Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Veckans träningsfråga: Hur ska jag göra för att gå ner i vikt?
Jag märker att de flesta av era träningsfrågor har med ytliga saker att göra, och jag ska absolut inte påstå att det inte finns något som helst ytligt mål i min träning, men jag har ändå märkt att jag har en mycket bättre inställning och tycker att det är mycket roligare att träna sen jag slutade tänka på de ytliga målen och istället, på djupet, ha ett helt annat varför. Jag har skrivit en hel del om hur man får (eller skaffar sig rättare sagt) motivation tidigare, och också om hur man får den att vara bestående. Så det ska vi inte prata om idag. Jag kommer dock göra ett inlägg längre fram om hur man hittar sitt eget varför. För så fort man har gjort det går träningen som en dans. Inte bara den här och nästa vecka... Men nu till det som var poängen med det här inlägget:
 
Veckans träningsfråga lyder: Hur ska jag träna för att gå ner i vikt? Jag tycker att jag har testat allt! Jag har provat alla dieter du kan tänka dig, men ingenting funkar i längden. Jag kanske borde satsa mer på träningen och äta "som vanligt"? Och om jag ska satsa på träningen, borde jag satsa på löpning, styrketräning eller powerwalks då? Jag hatar att springa men kan ändå tänka mig att göra det om jag vet att jag kommer gå ner i vikt. 
 
☆ Om du inte orkar läsa hela långa texten så har jag summerat den lite längre ner ☆
Först och främst - jag lägger ingen värdering i vare sig man vill gå upp eller ner i vikt så den diskussionen tänker jag inte ta här och nu. Vill du gå ner i vikt så ska du få konkreta tips!
Tänk på vad du äter!
Innan vi går in på träningen så vill jag först säga att maten, det vet vill säga det du stoppar i dig, är väldigt avgörande. Egentligen är det så enkelt som att de kalorier du stoppar i dig måste du göra av med för att inte öka i vikt. Och vill du gå ner i vikt så måste du göra av med fler. Det finns inget annat sätt. Det finns ingen diet som är bättre för viktnedgång än någon annan, det har i såna fall att göra med vad du gillar att äta. För det är fortfarande så att, vilken diet du än väljer, så måste du göra av med mer energi än du stoppar i dig. En sak som är viktig är att om du vill gå ner i vikt så måste du äta! Du behöver en viss mängd kalorier varje dag för att organ och annat ska fungera normalt i kroppen. Det som du "automatiskt" förbränner, trots att du inte rör på dig, kallas basalmetabolism. Du kan lätt räkna ut här hur många kalorier du behöver utifrån hur mycket du rör på dig.  Så. Då vet du hur mycket du ska äta. Sen kan du välja precis vilken diet du vill. Eller ingen diet alls. 
För att göra det väldigt enkelt så kan du första veckorna ta bort allt godis, snacks och kakor. Allt! Sen, när du märker att det inte ger resultat längre så tar du bort 500 kalorier per dag. 500 kalorier är till exempel två korvar med bröd, en 100-grams chokladkaka eller 1 dl bearnaise-sås. 
Nötter, olivolja och avokado är sånt som många tror är bra att äta eftersom det är bra fetter. Det är bra fetter, men om du vill gå ner i vikt så ska du vara försiktig med mängden eftersom de innehåller många kalorier. Och du blir inte mindre tjock för att det är bra fetter. Fett är fett är fett är fett. Men ja, det är bra att äta annars. Jag älskar till exempel rostade pinjenötter och skulle kunna ha det i all mat.
Konditionsträning
När det kommer till träningen så tycker jag att du ska välja det som du tycker är roligt att träna. Du behöver absolut inte löpträna för att gå ner i vikt. En timmes powerwalk om dagen är mycket bättre för viktnedgång än att jogga 20 minuter tre gånger i veckan. Och det är dessutom hälsosammare för hjärta och kärl (det vill säga vi lever längre) att röra sig varje dag och under längre tid. Så satsa på powerwalks! Minst fyra i veckan, gärna fler.
Styrketräning
Sen hade jag gärna lagt till styrketräning två till tre gånger i veckan för att bygga muskler (Nej du kommer inte bli biffig! Vet du hur mycket folk tränar och äter rätt för att bli biffiga? Det krävs väldigt mycket).
Gå till en personlig tränare ett par gånger för att få ett bra program så att hela kroppen blir tränad på rätt sätt och utan att du skadar dig. Om du bygger muskler så ökar förbränningen över hela dygnet, även när du inte tränar. Musklerna i sig gör nämligen av med energi. Bra va?
Så, för att summera det:
  1. Gör av med mer energi än du stoppar i dig. Kolla upp hur mycket du förbränner per dygn här och utgå från det. Du behöver inte köra nån speciell diet utan bara ha koll på hur många kalorier du äter. 
  2. Ta bort 500 kalorier! Ta bort godis och snacks första veckorna, och sen, när du märker att du inte får så mycket resultat längre, så tar du bort 500 kalorier om dagen. 500 kalorier motsvarar till exempel en QP  eller en stor pommes på McDonalds. Eller fem matskedar aioli.
  3. Kör en-timmes-powerwalks fyra till sju dagar i veckan. Ju mer du rör dig desto snabbare går det, och kroppen mår dessutom bra av rörelse varje dag.
  4. Träna styrketräning två-tre dagar i veckan. Ju mer muskler du har desto mer förbränner du i vila, det vill säga när du inte rör dig alls.
Helkroppsövningar - typ marklyft, knäböj, bänkpress och militärpress - är bra att köra om du inte vill träna alltför många dagar i veckan.
Om du också har en träningsfråga så kan du antingen lämna en kommentar här, eller maila mig på alexandra.bylund@gmail.com
#1 - Hanna Karlsson

Bra tips! :-)

Svar: Tack :)
Alexandra