Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Så får du en stor blogg!
Jag har lyssnat sååå många gånger på alla avsnitt av We are influencers, Lindas intervjupodd där hon intervjuar just influencers. Jag är en sucker för att lyssna på andra tjejers och kvinnors stories om hur de har lyckats komma dit där de är idag, och lite extra kul är det förstås att lyssna på influencers.
Nu har jag sammanfattat vad alla stora influencers säger om hur man ska göra för att få många läsare till sin blogg och kombinerat det med det som vi själva har kommit fram till på Mama Said. Vill ni veta? Klart ni vill. Here we go!
1) Kontinuitet ger trovärdighet
Det verkar inte finnas någon direkt mall för hur ofta man ska uppdatera, vissa säger en gång om dagen och andra fyra. Om man sammanfattar det alla säger och försöker dra en slutsats så skulle jag säga att det är viktigt att du bestämmer dig för hur många inlägg om dagen du ska göra, och att du sen håller dig till det. Det skapar trovärdighet! Kan du till och med publicera ungefär på samma tidpunkter under dagen så är det ännu bättre. Och se till att publicera minst ett inlägg om dagen. (Med undantag för receptbloggar och inredningsbloggar som ofta kan överleva trots att de postar mer sällan)
2) Håll ut!
Fortsätt att blogga även om inte siffrorna pekar rakt upp direkt. Det kan ta tid att bli en stor bloggare, och det är viktigt att du fortsätter och kör din grej under tiden.
3) Skapa relation med dina läsare
Ju mer relation du skapar med dina läsare desto trognare brukar de bli. Och det är av stort värde idag att ha ett engagerat community framför att ha stor räckvidd. Så svara alltid på kommentarer, åtminstone så länge du inte har hundratals om dagen, och lyssna på och var intresserad av dina läsare.
4) Kvalitet före kvantitet
Gör bara kvalitativa blogginlägg som du är stolt över. Tänk så här: Om jag skulle få en länk idag från en jättestor tidning eller bloggare, kan jag då vara stolt över mina senaste inlägg? Om inte, höj kvaliteten. Se till att alla inlägg är bra inlägg och blogga inte bara för att du ska publicera något. 
5) Hållbara inlägg
Gör hållbara inlägg då och då, som ligger kvar över tid och driver trafik till din blogg. Ett exempel på ett inlägg som ger mig mycket trafik varje vecka är "9 tips för att lyckas på Instagram". Det är ett inlägg som alltid håller och som jag kan gå tillbaka till och uppdatera om det skulle ske några förändringar. För jag får ju trafik till det varje vecka tack vare google-sökningar, och då vill jag ju att det ska vara uppdaterat. Så ta reda på vad folk söker på utifrån vad din blogg handlar om, och skriv om det. När du skriver i Googles sökfält så får du förslag på vad andra har sökt på. På det sättet kan du enkelt ta reda på det utan att grotta ner dig för mycket. 
 
6) Var personlig
De flesta vittnar om att den dagen de tänjde på gränserna och blev mer personliga så ökade läsarantalet avsevärt. Sen är det där med personligt och privat. Hur personlig vill du vara? Skriv inte mer personligt än att det känns bekvämt, men samtidigt - ska dina följare verkligen fastna för dig och inte se dig som ett magasin eller en faktabank - så är det bra om du vågar vara lite personlig. Jag tycker själv att det här är jättesvårt. Jag vet att det är sååå många sidor av mig som inte lyser igenom i bloggen, men har samtidigt svårt för att hitta min personliga ton.
7) Hitta din nisch
Om du vill börja leva på din blogg är det lättare ju mer nischad du är. Det krävs nämligen inte lika många unika besökare för att jobba med sponsorer om du har en nischad blogg. Tänk vad bra det är för ett varumärke att sponsra en blogg som har exakt deras målgrupp, även om den inte är Blondinbella-stor.
8) Nätverka med andra bloggare
Ta kontakt med andra bloggare och nätverka med dem både online och offline. Framförallt offline så klart. Många, främst i Stockholm, säger att det var när de började hänga med andra bloggare, och på så sätt fick länkar, som de började växa ordentligt. Om du inte bor i Stockholm och blir inbjuden till events, bjud in till egna i den staden du bor. Kanske du kan starta en Facebookgrupp?
9) Var dig själv och hitta din ton
Se till att hitta din egen ton och ta absolut inte efter någon annan. Skriv som om du skrev för dig själv, och ingen skulle läsa, för att hitta fram till din ton. 
10) Bra bilder
Alla är överens om att samtliga blogginlägg måste ha bilder, och de flesta säger att bra bilder är avgörande. Jag tror personligen att det beror på vad man har för blogg. Vissa har en väldigt vass penna och då är bilderna kanske inte lika viktiga, medan andra är helt beroende av bra bilder. Man kan nog säga så här i alla fall, att de flesta stora bloggare har lagt ner tid på sina bilder, på ett eller annat sätt. Men återigen här så handlar det om att hitta sin egen ton, och det finns flera stora bloggare som inte har proffstagna bilder. 
 
Som en bonus måste jag ju nämna nummer 11 - Bli gravid eller gift dig 🙃
#1 - Travel with Malin

Verkligen intressant läsning! Håller till 100% med kvalitet fram om kvantitet, men då känns ett inlägg per dag väldigt mycket! Speciellt om man har många andra projekt på gång vid sidan om. Jag snittar tre inlägg per vecka och försöker ge de inläggen så mycket kärlek att det kompenserar de tomma dagarna.

Svar: Ja det är ju lite beroende på vad man har för blogg och hur mycket tid man faktiskt KAN lägga. Men jag håller med... kvalitativa inlägg, speciellt om man är resebloggare eller liknande och inte har så många personliga eller privata inlägg, tar tiiiiiid!! :)
Alexandra

#2 - Anna Bergfors

Hej. Tack för intressant och givande inlägg! Har nyligen börjat blogga och behöver alla tips jag kan få från proffsen. Tack för att du delar med dig🌸Anna

Svar: Vad kul! Då kom det här lägligt :)
Alexandra

#3 - Jenn - forever abroad

Så snyggt sammanfattat Alexandra! Tips nr 11 är något man kanske skulle jobba på.... ;) "Hey, vad tror du om att ta och fria snart? Skulle behöva en liten boost på bloggen!"

Svar: Haha... jaaa! Men jag tror preggo är ännu bättre. Kör på den ;)
Alexandra

#4 - Jenn - forever abroad

Och som svar till Malin: vänta bara, snart är du också uppe i ett om dagen ;)

Svar: Haha... ja precis ;)
Alexandra

#5 - Paulina Gunnardo

Jättebra tips!

Svar: Tack snälla :)
Alexandra

#6 - AyumuSWE

Det var bra förklarat och mycket som var bra att tänka på. Detta kommer jag att se tillbaka på. Oftast så kan jag bara lägga upp ett inlägg men ibland blir det tre eller två. Beroende om har gjort något. Men jag får mest läsare när jag skriver ett story time inlägg känns det som.

Svar: Tack! :)
Alexandra

#7 - Lindansarmama

Bra och överskådlig sammanfattning! Intressant och givande! Skulle vilja ha lite mer SEO-tänk, men tycker det är svårt, speciellt när det gäller den dagliga biten.

Svar: Ja det är det ju... och i slutändan så handlar det om att skapa bra innehåll oavsett strategi :)
Alexandra

#8 - Corinne Grönholm

Åh vilket bra inlägg, tack!! Har verkligen försökt att börja blogga på en viss tid, tror det är smart! Måste dock bli ännu bättre på att ha tålamod med bloggen. Man vill ju att den ska växa hela tiden men förstår ju såklart att det tar tid :)

Svar: Ja det hade varit enklare om det bara kom över en natt, men i de flesta fall är det tyvärr inte så :( Men jag är likadan... har dåligt tålamod :)
Alexandra