Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Vilken kille 😍
God morgon kära ni! Ni ligger förhoppningsvis och sover, det är väl många som är lediga idag gissar jag..? Men inte vi. Vi jobbar ju åt våra kunder så vi har för mycket att göra för att vara hemma. Men det är ok, för det är ju ledigt imorgon igen. Härligt att få sova ut, eller hur? Ja när jag säger sova ut så menar jag mer KÄNSLAN av att sova ut... jag gör liksom inte det ändå eftersom jag är som en klocka, men det är så himla skönt att veta att det inte är någon stress att gå upp.
Men alltså! Den här killen!!! Man älskar ju honom, eller hur?! Haha... så underbart. Och vilken röst. Jag funderar på om vi ska bjuda in en charmig och talangfull liten unge som kan komma till Mama Said och göra en sån här grej. Det ni, det hade varit grejer det... Fast nää, jag skojar förstås. När sånt här sker så ska det vara genuint, och då kan det få en fantastisk spridning och uppmärksamhet. Drömmen för ett varumärke som vill nå ut ju. 
Idag börjar vi som vanligt med morgonmöte, och i eftermiddag ska vi ha telefonmöte med två tjejer som förhoppningsvis ska börja jobba med oss. Det ser ju ut som att vi kommer att få in fler kunder nu så då står vi återigen och balanserar... Får vi in de nya kunderna så har vi hur mycket som helst att göra NU, NU, NU och måste stå redo. Om inte... ja men då behöver vi inte anställa... Men jag kan liksom inte luta mig tillbaka och tänka att det blir kanske ingenting, för då kommer vi aldrig komma framåt. Jag måste våga satsa så fort jag är i det här läget... satsa, fast med lite, lite skydd ändå... Ja men ni fattar... 
Hur får man fler följare på Instagram?
Efter allt snack om Instagrams algoritm och hur svårt det är att få nya följare så ska jag nu presentera lite intressant statistik. Eller egentligen slutsatser som jag har dragit utifrån vår statistik. Det som vi allra helst vill, på Instagram, är att få kommentarer på våra inlägg eftersom det är det som algoritmen belönar mest av allt. Helst vill vi ha kommentarerna inom första kvarten, men det är en annan diskussion. Nu ska vi titta på vilken typ av inlägg vi människor gillar mest, det vill säga vilken typ av inlägg vi helst kommenterar. Jag utgår från Mama Saids statistik, och jag tycker att den är högst relevant eftersom det är det här vi upplever även bland våra kunder, och det är också det här vi har sett i våra undersökningar att människor gillar.
De bilder jag nu kommer att visa är de som har fått flest kommentarer senaste året. Jag börjar med förstaplatsen:
När vi outade att Sanna var gravid! Det är personligt, lite "bakom kulisserna", bebis (vilket alla tycker är gulligt) och för många även igenkännande. Och så bygger det på känslor. De flesta kan relatera till att det här måste kännas väldigt fint för Sanna.
Den bild som har fått näst flest kommentarer är den här. Inte alls särskilt snygg eller inspirerande bild, eller hur?! Vår caption var: "Förra veckan frångick vi det digitala för analogt planerande. 📝 Vi har fortfarande inte hittat något bra planeringsverktyg som kan mäta sig med post-its. Vet ni något bra program eller sida? Tipsa gärna!👇"
Varför fick den här så många kommentarer då? Jag skulle säga att det beror på att det dels var en genuin undran och dels för att vi bjöd in människor till dialog och till att de fick bjussa på sina tips och på sin kompetens. Och vi människor är generösa, vi gillar att bjuda på vår kunskap och att dela med oss av tips och råd. 
Tredjeplatsen kneps av ett inlägg där vi har postat åtta bilder, ni vet så att man ska swipea åt sidan för att se nästa bild. Den första bilden ser ut så här...
... och sen innehåller varje bild ett konkret tips/ fakta som vi bjuder på...
så här...
... och så här...
Jag visar inte alla åtta bilder här, utan vill mest komma fram till poängen. För poängen är att det här är bra och värdefullt innehåll som vi har lagt ner tid och energi på och som ger våra följare någonting. Innehåll som ger kunskap eller inspiration. I det här fallet mest kunskap. Det fina är att det också är 37 personer som har sparat det här inlägget. Det om något innebär att de anser det vara värdefullt, eller hur? De flesta kommentarer i det här inlägget handlar om att våra följare tackar oss för bra inlägg.
Sen har vi fjärdeplatsen. Det är ett inlägg som handlar om någonting som är på riktigt. Det vill säga ett inlägg där vi pratar om en verklig händelse, något som vi verkligen vill säga, och som därmed är genuint. Och så är det så klart engagerande eftersom vi söker folk till en filminspelning. Då taggar ju folk sina vänner, inte för vår skull, utan för deras. 
Så om vi ska summera det här nu då, vad krävs för att få fler följare på Instagram? Det enkla svaret är att vi behöver skapa innehåll som engagerar följarna. Men vad är det då, rent konkret? Varsågoda, jag har gjort en lista utifrån det som jag har beskrivit ovan:
  • Personligt innehåll! Många företag är rädda för att vara för personliga och tror kanske att det är oprofessionellt att till exempel prata om sina medarbetare. Men det är precis tvärtom! Vi gör affärer med människor, inte med företag. Vi kan känna empati och kärlek till människor, det kan vi inte göra för ett företag. Och ett företag är bara luft, det är människorna som är innehållet. Så att visa vem man är, vilka ens medarbetare är i ett företag och våga vara lite personlig, är bara bra! Det går ju att hitta sin egen nivå på hur personlig man ska vara.
  • Låt följarna vara smarta! Människan älskar att få tipsa och dela med sig, så det är en utmärkt idé att låta era följare göra det genom att genuint undra något. När vi genuint undrar något så öppnar vi också upp för dialog på ett helt annat sätt än när vi skriver om oss själva i ett inlägg och sen avslutar med en "engagerande fråga" så som "Vad gör ni idag?" Jag skrev engagerande inom citationstecken eftersom det inte är engagerande bara för att man ställer en fråga. Bjud in till dialog istället och låt följarna få bjuda på sina tips.
  • Värdefullt innehåll! Vi brukar även kalla det för "hållbara artiklar" när vi skriver bloggartiklar som är såna som folk kan "råka" hamna på när de googlar något, artiklar som ger folk ett värde (som den här till exempel), artiklar som folk gärna sparar och kanske tipsar vidare om... Den här typen av innehåll tar ofta längre tid att göra, men är så värt. Fundera över er kompetens. Kan ni bjuda på den genom att paketera den på ett sätt att det blir lätt för människor att ta till sig? Kan ni göra en guide om någonting? Plocka ut guldkorn kring sånt som det finns mycket av? Till exempel "De fem bästa serierna just nu" eller liknande. Paketera det snyggt, förslagsvis så som vi har gjort så att ni använder er av fler bilder i samma inlägg, så lovar jag att era följare kommer både kommentera och spara ert inlägg.
  • När det är på riktigt! När det sker något i verkliga livet, som ni skriver om i ett inlägg på Instagram, och dessutom ger människor anledning att tagga varandra så kommer ni också få många kommentarer. Jag vill dock poängtera att det här ska vara genuint. Att hitta på inlägg bara för att få folk att tagga varandra är inte på riktigt. Förstår ni skillnaden? (Och dessutom - algoritmerna gillar inte att vi uppmanar till att tagga, dela kommentera eller gilla)
Hoppas att ni testar det här! Jag lovar att ni kommer att lyckas - och ja, ni kommer att få fler följare! Bara ni är genuina i det ni gör. Lycka till!
Jordgubbar och glass & Fuck diabetes
God morgon! Hoppas ni hade en skön lördag. Vi tog det väldigt lugnt och hade en jättemysig dag. Jag och Alvin cyklade tillbaka till cykelaffären och fick nyckeln till hans cykel och bytte min Hövding till en mindre, sen stannade vi på vägen och åt glass. Så klart! Så fort det är vår eller sommar lyxar vi ofta till det med glass.
Sen skruvade vi ihop några stolar till terrassen och satte oss där och åt jordgubbar och glass.
Vi lekte en helt meningslös lek men som ändå var väldigt kul. Det började med att Alvin sa att 5000:- var ungefär 550 dollar, och så skulle Mio kolla upp det exakta talet. Sen skulle jag och Alvin gissa, med två decimaler, och efter varje runda av gissningar skulle Mio säga vem som var närmast. Haha... helt meningslös lek egentligen som sagt men vi fastnade och tyckte att det var riktigt kul.
Sen på kvällen åt vi som vanligt framför tvn innan barnen slank in på sina rum en stund för att spela. Vad hittade ni på? Idag är det fotboll för Alvin och jobb för mig. Och nej, det är inte mitt vanliga jobb utan jag ska stå och sälja korv och godis på Wihlborgs arena, det vill säga för Alvins fotbollslag. Väldigt opassande dag eftersom jag har varit uppe en gång i timmen mellan tolv och fem. Mio hade lågt blodsocker som var svårt att få upp så vi kämpade med druvsocker, äpple och nya blodsockertagningar hela natten. Yay! (Fuck diabetes!) 
Det innebär att det inte heller blir nån träning för mig i eftermiddag. Tror jag. Inte om jag känner mig så här trasig i alla fall. Vi får se! Jag tränar aldrig när jag känner mig bakis (vilket jag gör efter en sån här natt), men jag är väldigt sugen på att gå till gymmet. Vi får se... Puss!