Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Veckans träningsfråga: Hur får man magrutor?
Jag skriver inte så mycket om träning i min blogg eftersom jag en gång frågade vad ni helst ville läsa om - och ingen (typ) sa träning. Men nu trotsar jag er, eftersom jag ändå vill ha in det liiiite, ok? Så jag tänker att vi kompromissar och så skriver jag om det i alla fall en gång i veckan. Minst. Så får vi se. Jag får helt enkelt kolla efter ett tag hur det ser ut i statistiken.
Så nu kör vi då. Jag får ofta ungefär samma frågor av folk när jag berättar att jag är personlig tränare, så jag kör på med en av de vanligaste nu, så får ni, fortsättningsvis, ställa frågor till mig som jag kan ta upp, ok.
 
Veckans träningsfråga lyder: Hur får man magrutor?
 
Först och främst så skulle jag vilja ställa dig frågan, mest för att du ska få dig en tankeställare: Varför vill du ha magrutor? Är det bara utseendet det handlar om? Vore det inte mycket bättre och också en grym känsla att kunna göra saker som kräver en stark mage? Oavsett om rutorna syns..? För vissa människor, det beror på genetik, krävs det så mycket att få magrutor att det inte är värt det skulle jag säga. Och med det menar jag att det kan krävas alldeles för strikt kost. För andra människor räcker det med att gå ner lite i vikt - musklerna finns ju där under även om de inte är tränade. Så om du skulle råka vara den där typen som har svårt att få magrutor... ja men då skulle jag tänka om. 
Men jag ska ändå besvara frågan nu så klart, för det är ju inget fel i att vilja ha magrutor. Jag skulle vilja dela in det här med hur man får magrutor i tre delar:
1) Först bör du träna så att du blir stark i de inre och stabiliserande magmusklerna.
2) Sen kan du börja bygga - för det är det du gör; bygger! Vilket förresten kan resultera i att midjemåttet blir större eftersom musklerna växer. Men det beror helt och hållet på hur du ser ut sen tidigare och hur du är byggd rent genetiskt.
3) Sen handlar det om vad du äter också. Fett lägger sig kring muskler och har man en del fett på magen (vilket de flesta tjejer har) så ser man inte rutorna. För vissa personer kan det vara bra, av hälsoskäl, att göra av med lite fett, och för andra helt onödigt. 
Men nu kommer vi till träningen. Hur tränar man för att få magrutor? Puh, det är en så stor fråga eftersom det beror på hur dina förutsättningar är - men jag ska försöka förenkla det så mycket som möjligt, och kommer i det här inlägget inte att prata om 1:an och 3:an - även om de också är viktiga för magrutorna. Men nu kommer jag alltså bara fokusera på punkt 2 - det vill säga hur man bygger muskler på magen. (Men jag vill ändå påpeka att punkt 1 och 2 är nödvändiga. Det har framgått nu va?😉)
Här är i alla fall exempel på övningar som du kan göra för att bygga muskler på magen:
Hängande benlyft
Häng i ett räcke och lyft benen rakt ut och uppåt. Böj benen om det (som det i de allra flestas fall är) är tungt. 
Känn så att du "chrunchar" med magen. 
Hjulet
Det här hjulet brukar finnas på de flesta gym, och det är väldigt bra eftersom du kan anpassa övningen efter hur stark du är.
Börja med att ställa dig så här och liksom dra in och upp magen. Spänn! Och se till att spänna, spänna, spänna magen hela tiden när du rullar ut. Rulla bara så långt att du fortfarande kan behålla spänningen. Och så rullar du tillbaka igen.
Crunches i kabelmaskin
Ni vet en sån där ställning - en kabelmaskin eller cable cross - som man kan klicka fast ett sånt där rep med två ändar i? En sån ska ni hitta, den finns på alla gym. Klicka in det där repet i ställningen och så sätter ni er på knä på golvet och börjar cruncha.
Så här ser repet ut, fast ofta med lite längre ändar.
 
 
Och så här crunchar ni. Jag tycker att han visar på ett bra sätt hur kroppen ska vara under övningen.
Hur vet man att man gör rätt då? En bra grundregel är att ni ska känna det i den delen av kroppen som ni tränar. Enkelt va? 😊
Men hörni - glöm för allt i världen inte att ni först och främst måste vara starka i de inre, stabiliserande musklerna. Sen kan ni börja bygga rutor. Kör hårt 💪🏽