Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Om hur man kan göra för att bli tryggare framför en publik
Det här är ett sponsrat inlägg i samarbete med Internet i Fokus
Nästa vecka är det dags för Internet i fokus! En dag full av inspirerande talare på scenen. Och jag ska återigen vara moderator. Jag älskar att vara moderator eftersom jag får träffa så många härliga och inspirerande människor i branschen - och inspireras av deras kunskap och stories.
Första gången jag skulle upp på en "stor" scen tyckte jag att det var lite läskigt. Det var liksom något helt annat än när man är lite närmare "publiken" och det inte finns någon riktig scen. Den där scenen gör liksom att det blir större i ens mindset. Men jag har ju många välkomstmöten bakom mig (reseledare back in the days ni vet) så jag har ändå alltid varit där framme på ett eller annat sätt. 
Så därför tänker jag att jag ska bjussa på några tips om hur man gör för att det ska kännas enklare och tryggare att stå där uppe på den stora scenen:
  • Först och främst - gå in på toaletten eller nån annan avskild plats och gör en riktig powerpose i flera minuter. En powerpose lurar nämligen hjärnan att tro att du känner dig trygg och som om du är "on top of the world". Testa! Jag lovar att det hjälper.
  • Bekanta dig med scenen och salen där du ska vara en bra stund innan så att du verkligen känner dig trygg med platsen. Gå runt på scenen och känn in. Tänk dig att det sitter en stor publik framför dig (så kanske de första och värsta rusningarna i blodet hinner komma och försvinna)
  • Titta på, och prata med, folket när de kommer. Ofta kommer det in ett par personer tidigt och då hinner du kanske till och med prata lite med dem. Försök göra dig så mycket "vän" med folk som möjligt när de kommer. I det här fallet, när det kommer flera hundra människor, är det förstås omöjligt att prata med alla men tänk åtminstone att du ska försöka prata med några. Då kommer du nämligen märka att de är helt vanliga (och ofarliga) människor.
  • Var dig själv! Spela inte någon annan. Skulle du snubbla på orden eller glömma bort nånting - säg hellre "Oj, där blev det visst fel" istället för att nervöst försöka mörka det. Försök att prata som om du pratade med en person, inte med en hel publik.
Har ni några andra tips på vad man ska tänka på inför en föreläsning eller liknande?
OCH - kanske det viktigaste av allt - Vill du också gå? Jag vet att det nästan är fullbokat men jag har blivit lovad att få bjuda in mina bloggläsare till nätverkspris, det vill säga 995:-. Använd koden: "Mamasaid" så får ni rabatten avdragen.