Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Så här skriver du bra captions på Facebook
De flesta har förstått värdet av att skapa bra innehåll som är värdefullt för mottagaren istället för att bara basunera ut det de själva vill säga i nån slags envägskommunikation. Men jag tycker att man många gånger missar att skriva en bra caption (det vill säga den där texten som man skriver till sitt inlägg) när man sen ska posta det på Facebook. Så jag tänker att jag nu ska ge dig tips på hur man skriver en riktigt bra caption:
  1. Först och främst - tala inte om vilka känslor era följare ska känna. Att säga att någonting är mysigt, härligt, fantastiskt eller jättebra betyder ingenting. Beskriv istället så att den där känslan växer inifrån hen själv, för då blir det 100% trovärdigt och på riktigt. Ett exempel är att istället för att säga "det är så mysigt och sån härlig julstämning här" så skulle du kunna säga att "brasan sprakar och jag sitter med raggsockorna på och tittar på när barnen klär julgranen". Vilket får du mest mys och julkänsla av?
  2. Använd så få tecken som möjligt! En stor internationell undersökning visar att inlägg som har captions med max 50 tecken engagerar mer än de med längre. Att hållla sig till 50 tecken kan dock vara svårt, och därför kan man använda sig av "rubriker". Det går ju inte att markera en text som rubrik på Facebook men du kan fuska dig till det genom att skriva en mening och sen gå ner två rader innan resten av texten kommer.
  3. Bestäm dig för en "Call to action", det vill säga en sak som du vill att dina följare ska göra. Om du vill för mycket i ett och samma inlägg blir det oftast så att de inte tar action på någonting alls.
  4. När du har klistrat in en länkadress, som ser ut så här typ: http://alexandrabylund.com/2017/november/jaaaa-jag-ar-finalist-2.html, så se till att sudda bort den innan du postar. Bilden och länken kommer ligga kvar där ändå och så slipper du ha en sån där lång och ful text i din caption.
  5. Håll din caption kort och enkel. Vi ger oftast inte mer än ett par sekunder (max!) innan vi bestämmer oss för om något är lockande eller inte. Vi är liksom blixtsnabba på att scrolla vidare och därför krävs det att vi skriver så att man på ett millisekundsögonblick kan uppfatta rubriken. Se därför till att ha med så få ord som möjligt som inte ger någon mening. Så här till exempel: Den här punkten börjar med "Håll din caption kort och enkel". Om jag skulle vilja förlänga den (vilket jag alltså inte vill) så skulle jag istället kunna skriva: "Håll din caption så kort och enkel som möjligt". Och det har ju samma innebörd. OBS! Jag menar inte att man ska tänka så här när man skriver andra texter, men vi måste tänka på att en caption är en teaser som ska fånga användarna (som ju som sagt är blixtsnabba på att scrolla vidare).
Ett annat tips är att kolla de närmaste dagarna vad du själv stannar till vid. Vilka captions reagerar du och klickar på? 
Vi har ju en del att konkurrera med hos folk...
 
 
#1 - EN MÖLNBOBOS LIV

Tack för ett superbra tips! Hade ingen aning om att man kunde ta bort länken och att allt var kvar. Det får bli dagens aha för mig :-)

Svar: Så bra! Varsågod 😘
Alexandra