerade istället för att bara jaga nya alltså. Det fina är att om ni får dem engagerade så kommer ni få nya följare per automatik. 
6) Sluta prata om era produkter på Facebook! Här vill jag påminna om punkt ett. Det är ingen som vill lyssna på någon som bara pratar om sig själv. Visst finns det undantag, men så länge ni inte får kommentarer på de inlägg där ni postar era produkter - sluta upp med att posta dem. Det skadar er bara eftersom Facebook då får sämre förtroende för er och visar era inlägg för färre personer. Ni måste tänka smart här. Vad är målgruppen intresserade av? Ni måste få dem att känna att "Wow, den här Facebooksidan måste jag följa, annars missar jag något!" 
7) Använd bilder i stora format! Se till att profilbilden (logotypen), omslagsbilden och inläggsbilderna - ja egentligen alla bilder ni använder på Facebook - är i så stora format som möjligt.
Även om Facebook säger att profilbilden visas i max 170 x 170 så är det så att om man klickar upp den på en större skärm så blir den större. Och det ser konstigt ut om man sitter vid en stor skärm och får upp en alldeles för liten bild. Så ha som vana att alltid använda så stora bildformat som möjligt. Facebook skalar ändå ner dem så att de visas i rätt format på rätt ställe. Här har ni optimala format:
Profilbild: 3000 x 3000 px
Omslagsbild: 2485 x 945 px
Inläggsbild: 1200 x 628 px
8) Interagera med andra! Var social, eftersom Facebook är ett socialt medie. Gilla, dela och kommentera andras inlägg, både för att vara social som sagt, och för att faktiskt visa att ni finns. Det finns säkert en massa andra företag, ja även konkurrenter, som ni kan prata med, eller hur?
9) Tänk på timingen när ni postar! Hur är vädret? Vad är klockan? Vad gör de flesta i er målgrupp just nu? Vad händer i världen just nu? Tänk på att posta under lämpliga tidpunkter då det är så stor chans som möjligt att er målgrupp är beredda att interagera med er. Ju fler som interagerar under den första stunden desto större räckvidd får ni på inlägget. 
10) Var genuin! Tänk att det är människor ni pratar med. Ta reda på vilka era mest engagerade följare är. Vilka är dem? Vad har de för intressen? Försök att se dem framför er när ni postar era inlägg så att ni på ett genuint sätt förstår deras behov och intressen. Om ni verkligen vill prata med era följare (och potentiella kunder) så kommer det att märkas, då kanske ni inte ens behöver en lista med tips 😉 Det finns en anledning till att riktigt små företag ofta har en väldigt engagerad följarskara: Därför att de är genuint intresserade av sina följare!
Lycka till! Och har du några frågor så får du mer än gärna ställa dem i kommentarsfältet.
Om ni vill läsa om Facebooks nya algoritm och hur ni kan anpassa er kommunikation utifrån den så kan ni läsa det här inlägget:
 
Picknick i solen - och idéer till vår uteplats
God morgon! Oj vad härligt det är nu när det är ljust, varmt och soligt ute. Jag som sa att det är så mysigt på hösten och vintern när man kan tända ljus och vara hemma mycket. Haha... det har jag glömt nu. Vilken energi det ger att vara ute hela dagen så som vi var igår. Vi hade redan bestämt att det var en spelfri dag, så det var inte svårt att få med barnen på nåt. Mio har mått riktigt dåligt i veckan men var desto bättre både fredag och igår. Håller tummarna hårt för att det fortsätter så. Vi ställde ju om shunten för nån vecka sen, och läkaren befarade att det skulle bli sämre, och det har varit sämre men nu helt plötsligt så har han alltså varit bra i två dagar. Så vi får se...
Men igår i då... Vi började med att åka in till stan för att göra några livsviktiga ärenden: Köpa shorts till Mio (Han ägde inte ett enda par), köpa en fotboll (hur ska man annars kunna vara ute på picknick?), köpa Holy Greens-sallad till mig och Burger King-mat till Mio och Alvin.
Sen skyndade vi ut till parken. Jag älskar att hänga i Kungsparken, där jag har hängt under hela min uppväxt. Jag kan varenda träd, lekplats, gömställe, kiss-ställe, och picknickplats där. 
Det var mycket trixande och kastande med bollen, och Mio som inte har rört sig på... jag vet inte hur länge... hade så ont i benen och fötterna stackarn. Det gör liksom ont i skelettet när man inte rör på sig på länge. Usch, det är inte alls bra. Det är nåt av det farligaste som finns för kroppen tänker jag... att vara för mycket stilla. 
Alvin, som är familjens lilla apa, hittade förstås ett träd att klättra i.
NU har dagen kommit då knäna har bytt färg. Nu kommer de se ut så här fram tills i oktober månad nånting...
Efter picknickandet åkte vi hem och tog bort terrassgolvet som vi köpte och la för några veckor sen. Varför? Jo för att det inte gick att få rent. Det var helt omöjligt, så det rekommenderar jag ingen att köpa. Alltså det kändes som dolda kameran när jag stod och hällde vatten över, och svabbade, men ändå så låg allt bara kvar. Man skulle alltså torka platta för platta med en torr trasa! Jäkligt opraktiskt när man har 18 kvadratmeter terrass. Så nu har vi ett sånt där klassiskt i trä istället. Rutigt liksom. Inte lika snyggt, men det funkar. Så idag tänker jag att vi ska skruva ihop det sista (två stolar) och åka och köpa lite växter. De kommer liksom göra hela uteplatsen tänker jag. Växter och lampor!
Men nu behöver jag er hjälp... Vi har ett staket som är väldigt fult och som jag vill ha växter hängandes på, på nåt sätt. Det här var ju lite fint, eller hur? 
Sen älskar jag högt gräs som det här men det går inte att plantera i marken där staketet är så jag tror att det blir svårt... Det är väl inte så lätt att ha i krukor va?
Det är också väldigt fint med många olika krukor. Då kan vi också ändra färg och stil år efter år, men det blir lite dyrare och mer jobb eftersom de inte kan hänga där under vintrarna. Det är väl sådär kul... 
Ja men ni märker ju hur ambivalent jag är... och lägg till att jag inte har särskilt gröna fingrar. Hjälp!