Alexandra

Det här vet Facebook om dig - och så tar du makten över det
Vet ni varför ni får vissa annonser visade för er på Facebook? Eller varför ni ser vissa vänners inlägg men inte andras? Jo, det är för att Facebooks algoritm, som heter Edgerank, bland annat samlar information kring dig utifrån vem du interagerar med, vilka sidor du likear och kommenterar. 
Och så vill vi ha det, för annars hade vi haft i snitt 1500 inlägg i vårt flöde varje dag. Facebooks mål är att se till att vi får så relevanta flöden som möjligt, och slipper se sånt som vi inte är intresserade av.
Men om nu inte Facebook har uppfattat dig rätt (vilket så klart ofta kan ske), vad kan du då göra? Och vad uppfattar Facebook egentligen om dig? Jag ska berätta det för er!
Så här tar du makten över vad Facebook uppfattar om dig:
 
När du ser en annons i ditt flöde kan du klicka på de tre små prickarna längst upp till höger. Sen väljer du: "Varför visas det här för mig?"
 
Då visas den här. Klicka längst ner till höger, på "Hantera dina annonsinställningar".
 
Voilà! Då kommer du hit:
 
Där kan du se vad Facebook uppfattar om dig inom olika kategorier såsom Näringsliv, Resor, platser och evenemang, Nyheter och underhållning, Mat och dryck och Sport och fritid.
 
Glöm inte att klicka på "Mer", för där döljer det sig nämligen ännu fler kategorier.
 
Men om Facebook har uppfattat något helt fel och du vill plocka bort det då? Så att du får ett mer relevant flöde. Ja men då för du bara musen över den bilden och klickar bort den med hjälp av krysset. 
 
Bra va? Om du vill gå direkt till den här sidan, utan att gå via en annons i flödet alltså, så kan du göra det genom att gå in på facebook.com/ads/preferences.
#1 - Jenny

Tack för tipset!! Såå trött på vissa grejer! Hoppas slippa det nu😁

#2 - Anonym

Tack för tipset!! Såå trött på vissa grejer! Hoppas slippa det nu😁

Svar: Ja det kommer du nog göra! :)
Alexandra