Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Om hur man skapar bra content - What's in it for me?
Jag var iväg och utbildade ett gäng inom turismnäringen igår igen. Utbildningen handlar om sociala medier (what else?) och hur man ska jobba där för att nå ut. Och det finns så klart inget enkelt facit på det men jag försöker ändå förklara så tydligt som möjligt hur man bör tänka när man skapar sitt innehåll, och även komma med konkreta exempel. Och det finns förstås många tips och exempel. Frågan är vad man ska fokusera på? Och om man inte har all tid i världen så kanske det inte är så lätt att göra det på ett perfekt sätt.
Det här med att man (enligt många undersökningar) gärna borde publicera flera videos i veckan på sin Facebooksida till exempel, det är typ omöjligt för de flesta. För det tar ju sån tid...
Hur som helst... efter att jag har gått igenom 75 slides i min Keynote, och pratat en hel dag, så summerar jag det med att om det är en sak man ska komma ihåg, och en sak som man borde förändra redan idag så är det att man ska tänka "What's in it for me?" i allt innehåll man skapar. Och "me" i det här fallet är förstås mottagaren.
Det ska finnas ett värde för mottagaren, inte för dig som skapar innehållet. En gammal traditionell annons är ett bra exempel på något som inte är ett värde för mottagaren.
Så här: Vad vill vi säga? Låt oss säga att vi har en skobutik och vill sälja de sista par skorna. Vad, utifrån det, tror vi att mottagaren vill höra? Garanterat inte att vi vill bättra på vårt lagersaldo. Alla, utom vi själva, är helt ointresserade av hur många skor vi har kvar att sälja. Så hur kan vi skapa värde för mottagaren? Kanske genom att göra en guide "Så här sköter du dina skor" eller liknande, det vill säga något som ger nånting för den som läser eller tittar. Ett konkret exempel på bra innehåll är den här bloggartikeln, som vi har skrivit. Istället för att tala om att vi vill ha kunder som vi kan skapa content för så jobbar vi långsiktigt med att skapa värde för andra inom det här området. För då kommer folk, på riktigt, uppleva att vi är duktiga på det vi gör och förhoppningsvis kontakta oss den dagen de behöver hjälp.
Så... det absolut viktigaste när det kommer till content är att jobba efter "What's in it for me?"-mindsetet.
Håller ni med?
 
 
#1 - Lillian

Såklart! Det trixiga är bara att vända på sitt vanliga mindset och tänka så. :-)

Svar: Ja :)
Alexandra

#2 - Lillian

Förresten, ska ni ha en sociala medier-workshop som du skrivit om tidigare? Nämnde det för några nätverkskollegor som blev väldigt intresserade!

Svar: Japp! Vi ska ha en workshop för influencers - om hur man gör sin egen sociala medier-strategi :)
Alexandra

#3 - Lillian

Har ni bestämt datum ännu?

Svar: Nej, jag lovar att skriva om det i bloggen när vi vet :)
Alexandra