Alexandra - Sociala medier & Entreprenörskap

9 tips för att lyckas på Instagram
Vi funderar och analyserar mycket kring innehåll, och jämför ofta ett instagramkonto med ett annat och försöker lista ut varför det ena är så mycket mer framgångsrikt än det andra trots att de ser ganska lika ut. Och samma sak med videos, bloggar och andra kanaler. Sen har jag ju lyssnat på så många kloka människor på sistone om hur de har lyckats på Instagram, bland annat när jag var på The Influencer convention och lyssnade på Underbara Clara och Wilda - och även när jag intervjuade min före detta kollega Christin, som har både blogg och Instagram.
Nu tänkte jag att jag ska samla alla klokheter här, i ett blogginlägg, så att vi har en konkret lista på hur man ska tänka för att lyckas på Instagram. Men först ska vi reda ut vilken typ av Instagramkonto man kan ha. Jag skulle vilja dela in det i tre olika, som är de vanligaste:
1) En miniblogg där man fokuserar lika mycket (eller mer) på texterna som på bilderna. Yoga girl skriver till exempel långa, personliga texter från vardagen, och hennes Instagramkonto skulle nästan lika gärna kunna vara en blogg.
 
2) Ett nischat och enhetligt konto där hela feeden ser enhetlig och bra ut och där man fokuserar på att ha ett och samma bildspråk på alla bilder. Mycket fokus på snygga bilder alltså. Precis som Christin har. 
 
3) Ett vardagskonto (som jag och större delen av Sveriges befolkning har) där man delar stort och smått utan någon särskild strategi bakom. 
 
Det jag pratar om och tipsar om här är typ 2. Ni får gärna fylla på mina tips om ni vill. Lämna bara en kommentar i såna fall.
 
Okej, här kommer tipsen då:
1) Lägg ner en till två timmar varje dag! Att skapa (bra) innehåll tar tid, så bestäm dig redan från början för att avsätta tid bara för Instagram. Jag tror att det är här som många failar. Man tror att det går snabbt och är enkelt att posta en bild på Instagram, och det kan det väl i och för sig vara, men vill man skapa bra innehåll så måste man lägga ner tid. Det går alltså inte att bara ta bilder "in the moment" och hoppas på framgång.
2) Bestäm dig för en enhetlig färg, form och stil! Om du vill skapa ett Instagramkonto som ska kunna inspirera andra, och då inte bara de som känner till dig, så krävs det att du tänker på hur dina bilder ser ut. Bestäm dig gärna för hur ditt bildspråk ska se ut så att hela flödet, när man kommer in på det, blir enhetligt. Det är till exempel bra om du har samma toner och färger (redigera alltid bilderna på samma sätt) och definitivt samma form, på bilden. Med form menar jag fyrkantig, stående eller liggande.
Här är exempel på ett flöde som är enhetligt - @isa_rustaupp. Tänk om det plötsligt hade dykt upp en mörk bild, det hade sett jättefel ut, eller hur?
4)Nischa dig! Ju mer nischad du är, desto lättare kommer du kunna bygga community. Titta bara på Wildas Airsoft-konto. Det är verkligen nischat, och hon har lyckats bygga upp ett community på över 20,000 personer på sju månader. Eller på Christins inredningskonto, det är också väldigt nischat.
Så här ser Wildas konto ut. 
5) Posta minst en bild om dagen, gärna fler, och se till att ha någon slags kontinuitet. Det gillar Instagrams algoritm.
6) Posta på rätt tider på dygnet. Generellt så är bästa tidpunkten att posta klockan 20-21 söndagar till torsdagar. Allra bäst söndagkvällar! Det finns givetvis individuella avvikelser, och om du har ett företagkonto på Instagram så kan du tack vare statistiken se exakt när just dina följare är aktiva. Vill du inte ändra till företagskonto så kan du vara rätt säker på att vid 20-21 är det alltså bra att posta. 
Det finns rätt mycket värdefull statistik på Instagram.
 
 
7) Interagera med andra! Om du pratar med andra så kommer de titta in och vilja prata med dig. Och det vill du att de ska göra. Det är nämligen så att ju fler kommentarer och likes du får på dina inlägg desto större belöning (räckvidd) ger Instagrams algoritmer dig. 
8) Svara på kommentarer! Sociala medier är just sociala medier, vilket betyder att du ska vara social. Tvåvägskommunikation är att föredra, och att låta bli att svara på kommentarer när folk tar sig tid och visar intresse, är faktiskt oförskämt. Svara på allt! Visa att du bryr dig. 
9) Använd relevanta hashtags! Gör gärna ett par mellanslag (För att se hur, eller för att få andra värdefulla tips & tricks om Instagram - kolla in det här inlägget som Elin har gjort) så att de hamnar ett par rader ner. På så sätt slipper de störa din text.  
Håller ni med? Har ni fler tips? Skriv gärna en kommentar i såna fall så kan jag uppdatera listan.
 
Och vill du läsa om hur man lyckas med sin blogg? Jag har även skrivit en sånt inlägg, som du hittar här.
 
#1 - Nina - Min klockaregård

Bra sammanfattat! Jag har någon gång tänkt att jag skulle ha ett sånt där typ 2- konto men failar rätt snabbt 😊. Jag är nog lite för spretig som person... Kan lätt tröttna på enhetliga konton också. Känns lite som att man alltid får se samma?
Vet att det pratades om hashtags på TIC. Någon Input där? Hur vet man vilka man ska använda? Kram

Svar: Tack :)Ja jag kan också känna att jag är lite för ombytlig och spretig... och kanske inte orkar hålla mig till en och samma sak i all evighet. Jag är faktiskt inte heller särskilt förtjust i allt för många "enhetliga" konton men det är ju ändå de som går helt klart bäst. Ska bli kul att se vart trenden går... om vi tröttnar på det eller om det kommer bli ännu mer "perfekt" och "snyggt".
När det gäller hashtags så skulle jag kolla in liknande konton och se vad de använder för hashtags, och sen gå in och söka på de hashtagsen för att se vad mer de använder. Om du till exempel använder "inredning" så gå in och kolla vilka fler folk brukar använda i kombination med det... "Klockaregård" är rätt smalt gissar jag, men det finns kanske nån annan hashtag du kan börja söka efter och sen söka vidare ifrån..? :) Kram
Alexandra

#2 - Hanna Karlsson

Bra tips! Jag kan också fundera på vad det är som lockar följare. De som har snygga konton förstår jag men sen finns de där konton som ser ut som hej kom och hjälp mig och ändå har många följare. Tänker att den enda anledningen måste vara köpta följare. Jag är också en spretig person. Jag skulle inte kunna ha bara ett tema utan jag vill skriva om allt som intresserar mig inom hälsa och träning.

Svar: Ja men om man har köpta följare så brukar man kunna se det på engagemanget... Det är ju inte så kul att ha 100,000 följare men sen bara 4 likes på varje bild... En sak som man kanske kan göra, om man är spretig som du och jag, är att ljusa upp bilderna något så att alla i alla fall är ljusa och fina :)
Alexandra

#3 - clara

Så kul inlägg! Har gjort mycket om det som du skriver med mitt nya konto https://www.instagram.com/militarkvinnor/ :D Fick inspiration efter tic och startade det den 3e och nu är de ganska många redan. Har fått in hashtaggen också så flera börjar använda den, vilket är så kul! Mitt mål är att skapa ett community så det blir mer kommentarer och diskussioner, men verkar vara lite svårt än :) Bra tips i övrigt!

Svar: Wow!! Shit vad kul. Grattis!!! Bra jobbat :)
Alexandra

#4 - Isabella

Hej
Intressant inlägg! Har en fundering, då man startar ett konto o alltså har en bild till att börja med är det då bättre att först ”bygga upp” några bilder etc o sedan öppna kontot? Vem vill annars följs liksom...vad tror du?
Isabella

Svar: Hej, Tack :)
Ja det tycker jag absolut att du borde göra. Jag skulle se till att ha minst 12 bilder (så att det fyller upp de flesta telefonskärmar) innan jag går ut och visar mig. Lycka till!
Alexandra

#5 - Sandra Harris

Hej,
Jag har precis startat upp min blogg och Instagram konto och är väldigt tacksam för alla tips du ger! Ett stort tack! Mycket har varit värdefullt, speciellt att ha en enhetlig kontext i sitt flöde. Däremot tror jag att jag måste bli bättre på att hålla det enhetligt på bloggen. Men ack så svårt det är! Jag vill ju skriva om så mycket :).

Svar: Vad roligt! TACK! :) Ja det är svårt att hålla sig nischad... jag förstår precis vad du menar :)
Alexandra