Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

Det här vet Facebook om dig - och så tar du makten över det
Vad vet Facebook om mig? Hur mycket vet Facebook om mig egentligen? Och hur kan jag ändra på det? Kan jag ens det? Ja det kan du! Men först och främst, vet du varför du får vissa annonser visade för dig på Facebook? Eller varför du ser vissa vänners inlägg men inte andras? Jo, det är för att Facebooks algoritm, som heter Edgerank, bland annat samlar information kring dig utifrån vem du interagerar med, vilka sidor du likear och vems inlägg du kommenterar. 
Och så vill vi ha det, för annars hade vi haft i snitt 1500 inlägg i vårt flöde varje dag. Facebooks mål är att se till att vi får så relevanta flöden som möjligt, och slipper se sånt som vi inte är intresserade av.
Men om nu inte Facebook har uppfattat dig rätt (vilket så klart kan ske), vad kan du då göra? Och vad uppfattar Facebook egentligen om dig? Jag ska berätta det för dig!
Det här är vad Facebook vet om dig - och så här tar du makten över det:
1) När du ser en annons i ditt flöde kan du klicka på de tre små prickarna längst upp till höger. Sen väljer du: "Varför visas det här för mig?"
 
2) Då visas den här. Klicka längst ner till höger, på "Hantera dina annonsinställningar".
 
Voilà! Då kommer du hit:
 
Där kan du se vad Facebook uppfattar om dig inom olika kategorier såsom Näringsliv, Resor, platser och evenemang, Nyheter och underhållning, Mat och dryck och Sport och fritid.
 
3) Glöm inte att klicka på "Mer", för där döljer det sig nämligen ännu fler kategorier.
 
4) Men om Facebook har uppfattat något helt fel och du vill plocka bort det då? Så att du får ett mer relevant flöde. Ja men då för du bara musen över den bilden och klickar bort den med hjälp av krysset. 
 
Alternativ väg: Om du vill gå direkt till den här sidan, utan att gå via en annons i flödet alltså, så kan du göra det genom att gå in på facebook.com/ads/preferences.
Om du uppdaterar det här så får du ett mer relevant Facebookflöde. Lycka till!
 
#1 - Jenny

Tack för tipset!! Såå trött på vissa grejer! Hoppas slippa det nu😁

#2 - Anonym

Tack för tipset!! Såå trött på vissa grejer! Hoppas slippa det nu😁

Svar: Ja det kommer du nog göra! :)
Alexandra