Alexandra - en blogg om sociala medier & entreprenörskap

Diabetes-frustration
Vi var ju på diabetesmottagningen i torsdags. När man har diabetes typ 1 så går man dit en gång var tredje månad för att kolla hur det står till med blodsockret. Man ska ligga mellan 4 och 6, och så ska man ha ett långtidsvärde (de tar ett blodprov) som är under 48. Mio har legat väldigt högt de senaste månaderna så hans långtidsvärde låg på 57. Det är högt! Och inte alls bra. Så fort man har upp mot 8-9 i blodsocker (vilket han har nästan hela tiden nuförtiden) så är det gift i blodet. Gift som cirkulerar i hans kropp och förstör organen. Så det är ännu en anledning till att jag nu är väldigt frustrerad över att det har gått 7 (!) år med huvudvärk och shunt utan att någon verkligen har engagerat sig och kollat upp varför han har högt tryck. Huvudvärksproblematiken och shunten har ingenting med diabetesen att göra, men kroppen fungerar så att när den är sjuk eller har ont så får man högre och mer ostyrbart blodsocker. Plus att det är farligt för en diabetiker att aldrig röra på sig, vilket Mio ju inte gör när han är sjuk. Dessutom så är han 13 år, vilket innebär att det börjar komma en massa hormoner på nätterna som ställer till det även då. Även om han somnar med bra blodsocker så kan det vara skyhögt på morgonen. Precis när jag trodde att vi hade lärt känna hans diabetes... Men det är det som är det ironiska - att diabetes är allt annat än konsekvent. Man vet aldrig vad som sker imorgon, utan det är en väldigt lurig sjukdom som man aldrig kan lära känna ordentligt eller lita på.
Min stora lilla kille ♡ Jag hoppas så innerligt att du får en bra och någorlunda frisk vår och sommar så att du kan vara i skolan och hänga med dina kompisar.
Undring 1: Finns det inte något sätt att använda Omnipod (insulinpump som man sätter fast på magen) och Freestyle Libre (automatisk blodsockermätare) även om man är superallergisk mot själva tejpen. Någon skonsam tejp man kan sätta under som inte är så allergiframkallande?
Undring 2: Vad ska jag hitta på för mat som är superduperbra för en diabetiker? Helst med inte alltför mycket kolhydrater.
#1 - Kicki

förstår din frustration till 100%, diabetes är en mysko sjukdom som man aldrig riktigt kan lita på har jag fått lära mig de sista månaderna!

Det finns ett spray man kan ta under själva Libren eller pumpen, det var en distriktsköterska som tipsade om det, heter Cavilon, har ni provat det?

Kolhydratsnål kost finns det ju massa, men barn är nog lite svårare att övertyga än en vuxen tänker jag. Vi köper tex allt bröd (grovt) i Danmark, mycket mindre kolhydrater och mer fiber än i de svenska "nyttiga" bröd som finns. Lasagne på Bönpasta är ett alternativ som även Molly accepterat och smakar ganska likt vanlig pasta. Stor kram

Svar: Ja vi har testat Cavilon men det funkar inte tyvärr. Men TACK för tipset ändå. Ja ibland tycker han att det är tråkigt med "nyttig" mat men samtidigt så förstår han oftast... Hur går det för M? Har han "vant" sig? Det gör man aldrig men du förstår vad jag menar.Massa kramar <3
Alexandra

#2 - Kicki

Jodå, det går bra tycker jag, men det är ju som du säger, man vet aldrig från dag till dag. Han fick sin Libre ganska snabbt och det har funkat bra. Mest "jobbigt" med att ändra kosten radikalt tycker vi nog allihopa, eller radikalt eller radikalt, men du fattar. Planering planering och planering! Hoppas verkligen någon kan tipsa om något som hjälper mot Mios allergi mot limmet!! Stor kram