Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Fem fototips för dig som bloggar
Först och främst: det ska erkännas att jag inte lägger ner alltför mycket tid på mina bilder i bloggen. Det finns liksom inte tid att styla varken mig, barnen, hemmet, kollegorna (haha) eller kontoret inför fotograferingarna (som ju sker varje dag) - men jag kan en del ändå och vet hur jag ska göra om jag vill göra det bra. Fota alltså. Så nu ska jag bjussa på några väldigt enkla amatörtips:
  • Använd dagsljuset! Det är svårt att fota inomhus om man inte har lampor och rätt utrustning. Det blir liksom sällan bra om det inte råkar vara ett väldigt ljust rum. Gå hellre ut och fota i dagsljus, det blir så mycket proffsigare. Och om du ändå vill fota inomhus så försök utnyttja dagsljuset så mycket det bara går. Stå så att du har fönstret/ ljuset bakom dig.
  • Använd aldrig blixt! (om du inte har en lös blixt). Det blir så himla fult ljus, och det finns inte en människa som blir snygg när blixten slår mot ansiktet.
  • Placera motivet till höger eller vänster i bilden, det vill säga sätt inte alltid personen som ska fotas i mitten av bilden.
  • När du fotar en människa i helfigur - se till att snarare ha kameran i midjehöjd än i huvudhöjd. Att fota uppifrån (huvudhöjd) och ner gör att personen ser helt ihopkrympt ut. 
  • Ljusa upp bilderna och ändra "temperatur"! Vilken bild som helst (nästan då) kan bli helt okej om du bara ljusar upp den. Detta kan du göra i Photoshop eller Lightroom, eller om du hellre vill göra det i mobilen så funkar det att göra i vilken fotoapp som helst. "Exposure" och "Temperature". Jag personligen gillar inte bilder med för mycket "gult" i, så jag brukar dra i "temperature" åt det kallare hållet, men inte så att det blir blått. Men det där är förstås en smaksak, och även om man inte vill hålla på och redigera sina bilder för mycket så tycker jag ändå att du borde kolla just exposure och temperature. 
Har ni några andra enkla fototips? Kommentera gärna i såna fall så att vi kan fylla på listan.
#1 - Felicia

grymma tips

Svar: Tack! Vad kul att du gillar dem 😘
Alexandra