Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Vill du jobba som influencer? Här är 10 tips på vägen
Influenceryrket har för många kommit att bli ett drömyrke. "Att kunna leva på sin blogg och sitt Instagram måste ju vara en dröm". Och det är det så klart för många. Att bli inbjuden till flashiga events och få bestämma över sin arbetstid och dessutom aldrig behöva infinna sig på en arbetsplats låter så klart väldigt lockande. Men det är även ett hårt jobb. Ni som vet ni vet, och ni som inte vet tänker säkert "Hur kan det vara det?" Men jag vet hur mycket tid och planering vi lägger ner på vårt innehåll på Mama Said, och vad det tar mig i tid och ibland även energi, att skriva ett blogginlägg i min egen blogg. Det är ju inte alltid man är på g och känner för att dela med sig. Och en influencer som har det som yrke producerar en enorm mängd bra innehåll. Varje dag, flera gånger om dagen! Vi sitter ju fyra personer på Mama Said och gör ungefär samma sak för våra kunder. Och tar betalt för det så klart. Och vi vet vad det tar i tid och energi. Men hur som helst - om du vill bli influencer, vilket ju ändå är ett drömjobb på många sätt, och alltså kunna leva på dina kanaler så har jag 10 tips:
 
1. Bestäm dig! Jag vill absolut inte säga att en influencers jobb bara handlar om att man bestämmer sig, för det krävs mycket, mycket mer som jag ju skrev ovan, men en väldigt avgörande faktor är ändå att du bestämmer dig. Du kommer inte "råka" bli stor om du inte har bestämt dig för att lägga ner tid och energi på dina kanaler. Du måste bestämma dig för att viga X antal timmar i veckan, och då uppenbarligen prioritera bort nånting annat, på ditt nya jobb. För det är just det du ska se det som - ett jobb. Hur många timmar i veckan är du beredd att lägga ner? Bestäm dig för det redan från början. Det går inte att hafsa ner inlägg på väg till bussen... 
 
2. Lägg upp en strategi. Vad brinner du för? Det är nämligen det du borde blogga om (nu utgår jag från att bloggen är en av dina kanaler) Bestäm ett par ämnen som du kommer skriva om och håll dig gärna till dem. Sen kan du så klart gå utanför ramarna ibland, du måste inte hålla dig enbart till de ämnena, men det är fint om det är genomgående varje vecka. Det är ofta enklare att få många läsare om man har en tydlig nisch. Bestäm dig också för vem du vill nå. Rita upp ett par personas, som alltså är dina tänkta läsare, och namnge dem. Fundera över vad de har för intressen, vad de gillar och ogillar, vad de gärna läser om och så vidare. Bestäm dig också för hur många inlägg per vecka du ska göra. 
3. Interagera med andra. Du vill ju visa att du finns, så då får du helt enkelt gå ut och visa dig. Gå in i andras bloggar - som du tycker är intressanta - och interagera med dem på ett äkta sätt. Kommentera och var aktiv! OBS! Kommentarer som "Snygg" kommer inte ge så mycket, se till att kommentera de som du verkligen vill prata med och i de inlägg där du känner att du har nåt vettigt att säga. Att copy - pastea samma kommentar i flera bloggar är inte att rekommendera, utan det känns mer som slöseri på tid. Tänk dig att du är på ett mingel. Hur skulle du gå runt och prata med människor där? Först och främst så skulle du bara välja dem som du tycker verkar intressanta och sen så skulle du förmodligen säga mer än "snygg", eller hur? Applicera samma känsla och tänk när du interagerar i sociala kanaler. 
4. Tänk "What's in it for them?" Här kommer vi till den mest kluriga biten. Vad ska du ha för innehåll i din blogg och hur ska du vinkla det? Det är svårt att komma med ett facit här men de flesta inlägg som du gör bör du göra med "What's in it for them"-mindset, det vill säga att det ska vara inlägg som har ett värde för mottagaren. Det är få bloggar som blir stora genom "dagboksinlägg" där man bara beskriver hur dagen har varit. Det är bättre att plocka ut en händelse från dagen och skriva om den mer ingående och med fler bilder, eller hitta andra ämnen att skriva om. Ett blogginlägg borde vara som en artikel och ha en början, en mitt och ett slut. Vad brukar du själv läsa? Notera det och försök utifrån det att hitta din egen form.
 
5. Gör hållbara inlägg. Gör ibland inlägg som är så kallat hållbara. Med det menar jag inlägg som kommer vara intressanta flera månader, och kanske år, framöver. Det är nämligen såna inlägg folk kommer till genom att googla. Så beroende på vad du skriver om så kan du börja fundera ut vad du skulle kunna göra för hållbara inlägg. Exempel på hållbara inlägg som jag har gjort (och som alltid ligger som några av de mest lästa) är: "Så här laddar man upp en podcast till iTunes", "9 tips till att lyckas på Instagram" och "Så blir du motiverad till träning - och håller motivationen uppe
 
6. Använd Google analytics för att ta reda på vart din trafik kommer ifrån och vilka inlägg som går bäst. På så sätt får du svar på vilken typ av innehåll dina läsare gillar.
 
7. Nätverka! Sociala medier och internet i all ära, men det slår ändå allt annat att nätverka IRL. Gå på influencer-events och nätverka med andra bloggare. Kanske du kan skapa ett litet community med ett par andra bloggare inom samma genre där ni stöttar varandra, träffas ibland och så klart även länkar till varandra. 
8. Länka! Både till dina bloggkollegor och till andra sajter. För det första så tillhör det vett och etikett att länka. Läs gärna mer om bloggvett och etikett samt mina tankar om att länka här.  Och för det andra så är det väldigt schysst mot den som läser din blogg, det ökar ju användarvänligheten. Och sen så vinner du faktiskt själv på det också. Google älskar länkar, både in och ut från sajter, och premierar innehåll på de sajter som länkar och som blir länkade till. 
 
9. Tänk på SEO'n! Tänk på hur du skriver dina texter, men bli inte för SEO'ig. Att jobba med SEO innebär att man skriver på ett sätt så att man hamnar högt upp när folk gör Googlesökningar. Du behöver inte bli nitiskk på det här området - Google gillar texter som gemene person tycker är bra, så se hellre till att skapa bra och relevant innehåll - men du bör ändå ha det i bakhuvudet när du väljer vilken rubrik du ska ha, vilka ord du ska använda och hur du länkar till exempel.
 
10. Sprid inläggen! De inlägg som du tycker är bra borde du sprida. Ja för om du bloggar flera gånger om dagen kanske det blir lite väl mycket att sprid alla inlägg. Sprid dina inlägg på din egen Facebooksida och i Facebookgrupper där det är meningen att man ska sprida blogginlägg. Det finns flera olika, till exempel "Bloggen värld" och "Bloggar och läsare"
 
#1 - Joanna-livet med Aspergers syndrom & Bipolär sjukdom typ 2

Riktigt bra tips!

Svar: Vad kul! Tack :)
Alexandra

#2 - Malin

Superbra inlägg!
Jag vill inte jobba som influenser, jag vill jobba med influensers. Har du tips på hur man kan gå till väga? Har hittat en utbildning, https://www.yrkesutbildningar.se/skola/malmo-yrkeshogskola-skane-yrkeshogskola/content-manager-683339 . Är den något att ha? Eller mest bara onödig? Kram till dig

Svar: Hej Malin, det beror lite på hur du menar? Vad är det för slags yrke du tänker dig? :) Kram
Alexandra

#3 - Anonym

Vilka bra tips! :)

Svar: Tack :)
Alexandra

#4 - Tessochlex

Jättebra tips, vill jobba som influencer och är en god bit påväg, men tips och tankar är alltid lärorikt och inspirerande

Svar: Tack så mycket! Vad kul! Ska kolla in din blogg :)
Alexandra

#5 - Johanna Knöös

Superbra tips! :)

Svar: Tack så mycket :)
Alexandra

#6 - Maggiesskafferi

Tack för att du delar med dig av dessa tips! :)

Svar: Tack själv! :)
Alexandra

#7 - Lindansarmama

Intressant och bra inlägg! Ja, det där att bli stark inifrån och ut (profiltexten) håller jag med om 🌸

Svar: Tack 😘
Alexandra

#8 - Missj

Svar till Malin: jag har jobbat som Affiliate manager. Inte med influencers men med folk som har egen webbsida osv ibland bloggar men jag var i en annan genré. Ett Affiliate Account Manager jobb kan du få om du har en säljbakgrund (b2b) då det är en omvänd typ av sälj. Eftersom du vill betala folk för att öka försäljningen. Sök dig till Affiliate nätverk om du är intresserad av ett sådant jobb. Jag gjorde också en del mediaköp - till exempel var jag med och planerade tv kampanjer och liknande.

Https://nouw.com/missj

#9 - Yannick Lagher

Inspirerande! Tack för bra tips! :)

Svar: Tack snälla! :)
Alexandra

#10 - Sara i Åre

Bra inlägg! Jag tycker att din första punkt är otroligt viktig, det här yrket händer inte av sig självt - det händer genom målmedvetenhet och att faktiskt prioritera det. If you want your blog to be your business you need to treat your blog as your business. Typ så.

Svar: Såååå sant! Tack för input Sara! :)
Alexandra

#11 - Jeanette

Superbra och inspirerande tips!

Svar: Tack snälla! :)
Alexandra

#12 - SandraEmilia

Tusen tack för goda råd! :) Jag själv satsar och har satsat länge på min blogg! Visst går det framåt men ibland känns det som att man som finlandssvensk bloggare i svensk finland har svårt att nå ut :P Finnarna vill inte läsa för att man inte skriver på finska och svenskarna tror man är finsk typ? Haha inte är det lätt inte :D

Svar: Vad handlar din blogg om? Det finns ingen länk med... :)
Alexandra