Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Så får du bra ljud när du spelar in en podcast
Det började med att jag själv poddade tillsammans med en vän till mig som bor i Norge; Kajsa. Som jag saknar jättemycket btw. Jag saknar verkligen vår podd, som först hettet Barnpodden, men som vi sen döpte om till Kajsa & Alexandra när vi tröttnade på barnfokuset. 
Hur som helst... vi poddade och jag var tvungen att lära mig att klippa och sen ta reda på hur man skulle göra för att få ut podden i bland annat Podcaster-appen. Då, det här var flera år sen, fanns det inte särskilt många guider på YouTube och i bloggar men jag hittade till slut nåt ändå. Och lärde mig.
Sen kom jag på att jag ju kunde klippa andras poddar också, så jag klippte Bingo & Katrins "Relationspodden". Jag minns att jag kom hem till dem när Rambo var en pytteliten bebis för att provspela in det första avsnittet. Och så klippte jag "Blankens & Swanberg".
Sen kom jag i kontakt med Eva Ekedahl och började klippa Karriärpodden - en av mina favoriter som vi (Mama Said) fortfarande klipper idag. 
Jag har haft en entreprenörspodd tillsammans med en vän som heter Sofia, och då var det fokus på startups eftersom det var i den branschen vi var, och nu har jag en annan entreprenörspodd, tillsammans med Linda där det är mest fokus på vad som händer just nu, i våra företag. Jag känner att jag vill ge den podden mer kärlek och också utveckla den lite. Ska ta ett snack med Linda om det. Det är det här ständiga med tid.
Hur som helst - det jag vill komma fram till är att jag efter alla dessa år av poddande och klippande har en del tips att bjussa på när det kommer till ljudet. För visst älskar man att lyssna på en podd som har bra ljud? Here we go:
  • Köp gärna USB-mikrofoner, typ Zoom H2n. Du stoppar i ett minneskort i dem och behöver inte koppla ihop dem med en dator, utan kan ta med dem överallt och spela in precis vart som helst.
  • Håll micken två cm från kinden, vid sidan av munnen alltså och väldigt nära men ändå utan att du nuddar vid kinden (det blir skrapiga, höga ljud av det) Anledningen till att du ska hålla den vid sidan om, istället för framför, är för att du då undviker flås och andra biljud i micken.
  • Se till att ha mikrofonen så nära som möjligt. Den förstår nämligen inte vilket ljud den ska ta upp, så om du håller den långt från munnen så tar den även upp brus och eko från rummet. Det här är också anledningen till att du bör ha en mikrofon per person som pratar, så att alltså varje person har en egen mick. Så fort du sätter en mick (hur bra den än är) i mitten, mellan två personer så tar den även upp ekot i rummet. Och så länge du inte sitter i en riktig studio så har alla rum eko och brus. (Och eko är omöjligt att få bort vid redigering).
Se till att micken aldrig är längre ifrån munnen än så här. Det här kräver övning för många!
  • Hur gör man då för att få så lite eko som möjligt och istället få ett sånt där mjukt, nära och härligt ljud? Jo, du ska sätta dig i en garderob full av kläder. Försök ha så mycket tyger som möjligt runt dig. Annars, om du sitter i ett vanligt rum, så försök se till att väggarna inte är helt tomma och plana. Så fort du hänger upp saker på, eller ställer saker mot, väggarna så stoppar det upp ljudet på ett sätt som gör att det blir mindre eko. Ojämnheter längs väggarna är alltså bra.
  • Kolla så att du inte har för hög volyminställning på in-ljudet. Här måste du testa dig fram, och om du spelar in med nya personer varje gång så bör du anpassa "in-volymen" efter att ha gjort ett ljudtest. Vissa pratar starkare och närmare micken än andra nämligen. Skulle du spela in alldeles för högt så blir ljudet väldigt skränigt och oklart. Typ raspigt och jobbigt att lyssna på. 
Lycka till! Hoppas att du spelar in en podd med bra ljud - det är nämligen så mycket skönare att lyssna på. Och större sannolikhet att fler lyssnar. Och det vill du ju 🎤
#1 - Johanna

Bra tips! :)

Svar: Vad bra! hoppas de kommer till användning :)
Alexandra